Oer-Hollands is-ie, de hete bliksem stamppot. Ik maakte de Duitse versie die Himmel und Erde heet, en maakte die meteen vegan en een stukje koolhydraatarmer dan het traditionele gerecht.
Snijd de tempeh in kleine blokjes en meng ze in een kom met de kokos aminos, gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en versgemalen peper en zout. Laat minimaal 10 minuten (maar liever wat langer) marineren (bijvoorbeeld terwijl je de knolselderijpuree maakt).
Maak de rode uien schoon en snijd ze in ringen.
Maak de knolselderij schoon, snijd in blokjes en kook in 10 minuten gaar. Snijd de appel in tweeën, snijd 1 helft in blokjes en voeg die de laatste 4 minuten toe aan de knolselderij. Giet af, doe er een eetlepel kokosolie en een scheutje plantaardige melk bij en pureer het geheel. Breng op smaak met kaneel, zout en peper. Houd de knolselderijpuree warm.
Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en laat, terwijl je de knolselderijpuree maakt, de uiringen op halfhoog vuur 10 minuten bakken tot ze karamelliseren.
Neem de uiringen uit de pan, voeg eventueel weer wat kokosolie toe, en roerbak de tempeh-spekjes in 6-8 minuten goudbruin.
Snijd de andere helft van de appel ondertussen in dunne plakjes.
Neem de tempeh uit de pan, en bak in dezelfde pan de appelschijfjes in een paar minuten goudbruin.
Verdeel de knolselderijpuree over twee borden. Verdeel dan de tempeh-spekjes en de uiringen erover. Leg de gebakken appelschijfjes erop en bestrooi het geheel met flink peper.