Snijd de medjool dadel in kleine stukjes en week ze in een kommetje met een klein scheutje warm water.
Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze met een scheutje water in een pannetje en breng aan de kook. Kook de rabarber in 5 minuten gaar, voeg indien nodig nog een scheutje water toe.
Halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe aan de rabarber. Verwarm een paar minuten mee. Doe de rabarber in een hoge mengkom.
Voeg de dadel (zonder het weekwater), tomatenpuree en de kruiden toe.
Pureer het mengsel met de staafmixer en schenk ze in een pot die je met een deksel kunt afsluiten. Laat helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
Laat de ketchup het beste een dagje in de koelkast staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Tips
Dit recept maakt een grote pot ketchup van ongeveer 400 milliliter, dat zijn gemiddeld 20 porties.
Gebruik deze rabarberketchup ook eens als pastasaus, bijvoorbeeld in deze vegane courgetti ‘bolognese’. Het recept is dan voldoende voor vier personen.
Ook lekker in een eenvoudige peulvruchten schotel met een ui, handje spinazie en wat noten.
De tomaten-rabarberketchup doet het ook goed als dip voor groentesticks, of bij zoete aardappel friet.