Bloemkool ovenschotel alla puttanesca

Bloemkool ovenschotel alla puttanesca

Bloemkool ovenschotel alla puttanesca, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Italiaans eten en koolhydraatarm gaan meestal niet zo heel goed samen. Met het recept van vandaag lukt dat wel, want grote vriend bloemkool schiet te hulp in deze ovenschotel à la puttanesca. Een heerlijk gerecht voor visliefhebbers.

Verjaardagsdiner

Afgelopen week heb ik mijn verjaardag gevierd. Nou ja, vieren doe ik het al jaren niet meer. Een jaartje ouder word je zo ook wel hi hi.
Wat ik natuurlijk wel heel leuk vind om te doen als ik jarig ben, is uit eten gaan. En dit jaar (2015) heeft dat plaatsgevonden in een relatief nieuw restaurant in Bremen-Überseestadt, genaamd Al Dar. Het is een Syrisch restaurant, en ik wilde er al een tijdje eens gaan eten.

Überseestadt in Bremen

In de Arabische landen wordt weinig vlees gegeten. En dat betekent dat er volop vegetarische keuze is! Mijn ervaring is dat de keuze op de menukaart van een ‘gewoon’ restaurant voor een vegetariër toch beperkt is. Bij Al Dar (betekenis: het huis) is het eerder andersom: veel vegetarisch, weinig vlees (meestal lam) en bijna geen vis.
Manlief en ik hebben het vegetarische 3-gangen-menu gekozen. Even een avondje geen koolhydraten tellen hoor!

Bloemkool ovenschotel alla puttanesca, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Arabische voorgerechtjes

Vooral het voorgerecht was een feestje op zich: allerlei vegetarische hapjes, de zogenaamde Mazze. Lijkt natuurlijk op de Griekse mezze of Spaanse tapas, maar nu waren de gerechtjes uitgesproken Arabisch. Zo was er o.a. muhammara (puree van paprika en walnoten), falafel (kikkererwt-balletjes), tabouleh (salade van bulgur, tomaat en ui) en sambusik (deegflapje gevuld met kaas). Echt smullen hoor. We hebben er fantastisch gegeten en zijn alweer een smoes aan het bedenken om er snel weer heen te kunnen gaan.

Ik heb me nog niet echt in de Arabische keuken gestort, maar na deze eet-belevenis heb ik daar wel zin in gekregen! Dus wie weet komt er binnenkort een lekker recept uit deze hoek van de wereld op de blog te staan …
(edit: inmiddels kun je recepten uit het Midden-Oosten hier vinden.)

Puttanesca-saus

Voor nu houd ik het bij een Italiaans favoriet recept, dat echt helemaal niets met bovenstaand verhaal te maken heeft: puttanesca saus. Deze saus kun je bij van alles eten. In de regel wordt puttanesca saus bij pasta en tonijn gegeten, maar ik heb hem geserveerd bij koolhydraatarme bloemkool. De saus alleen telt slechts 6 koolhydraten!

Puttanesca saus, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Puttanesca saus zou oorspronkelijk uit Napels komen. Waarom de saus zo heet, is niet helemaal duidelijk. Puttanesca komt van het Italiaanse puttana hetgeen netjes gezegd ‘vrouw van lichte zeden’ betekent. De saus zou zo heten omdat die zó lekker rook, dat de geur de mannen bij de bordelen naar binnen lokte. Maar er gaat ook een verhaal de ronde dat de dames deze saus zelf zo maakten omdat het makkelijk en snel te bereiden was, en ze daarmee zo snel mogelijk weer aan hun ‘werk’ konden.
Hoe dan ook, het is inderdaad een makkelijk te maken saus en inderdaad ook erg lekker. Probeer het zelf maar eens!


Bloemkool ovenschotel alla puttanesca

13 KH (waarvan de saus 6 KH)

Bereidingstijd: 20 minuten (plus 10 minuten oventijd)

Bloemkool ovenschotel alla puttanesca, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

700 gr bloemkool
1 blikje tonijn (op water)
1 kleine ui
2 tenen knoflook
1 blikje ansjovis, uitgelekt
1 blik gepelde tomaten
8 zwarte olijven (ik kies meestal kalamata)
2 tl kappertjes
scheutje balsamico azijn
klein handje pijnboompitjes
2 takjes basilicum (of 1 tl Italiaanse kruiden)
versgemalen zout en peper
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Vet een ovenschaal in met een klein beetje olie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  2. Maak de bloemkool schoon, snijd ze in roosjes en kook ze in 8-10 minuten gaar.
  3. Maak ondertussen de puttanesca saus: pel en snipper ui en knoflook, ontpit en halveer de olijven, en snijd de ansjovis op vier stuks na in kleine stukjes. Snijd de basilicum in reepjes.
  4. Bak ui en de knoflook in een klein beetje kokosolie een paar minuten tot ze zacht is.
  5. Voeg de gesneden ansjovis toe en bak even mee. Roer dan de tomaten erdoor en roerbak het geheel zo’n 5-10 minuten tot het geheel een saus wordt. Voeg basilicum, balsamico, de helft van de olijven en de kappertjes toe. Verwarm nog een paar minuten. Breng pittig op smaak met zout en peper. Je puttanesca saus is nu klaar.
  6. Doe de bloemkool in de ovenschaal. Meng dan de tonijn erdoor. Verdeel de puttanesca saus over de bloemkool, leg de achtergehouden hele ansjovis en de resterende olijven erop. Bestrooi met de pijnboompitjes en schuif de schotel in de oven.
  7. Bak de ovenschotel in ongeveer 10 minuten gaar.

Tips:

  • Liefhebbers kunnen deze Italiaanse ovenschotel bestrooien met wat geraspte kaas.
  • Je kunt de puttanesca saus pittiger maken door er wat gemalen chili aan toe te voegen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.