Hete bliksem / Hemel en aarde

Hete bliksem / Hemel en aarde

Hete bliksem / Himmel und Erde), koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Hete bliksem, een oer-Hollands gerecht, en heus comfortfood op koude dagen. Allen zitten er traditioneel wel aardappelen, appels, én uien in. Ik maakte een koolhydraatarme(re) versie zonder de piepers, die ook nog eens vegan is.

Winterkost

Echte winterkost is het, de stamppot die hete bliksem heet. Hete bliksem heet zo omdat door het vocht van de appels in het gerecht de temperatuur hoog blijft als je het op je bord hebt geschept. Het heeft dus niets met pittig of zo te maken. Wel even blazen voordat je je lepel in je mond stopt dus!

Hete bliksem / Himmel und Erde), koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Himmel und Erde

Ook in Duitsland bestaat er een hete bliksem stamppot. Nee, die heet niet heiße Blitz of iets dergelijks. Hier heet het Himmel und Erde, een naam die je soms ook in het oosten van Nederland voor dit gerecht tegenkomt. De hemel verwijst naar de appeltjes die in de bomen hangen, de aarde naar de piepers (Kartoffel in het Duits, maar ook de oudere term Erdapfel komt nog voor) die in de grond groeien. Apfel en Erdapfel dus!

In de Duitse versie van hete bliksem worden de uien niet door de stamppot geroerd, maar boven op de puree verdeeld, samen met uitgebakken spekjes. Ik dacht, dat kan ik ook, maar dan vegan natuurlijk. Tempeh is in mijn ogen namelijk uitermate geschikt om voor nep-spekjes door te gaan. En mijn blog is nu eenmaal een foodblog met een Duits tintje vanwege het feit dat ik in Duitsland woon, dus daarom heb ik gekozen voor de Duitse versie. Hemel en aarde dus.

Oh ja, de traditionele bloedworst die bij hete bliksem c.q. Himmel und Erde gegeten wordt, heb ik helemaal weggelaten. Gruwel …

Hete bliksem / Himmel und Erde), koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Geen traditionele hete bliksem

In een traditionele hete bliksem zitten zowel zure als zoete appels. Er bestaan ook versies die alleen peren, of appels en peren gebruiken. Omdat ik het aantal koolhydraten een beetje wil beperken, heb ik voor slechts 1 appel gekozen, een Jonagold. Voor de ui heb ik een rode ui genomen, dat geeft gewoon wat meer kleur op je bord. Als je die niet hebt, kun je ook gewone uien gebruiken hoor.

In plaats van aardappels koos ik voor knolselderij, waar ik al vaker puree van heb gemaakt. Kijk maar eens naar deze ovenschotel met rode kool en knolselderijpuree. Mijn hete bliksem is dus geen traditionele hete bliksem. Maar wel heel lekker!

Hete bliksem / Himmel und Erde), koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Het maken van deze hete bliksem stamppot is niet moeilijk, maar vergt wel iets meer tijd omdat de meeste ingrediënten apart van elkaar gebakken worden. Ik gebruik wel steeds dezelfde pan voor zowel de uiringen, tempeh-spekjes als appel, dat scheelt een berg afwas. Dus met twee pannen, eentje voor de puree en eentje voor het bakken van de overige ingrediënten, zet jij een heerlijke Duitse Himmel und Erde schotel op tafel!


Koolhydraatarme vean hete bliksem
(Himmel und Erde)

20 KH

Bereidingstijd: 35 minuten

Hete bliksem / Himmel und Erde), koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr tempeh
2 el kokos aminos (of tamari als het niet Paleo hoeft)
1 tl gerookt paprikapoeder
snuf knoflookpoeder en uienpoeder
versgemalen zout en peper
300 gr knolselderij
1 el kokosolie
scheutje plantaardige melk
1/2 tl kaneel
2 (rode) uien (samen ong. 100 gr)
1 friszure appel
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Snijd de tempeh in kleine blokjes en meng ze in een kom met de kokos aminos, gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en versgemalen peper en zout. Laat minimaal 10 minuten (maar liever wat langer) marineren (bijvoorbeeld terwijl je de knolselderijpuree maakt).
  2. Maak de rode uien schoon en snijd ze in ringen.
  3. Maak de knolselderij schoon, snijd in blokjes en kook in 10 minuten gaar. Snijd de appel in tweeën, snijd 1 helft in blokjes en voeg die de laatste 4 minuten toe aan de knolselderij. Giet af, doe er een eetlepel kokosolie en een scheutje plantaardige melk bij en pureer het geheel. Breng op smaak met kaneel, zout en peper. Houd de knolselderijpuree warm.
  4. Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en laat, terwijl je de knolselderijpuree maakt, de uiringen op halfhoog vuur 10 minuten bakken tot ze karamelliseren.
  5. Neem de uiringen uit de pan, voeg eventueel weer wat kokosolie toe, en roerbak de tempeh-spekjes in 6-8 minuten goudbruin.
  6. Snijd de andere helft van de appel ondertussen in dunne plakjes.
  7. Neem de tempeh uit de pan, en bak in dezelfde pan de appelschijfjes in een paar minuten goudbruin.
  8. Verdeel de knolselderijpuree over twee borden. Verdeel dan de tempeh-spekjes en de uiringen erover. Leg de gebakken appelschijfjes erop en bestrooi het geheel met flink peper.

Tips:

  • -.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *