Niet super koolhydraatarm, maar wel lekker en met gezonde koolhydraten, deze chili sin carne. Ik noem 'm chili con tempeh, en gebruik een ingrediënt wat je misschien niet verwacht in een chili: chocolade.
Snijd de tempeh in kleine blokjes en hak die nog eens grof. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak het pepertje schoon (haal de zaadjes eruit als je niet van heel pittig houd) en hak die fijn.
Snijd de courgette en de tomaten in blokjes.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak tempeh in 5 minuten bruin. Voeg evt. extra olie toe als dat nodig is.
Voeg de ui, knoflook en chilipeper samen met alle kruiden toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg dan de courgette toe en roerbak nog 3-5 minuten. Voeg de tomaten en de citroensap toe en verhit het geheel een paar minuten.
Breek nu de chocolade boven de pan en laat het al roerend smelten in de chili. Laat de chili afkoelen en zet ze een nachtje in de koelkast.
Serveren
Spoel de zwarte bonen af en laat goed uitlekken. Roer ze door de chili. Verwarm het geheel op een laag vuur.
Snijd ondertussen een avocado in plakjes. Verdeel de chili over twee borden en leg de avocadoplakjes erop.
Tips
Geef er naast de avocado ook zure room en wat geraspte kaas bij. De chili is dan niet meer vegan.