Koolhydraatarme bloemkool ovenschotel alla puttanesca
Con
De Italiaanse keuken en koolhydraatarm eten gaan meestal niet zo heel goed samen. Maar een lekkere puttanesca saus kun je ook prima met bloemkool eten. Dat bewijst deze ovenschotel.
Vet een ovenschaal in met een klein beetje olie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Maak de bloemkool schoon, snijd ze in roosjes en kook ze in 8-10 minuten gaar.
Maak ondertussen de puttanesca saus: pel en snipper ui en knoflook, ontpit en halveer de olijven, en snijd de ansjovis op vier stuks na in kleine stukjes. Snijd de basilicum in reepjes.
Bak ui en de knoflook in een klein beetje kokosolie een paar minuten tot ze zacht is.
Voeg de gesneden ansjovis toe en bak even mee. Roer dan de tomaten erdoor en roerbak het geheel zo’n 5-10 minuten tot het geheel een saus wordt. Voeg basilicum, balsamico, de helft van de olijven en de kappertjes toe. Verwarm nog een paar minuten. Breng pittig op smaak met zout en peper. Je puttanesca saus is nu klaar.
Doe de bloemkool in de ovenschaal. Meng dan de tonijn erdoor. Verdeel de puttanesca saus over de bloemkool, leg de achtergehouden hele ansjovis en de resterende olijven erop. Bestrooi met de pijnboompitjes en schuif de schotel in de oven.
Bak de ovenschotel in ongeveer 10 minuten gaar.
Tips
Liefhebbers kunnen deze Italiaanse ovenschotel bestrooien met wat geraspte kaas.
Je kunt de puttanesca saus pittiger maken door er wat gemalen chilivlokken aan toe te voegen.