Aubergine uit het Midden-Oosten

Aubergine uit het Midden-Oosten

Aubergine uit het Midden-Oosten, vegan recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag heb ik een lekker recept voor de liefhebbers van de Arabische keuken. Het is een aubergine gerecht uit het Midden-Oosten, bomvol smaak door het liberale gebruik van kruiden. Je huis gaat heerlijk ruiken!

Aubergine uit de oven

Ik ben gek op aubergine, en ben blij dat ik weer een lekker aubergine gerecht aan mijn collectie toe kan voegen. Variëren kun je volop met aubergine, kijk maar eens hier.

Aubergine neemt bij het bakken veel vet op. Nu ben ik als koolhydraatarme eter absoluut niet bang voor vet, integendeel, maar ik wilde toch een keer aubergine bakken met minder vet. En dat lukt prima als je de aubergine bakt in de oven. Waar ik anders een eetlepel of vijf, zes aan olie nodig heb (had ik al gezegd dat ik niet bang ben voor vet?), kan ik het als ik de aubergine bak in de oven met twee af.

Aubergine uit het Midden-Oosten, vegan recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Lekker veel kruiden

Dit aubergine gerecht wordt flink gekruid. En ook voor kruiden ben ik absoluut niet bang. Ze geven je gerecht zoveel meer smaak. In dit recept gebruik ik naast standaard zout en peper ook nog gemalen chilivlokken, nootmuskaat, kaneel, gemalen koriander, sumak, munt, en natuurlijk za’atar. Za’atar is één van mijn favoriete smaakmakers in de keuken. Wist je dat je za’atar makkelijk zelf kunt maken? Het recept vind je hier.

Aubergine met za'atar uit het Midden-Oosten, vegan recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ik gebruik in dit gerecht nog twee ingredienten die typisch zijn voor de Midden-Oosten keuken: berberissen (ook wel zuurbessen) en granaatappel melasse.

Wat is granaatappel melasse?

Wat berberissen zijn, kun je hier lezen. Granaatappel melasse is ingekookt granaatappelsap, niks meer, niks minder. Ik gebruik het spaarzaam want het bevat veel koolhydraten, maar het geeft je gerecht nét even die andere smaak.
Je koopt berberissen overigens het best online, soms heeft de natuurvoedingswinkel ze. De granaatappel melasse koop je in de Turkse winkel (dan heet het meestal nar eksisi), of bij de ruim gesorteerde supermarkt als je geluk hebt. En online is natuurlijk de hele wereld te koop …

Aubergine uit het Midden-Oosten, vegan recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je kunt deze aubergine uit het Midden-Oosten als bijgerecht serveren (het recept is dan geschikt voor 4 personen), of als vegan hoofdgerecht voor twee personen. Geef er dan een bijlage bij, bijvoorbeeld bloemkoolrijst, of glutenvrij hembasha brood. Je kunt dit gerecht ook als Arabische mezze serveren. Als je net zo gek bent op aubergine als ik, moet je dit recept zeker maken!


Aubergine uit het Midden-Oosten

21 KH

Bereidingstijd: 20 minuten (plus 30 minuten oventijd)

Aubergine uit het Midden-Oosten, vegan recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 middelgrote aubergine
1 kleine ui
1 teen knoflook
kokosolie om te bakken
1 blikje gepelde tomaten
1 el tomatenpuree
1 el granaatappel melasse
50 gr grof gehakte walnoten
1 el berberissen
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemalen koriander
1/4 tl gemalen chilivlokken (optioneel)
mespunt nootmuskaat
1/2 tl sumak
1 tl gedroogde munt
versgemalen zout en peper
2 tl za’atar

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de berberissen in een kommetje lauw water en laat ze ongeveer 15 minuten weken.
  3. Snijd de aubergine in blokjes en meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Spreid de aubergineblokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de aubergine in 30 minuten gaar (halverwege even omroeren).
  4. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit een klein beetje kokosolie in een koekenpan en roerbak ui en knoflook een paar minuten op halfhoog vuur tot de ui glazig is.
  5. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree en de granaatappel melasse toe en roer alles goed door. Voeg dan de volgende kruiden toe: kaneel, gemalen koriander, chilivlokken, nootmuskaat, munt en zout en peper. Roer nogmaals goed door en zet het vuur dan laag.
  6. Als de aubergine gaar is, haal ze dan uit de oven en voeg ze, samen met de grof gehakte walnoten, toe aan de pan met tomaten. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
  7. Verdeel de aubergine over twee borden en bestrooi met de za’atar.

Tips:

  • Als bijgerecht is dit recept geschikt voor vier personen.
  • Meer lekkere koolhydraatarme recepten uit het Midden-Oosten vind je hier.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,67/5)
Laden...


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.