Een socca is eigenlijk een hartige pannenkoek, gemaakt van kikkererwtenmeel. Deze spinazie socca heeft minder koolhydraten door het gebruik van hennepmeel. De tahin saus maakt het helemaal af.
2flinke handen spinazieof 200 gr diepvriesspinazie
1/2tlgemalen chilivlokken
versgemalen zout en peper
1tlkurkuma
1tlkerriepoeder
kokosolie om te bakken
2tlza’atar
Voor de tahin saus
2eltahin
2tltamari
1tlcitroensap
Zo maak je het
Voorbereiden
Meng kikkererwtenmeel en hennepmeel goed door elkaar.
Pak twee ruime kommen en doe in elk 50 gram van het meel. Doe er in elke kom 1 eetlepel olijfolie en 80 ml water bij en roer goed. Het wordt een soort pannenkoekenbeslag. Zet dit beslag minimaal 1 uur weg in de koelkast.
Bereiden
Maak de tahin dressing: meng tahin, tamari en citroensap en leng beetje bij beetje aan met zoveel water als nodig om een crèmig vloeibare consistentie te krijgen (bij mij is dat ongeveer 2 eetlepels). Breng op smaak met peper en zout.
Haal het beslag uit de koelkast en meng chilivlokken, zout en peper, kurkuma en kerriepoeder door het beslag.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de ui met knoflook tot ze begint te kleuren. Voeg dan de spinazie toe en bak tot ze begint te slinken (of in geval van diepvries: helemaal ontdooid is). Doe het spinaziemengsel op een bord en laat even afkoelen. Giet eventueel vocht af.
Verhit opnieuw kokosolie, nu in twee koekenpannen. Verdeel ondertussen de spinazie over de twee kommen met het socca-beslag en meng goed met een vork.
Bak twee socca’s van het beslag, na ongeveer 5 minuten kun je de socca keren. Na nog eens 5 minuten het vuur laag draaien en ze nog even laten doorbakken.
Doe de spinazie socca op een bord en bestrooi met za’atar en wat grof zeezout. Druppel de tahin dressing erover, en indien gewenst nog een beetje extra olijfolie.
Tips
Je kunt deze socca ook met alleen kikkererwtenmeel maken. Neem voor twee personen 100 gram. Het aantal koolhydraten per persoon komt voor deze socca dan op 29.
Maak een originele Franse socca door de spinazie en ui achterwege te laten, en de socca alleen te kruiden met zout en peper. Voor het opdienen alleen bestrooien met extra versgemalen peper.