Cranachan – Schots roomdessert met frambozen

Cranachan – Schots roomdessert met frambozen

Als foodblogger ben je altijd met eten bezig. Ben je het niet aan het klaarmaken, dan ben je het wel aan het opeten. Je leest er boeken over, je wisselt per Instagram ideeën uit met collega-foodbloggers, of spreekt met één af om onder het genot van een kop koffie over eten te praten :-) . En je kijkt docu’s: recent heb ik een interessante documentaire gezien, genaamd ‘That sugar‘. Maar daarover later meer in een andere blog.

Wat? Cranachan??

Recentelijk ben ik via Instagram op een Schots recept gestoten, dat er, zacht uitgedrukt, nogal lekker uit zag. Cranachan heet het. Nooit van gehoord. Jij wel?

Cranachan - Schots roomdessert met een tic

Cranachan is een Schots roomdessert met frambozen en in whisky gemarineerde havermout. Uhm … dat klinkt té lekker. Het is een über-Schots gerecht vanwege de ingrediënten die allemaal typisch Schots zijn: room, havermout, whisky, heidehoning en frambozen.

Cranachan wordt in Engeland en Schotland meest op of rond 25 januari geserveerd, maar ook vaak in juni want dan is het in Schotland frambozentijd. En waarom januari? Dan is het Burns Night, ter herinnering aan de dichter Robert Burns (geboren 1759), die voor de Schotse geschiedenis een zeer belangrijk persoon was. Het lied ‘Auld lang syne‘ is zijn bekendste werk. In Nederland is dat lied bekender geworden door ene meneer Hazes omdat de melodie gebruikt is voor het refrein van zijn lied ‘Wij houden van Oranje’.

Low carb Cranachan

De Schotten serveren de onderdelen van de cranachan meestal apart, zodat iedereen aan tafel zijn eigen cranachan in elkaar kan draaien.

Er is wel een probleem met het authentieke recept: de Schotten stoppen er veel suiker én honing in. En die havermout vind ik persoonlijk ook maar zo zo. Alles bij elkaar past dit dessert niet echt in een koolhydraatarm dieet. Werk aan de winkel dus!

De basis van cranachan is room. Dat is koolhydraat-technisch helemaal oké. Origineel gaat er crowdie (Schotse room) of super-romige double cream in, maar in Nederland moet je het waarschijnlijk ‘gewoon’ met slagroom doen. Ook lekker. Meng het met kwark en het blijft lekker dik.

Het volgende essentiële bestanddeel is frambozen. Schotland schijnt de lekkerste te hebben. Frambozen zijn laag in koolhydraten, dus die houd ik erin. Je kunt als je dat wilt variëren door ander koolhydraatarm fruit te gebruiken, zoals aardbeien, bosbessen en/of bramen.

Cranachan - Schots roomdessert met een tic

Dan de whisky. Typisch Schots natuurlijk (psst … whisky heeft nul KH’s ,-) ). Ik zou zelf nooit een glas drinken, maar een scheutje door dit gerecht maakt het wel echt lekker en geeft het die speciale smaak. Wil of mag je geen alcohol, dan kun je de whisky achterwege laten.

Last but not least de havermout. Natuurlijk kun je havermout met suiker bakken tot het kruimelig is. Maar als je liever koolhydraatarm gaat, kies dan voor geroosterde geschaafde amandelen. Puur, zonder de suiker dus.

Wist je trouwens dat ‘whisky’ Schots is en ‘whiskey’ Amerikaans? En ‘on the rocks’, dat zal een Schot noooooit drinken. Je stopt toch geen bevroren water in dat kostelijke drankje!

Waarschuwing

Ik moet je wel voor twee dingen waarschuwen.

Ten eerste is dit dessert door de hoge hoeveelheid vet behoorlijk machtig. Daarom is het recept dit keer zowaar voor 4 personen gedacht. Wil je het dus als nagerecht eten, zorg dat je plek over hebt!
Je kunt de cranachan ook voor 2 personen als goed vullende lunch (of ontbijt met een tic, da’s pas luxe) maken. Hoef je de rest van de dag niks meer te eten ha ha.

Ten tweede: het is nogal errug lekker. Kijk niet raar op als er om meer gevraagd wordt …


Cranachan – Schots roomdessert

3 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Cranachan - Schots roomdessert met een tic

Je hebt nodig voor 4 personen:

200 gr slagroom
200 gr kwark
2 el whisky
150 gr frambozen (en/of ander rood fruit)
2 el geschaafde amandelen

Zo maak je het:

  1. Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een stukje keukenpapier.
  2. Klop de slagroom flink stijf. Houdt wat fruit voor garnering achter, pureer de rest met de staafmixer, of prak met een vork.
  3. Vermeng de kwark met de whisky. Schep voorzichtig de slagroom door de kwark, zorg ervoor dat het luchtig blijft.
  4. Schep een laagje fruit in een glaasje, daarop een laag whisky-room, een eetlepel amandelen, dan weer fruit. Sluit af met een laag whisky-room. Top het glas met het achtergehouden fruit en de resterende amandelen. Maak zo 4 glazen (of 2 als je dit gerecht als lunch eet).

Tips:

  • Mag of wil je geen alcohol, laat dan de whisky simpel achterwege.
  • Je kunt slagroom vervangen door mascarpone.
  • Eet je de cranachan als lunch, dan verdubbelt de portie per persoon en dus het aantal koolhydraten. Maar het blijft lekker low carb!
  • Ook makkelijk te maken op de camping.
  • Meer koolhydraatarme toetjes vind je hier.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker (let op: bevat alchohol).
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF, keto en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 3    Gemiddelde: 4.3/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *