Rode kool ovenschotel met knolselderijpuree

Rode kool ovenschotel met knolselderijpuree

Rode kool ovenschotel met knolselderijpuree en peer, koolhydraatbewust recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is weer tijd voor kool! Rode kool welteverstaan. Ik maak er een lekkere winterse rode kool ovenschotel van, met peer en knolselderijpuree. En nog wat schimmelkaas om het geheel een beetje meer pit te geven.

Hollandse pot

Zo’n Hollandse pot eter ben ik niet. Nooit geweest. Er is één ding dat ik letterlijk niet door mijn keel krijg, en dat is zuurkool. Dat was ook het enige dat ik als kind niet hoefde te eten, want ik kon het niet eens binnenhouden …
Vroeger heb ik in West Friesland gewoond, en daar wordt veeeeeel zuurkool gefabriceerd … de lucht alleen al zorgde ervoor dat ik vaak een omweg op de fiets nam!
Ik kan me ook nog goed de koolcampagne tijd herinneren, als de boeren met hun trekkers direct van hun land de weg op gaan met hun geoogste kolen. Spekglad kon het dan zijn, vaak nog gladder dan met sneeuw en ijs op de weg.

rode kool

Rode kool

Van alle koolsoorten vind ik rode kool nog het lekkerst. Oké, na bloemkool dan. En dan niet uit een potje, want daar zit vaak van alles in wat ik liever niet eet. Ook zitten er vaak meer koolhydraten in dan in verse rode kool. Ik koop een hele rode kool, pak mijn grootste pan die ik heb, en kook de hele gesneden kool simpel in wat water met een scheutje appelazijn tot ze zacht is. De toevoeging van azijn zorgt ervoor dat de kool zachter wordt, en dat de kleur mooi behouden blijft. Na het koken verdwijnen er een aantal dozen met rode kool in de vriezer, zo kan ik er lekker een paar weken van eten.

De kleur van rode kool, eigenlijk meer paars, komt door de zogenaamde antocyanen in de kool. Deze antocyanen zijn gezond! Ze hebben een ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamines (C, E en K), ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Rode kool zou verder helpen bij keel-aandoeningen en heesheid, maar ook bij reuma en jicht, en bij maag- en darmproblemen. Alle reden om ze op tafel te zetten dus.

Rotkohl of Blaukraut

Wist je dat de rode kool in Duitsland drie vertalingen kent? In het noorden spreekt men van Rotkohl, in het midden heet het meestal Rotkraut, en in het zuiden Blaukraut. Dat heeft vooral te maken met de bereidingswijze. In het noorden voegt men bij het koken zuur toe (azijn), waardoor de violette kleur meer naar rood neigt. In het zuiden houden ze van zoet, en wordt suiker en/of natron toegevoegd. Hierdoor lijkt de kleur meer blauw te worden.

2015-02-rodekool-ovenschotel

Knolselderijpuree

Rode kool leent zich uitstekend voor ovenschotels. En rode kool is lekker in combinatie met appel, dat wist je natuurlijk al. Maar wist je dat ze ook heerlijk is in combinatie met peer? Probeer het maar eens. Deze vegetarische rode kool ovenschotel wordt verder getopt met een puree gemaakt met knolselderij in plaats van aardappels. Dat scheelt een hoop koolhydraten!

Van knolselderij kun je niet alleen soep of frietjes, maar ook prima puree maken: simpel de knolselderij koken en afgieten, een klein scheutje plantaardige melk en eventueel kruiden erbij, en stampen maar. De knolselderijpuree blijft iets grover van structuur maar smaakt er niet minder om.

Door de toevoeging van walnoten aan de ovenschotel krijg je een lekkere ‘kraak’  bij de smaak, en de blauwe kaas geeft je rode kool ovenschotel wat meer pit. Al met al een heerlijke combinatie. Lekker om na een koude winterwandeling deze ovenschotel op tafel te zetten!

rode kool ovenschotel met knolselderijpuree kaas en walnoten

Rode kool ovenschotel met knolselderijpuree

Con
Deze vegetarische rode kool ovenschotel wordt getopt met een puree gemaakt met knolselderij in plaats van aardappels. Scheelt een hoop koolhydraten! Heerlijk voor een koude winterdag.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 30 kh

Dit heb je nodig
  

  • 400 gr rode kool reeds gegaard
  • 1 rode ui
  • 1 kleine peer
  • 100 gr gorgonzola of andere blauwschimmelkaas
  • handje walnoten
  • 300 gr knolselderij
  • 1 scheutje plantaardige melk
  • 1 klont roomboter
  • avocadoolie om in te vetten
  • kokosolie om te bakken
  • nootmuskaat, peterselie, zout, peper

Zo maak je het
 

  • Vet een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de knolselderij schoon, snijd ze in blokjes en kook ze in 10 minuten gaar. Voeg een scheutje plantaardige melk, zout, peper, peterselie en een snufje nootmuskaat toe, en stamp tot een grove puree.
  • Pel en snipper de rode ui en bak ze in een klein beetje kokosolie een paar minuten tot ze zacht is. Meng de ui door de (reeds klaargemaakte of ontdooide) rode kool.
  • Was de peer goed, haal het klokhuis eruit en snijd ze in blokjes. Voeg de peer toe aan de rode kool en meng het geheel. Hak de walnoten grof. Snijd de blauwe kaas in blokjes.
  • Doe de rode kool in de ovenschaal. Verdeel dan de knolselderijpuree erover. Strooi vervolgens de blokjes blauwe kaas en de walnoten erover. Verdeel een klont koude boter in kleine stukjes over de schotel, en schuif de schotel in de oven.
  • Bak de rode kool ovenschotel in ongeveer 15 minuten gaar.

Tips

  • Vervang de peer door ander fruit zoals appel.
  • Maak deze schotel extra feestelijk door cranberry's aan de rode kool toe te voegen.
  • Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 17 stemmen. Gemiddeld: 3,41/5)
Laden...


6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *