Een toetje met whisky. Hoe luxe wil je het hebben. Cranachan is een van oorsprong Schots gerecht. Met slechts 5 ingrediënten heb ik een koolhydraatarme (zelfs keto) versie op tafel getoverd.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een stukje keukenpapier.
Klop de slagroom flink stijf. Houdt wat fruit voor garnering achter, pureer de rest met de staafmixer, of prak met een vork.
Vermeng de kwark met de whisky. Schep voorzichtig de slagroom door de kwark, zorg ervoor dat het luchtig blijft.
Schep een laagje fruit in een glaasje, daarop een laag whisky-room, een eetlepel amandelen, dan weer fruit. Sluit af met een laag whisky-room. Top het glas met het achtergehouden fruit en de resterende amandelen. Maak zo 4 glazen.
Tips
Mag of wil je geen alcohol, laat dan de whisky simpel achterwege. Je kunt slagroom vervangen door mascarpone.
Eet je de cranachan als lunch, dan verdubbelt de portie per persoon en dus het aantal koolhydraten. Maar het blijft lekker koolhydraatarm!