Deze koolhydraatarme aubergine uit het Midden-Oosten is een hoofdgerecht voor twee, met bijvoorbeeld bloemkoolrijst. Maar je kunt ze ook als bijgerecht of zelfs als Arabische mezze serveren.
Doe de berberissen in een kommetje lauw water en laat ze ongeveer 15 minuten weken.
Snijd de aubergine in blokjes en meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Spreid de aubergineblokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de aubergine in 30 minuten gaar (halverwege even omroeren).
Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit een klein beetje kokosolie in een koekenpan en roerbak ui en knoflook een paar minuten op halfhoog vuur tot de ui glazig is.
Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree en de granaatappel melasse toe en roer alles goed door. Voeg dan de volgende kruiden toe: kaneel, gemalen koriander, chilivlokken, nootmuskaat, munt en zout en peper. Roer nogmaals goed door en zet het vuur dan laag.
Als de aubergine gaar is, haal ze dan uit de oven en voeg ze, samen met de grof gehakte walnoten, toe aan de pan met tomaten. Voeg ook de afgegoten berberissen en sumak toe, en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
Verdeel de aubergine over twee borden en bestrooi met de za’atar.
Tips
Als bijgerecht is dit recept geschikt voor vier personen. Als mezze kun je er meer mensen mee verwennen.