Deze vegetarische rode kool ovenschotel wordt getopt met een puree gemaakt met knolselderij in plaats van aardappels. Scheelt een hoop koolhydraten! Heerlijk voor een koude winterdag.
Vet een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de knolselderij schoon, snijd ze in blokjes en kook ze in 10 minuten gaar. Voeg een scheutje plantaardige melk, zout, peper, peterselie en een snufje nootmuskaat toe, en stamp tot een grove puree.
Pel en snipper de rode ui en bak ze in een klein beetje kokosolie een paar minuten tot ze zacht is. Meng de ui door de (reeds klaargemaakte of ontdooide) rode kool.
Was de peer goed, haal het klokhuis eruit en snijd ze in blokjes. Voeg de peer toe aan de rode kool en meng het geheel. Hak de walnoten grof. Snijd de blauwe kaas in blokjes.
Doe de rode kool in de ovenschaal. Verdeel dan de knolselderijpuree erover. Strooi vervolgens de blokjes blauwe kaas en de walnoten erover. Verdeel een klont koude boter in kleine stukjes over de schotel, en schuif de schotel in de oven.
Bak de rode kool ovenschotel in ongeveer 15 minuten gaar.
Tips
Vervang de peer door ander fruit zoals appel.
Maak deze schotel extra feestelijk door cranberry's aan de rode kool toe te voegen.
Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.