Vegan Zweedse balletjes met roomsaus en cranberry compote
Con
Sinds een bekende Zweedse meubelgigant Zweedse balletjes (köttbullar) op de kaart heeft gezet, kent heel de wereld dit gerecht. Ik heb een vegan versie gemaakt, lekker laag in koolhydraten.
Verwarm voor de cranberry compote de oven voor op 200 graden.
Verbrokkel de tempeh, pel en snipper de rode ui heel fijn. Doe de tempeh en ui samen met 1 theelepel tamari, mosterd, peper, bouillonpoeder en psylliumvezels in de keukenmachine en laat draaien tot er een deegachtige massa ontstaat.
Draai tien niet te grote balletjes van het deeg. Als je balletjes uit elkaar vallen, voeg dan nog wat extra psylliumvezels toe.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de Zweedse balletjes op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten rondom bruin.
Meng ondertussen de cranberry’s met de ahornsiroop, en verdeel ze over een met bakpapier bekleed bakblik. Rooster de cranberry’s in de oven in 10-15 minuten gaar, halverwege even doorroeren.
Meng de plantaardige room met 1/2 tl tamari en breng pittig op smaak met de nootmuskaat en peper. Blus de Zweedse balletjes af met de room, laat nog even goed doorwarmen.
Tips
Serveer de Zweedse balletjes samen met de cranberry compote en bijvoorbeeld knolselderijpuree en een groene salade.