Zoete aardappelsalade

zoete aardappelsalade

De Kerst staat nu echt voor de deur! Waarschijnlijk heb je helemaal geen tijd om deze blog te lezen ;-) , en ik heb zelf ook nog wel één en ander te doen, dus ik houd het kort.

Kerstavond traditie

Kerstavond is in Duitsland een belangrijk Kerst-moment. Het is de avond waarop de kerst-cadeau’s worden uitgepakt, en dus meestal de hele familie bij elkaar komt. Die cadeau’s worden in de katholieke delen van Duitsland overigens niet door de Kerstman gebracht, maar door het Christkind, een engelachtig gestalte met blonde lokken.
De hele dag is men in de weer met het bakken van kerst-koekjes, de zogeheten Plätzchen. Zoals overigens ook al in de weken ervoor, er wordt wat afgebakken in Duitsland in december. Gisteren had de dame voor mij in de supermarkt slechts 12 pakjes boter en 4 pakken meel in haar karretje, dat zegt genoeg.

zoete aardappel ui salade

Aardappeleters

Het traditionele Kerstavond gerecht in Duitsland is de Kartoffelsalat, aardappelsalade dus. Dat klinkt niet echt feestelijk, doet mij denken aan het donkere deprimerende schilderij van Van Gogh, de aardappeleters. Deze aardappel-traditie is waarschijnlijk ontstaan omdat vroeger nog de hele dag op het land gewerkt moest worden, en er dan ’s avonds een voedzame snelle maaltijd op tafel moest staan voordat men naar de kerk ging.

bataat salade ei augurk

Van die aardappelsalade bestaan inmiddels vele varianten. Ik maak voor Kerstavond de gezonde variant met zoete aardappel, ook wel bataat genoemd. Het beste is om deze salade de dag ervoor (of ’s ochtends) klaar te maken, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Je hoeft de aardappelsalade dan voor het opdienen alleen nog te garneren. Makkelijk, toch?

Benieuwd naar het Italiaanse Con-serveert Kerstmenu 2015? Search no more …

Voorgerecht – Suppa di aglio con gamberi
Hoofdgerecht – Courgetti con caponata alla Calabrese
Nagerecht – Panna cotta speziato

kerstmenu 2015

Ik wens bij deze al mijn vaste bloglezers alsmede toevallige bezoekers van deze blog hele fijne en vooral smakelijke Kerstdagen toe!


Zoete aardappelsalade

zoete aardappel salade

22 KH

Bereidingstijd: 10 minuten (+ 3 uur wachttijd)

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 medium zoete aardappel
250 ml groentebouillon
1 el appelazijn
2 tl scherpe mosterd (met mosterdzaadjes, bijvoorbeeld deze)
2 el mayonaise
1 kleine gesnipperde rode ui
klein bosje verse peterselie, gehakt
versgemalen zout en peper
garnering: plakjes gekookt ei, plakjes augurken, gehakte macadamianoten

Zo maak je het:

Voorbereiden (minstens 4 uur tevoren):

  1. Maak de bataat schoon en snijd deze in 1 cm dikke schijven, en die weer in niet te kleine stukken. Kook de zoete aardappel in de bouillon in ongeveer 6-8 minuten gaar. Vang het overgebleven afgietvocht op!
  2. Doe het afgietvocht terug in een pan of schaal en doe de rode ui erbij. Voeg de azijn, mosterd, peper en zout toe en laat alles afgedekt van het vuur af minstens een uur trekken.
  3. Giet indien nodig het uimengsel af (wederom vocht opvangen), en schep de ui voorzichtig door de zoete aardappel. Vind je de aardappelsalade te droog, voeg dan wat opgevangen kookvocht toe.
  4. Schep de salade in een mooie schaal, en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

  1. Haal de aardappelsalade uit de koelkast. Roer de mayonaise en peterselie erdoor (houdt een beetje peterselie achter voor garnering). Breng nogmaals pittig op smaak met peper en zout.
  2. Garneer de salade met de augurken en plakjes gekookt ei, en de eventueel achtergehouden peterselie. Bestrooi de salade met gehakte macadamianoten.

Tips:

  • Als je de zoete aardappelsalade meer vulling wilt geven, dan kun je er extra partjes tomaat en blokjes komkommer doorheen roeren. Of snijd een bietje in blokjes en roer die door de salade. In alle gevallen de extra toevoegingen pas vlak voor het opdienen aan de aardappelsalade toevoegen.
  • Eet je vis? Voeg dan een blikje zalm of tonijn toe.
  • Deze salade is niet alleen met Kerst lekker: ook op de campingtafel doet ze het goed!

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 3.3/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*