Courgetti ‘bolognese’ – vegan natuurlijk!

Courgetti ‘bolognese’ – vegan natuurlijk!

Courgetti met vegane bolognese saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De laatste tijd ben ik me meer en meer in de vegane keuken aan het verdiepen. Het is leuk om te lezen hoe creatief die vegan recepten vaak zijn. Stond de veganist vroeger gelijk aan tofu-eter, tegenwoordig is er wel wat meer loos in de vega-keuken.

Vegan is meer dan tofu

Omdat veganisten over het algemeen zeer bewust met het milieu, en met hun eigen gezondheid omgaan, kun je veel vegane voedingsmiddelen die niet zo voor de hand liggen, in de bio-winkel kopen. Dat groente en fruit vegan is, dat weet iedereen. Maar er bestaan interessante dingen waar ik ook nog niet eerder van gehoord had, zoals kala-namak, of carob (zie wist-je-dat). Dan is natuurlijk mijn interesse meteen gewekt en wil ik het zelf wel eens uitproberen. Hoewel ik helemaal niet vegan ben en ook niet van plan ben het te worden.

Ik neem regelmatig kookboeken mee uit de bieb, en daar zitten meestal ook een paar vegan boeken tussen. En daar staan vaak lekkere dingen in, al wordt er naar mijn smaak wel erg veel met tofu gekokkereld. En tempeh (gefermenteerde tofu) vind ik echt heel lekker, maar tofu kan ik meestal niet ontzettend warm van worden.

Whatever you do …

Toen ik jaaaaren geleden bij mijn familie in Canada op bezoek was, en mee uit eten werd genomen naar een vegan restaurant in Toronto, sprak mijn nichtje de legendarische woorden: “Have fun, and whatever you do, don’t eat the tofu”. En aan die slogan houd ik me nog steeds :-D .

Tempeh ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Pasta? Maar dan wel koolhydraatarm!

Nu ik toch zo lekker bezig was om recepten uit te proberen, heb ik er nog eentje onder handen genomen, namelijk een recept voor tofu bolognese.  Alleen heb ik dat recept weer compleet verbouwd, er is niet veel meer over van het origineel. Ik kan het gewoon niet laten, moet altijd mijn eigen draai aan recepten geven.

Om te beginnen heb ik de spaghetti vervangen door courgetti (of courghetti, ik weet eigenlijk niet hoe je dat schrijft). Je weet wel, dat zijn pasta-slierten gemaakt van courgette, a.k.a. zoodles. Ik maak ze met mijn Spirelli, te koop bij o.a. Bol.com (nospon). Courgetti maken is de simpelste én lekkerste manier om in één klap veel koolhydraten uit te sparen, en zo krijg je meteen een extra berg gezonde groente binnen!

Courgetti is veelzijdig”: kijk hier voor meer recepten.

veganistische courgetti met saus van tempeh

Tofu wordt tempeh

Tja, en dan die tofu hè. Die heb ik toch maar vervangen door tempeh. Als je de tempeh grof verbrokkelt en voor het bakken bestrooit met smoked paprika, dan krijg je er een lekkere pittige smaak aan. Veel lekkerder dan ‘beest’-gehakt, als je het mij vraagt.
In het recept werd de bolognese-saus gemaakt met rode wijn en agavesiroop. Nou, die rode wijn, die houden we erin ha ha, de agavesiroop inclusief de koolhydraten gooien we eruit. Proef je toch niks van.

Dit is dan het eindresultaat. Een heerlijke vegane koolhydraatarme pasta: courgetti bolognese, die misschien beter courgetti tempeh-nese of courgetti veganese kan heten!
En mocht je nu niet aan tempeh kunnen komen, dan kun je deze bolognese gerust met tofu maken hoor. Voor de koolhydraten maakt het niks uit.

Courgetti tofunese (vegane bolognese) recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

P.S. Ik zal toch eens met tofu gaan koken, misschien kom ik nog eens van mijn tofu-fobie af … heb jij tips?

P.P.S. (maart 2016): het is gelukt! Zowaar een tofu-gerecht wat ik wél lekker vind. Vegane tofu-roerei staat nu ook op de blog!

courgetti bolognese zonder vlees met tempeh

Koolhydraatarme en vegan courgetti "Bolognese"

Con
De bolognesesaus voor dit recept wordt gemaakt met tempeh in plaats van gehakt. En lekker dat-ie is! Eet er courgetti als pasta bij en klaar is je koolhydraatarme maaltijd.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 24 kh

Dit heb je nodig
  

 • 2 courgettes
 • 200 gr tempeh
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • scheutje tamari
 • 1 kleine ui
 • 1 knoflookteentje
 • 4 zongedroogde tomaatjes optioneel
 • 1 el tomatenpuree
 • versgemalen zout en peper
 • 1-2 tl Italiaanse kruiden
 • 150 ml gezeefde tomaten
 • scheutje rode wijn optioneel
 • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

 • Maak met behulp van een spiraalsnijder courgetti van de courgettes.
 • Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Snijd de tempeh in kleine brokjes (ofwel, niet netjes). Bestrooi de tempeh met gerookt paprikapoeder.
 • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de tempeh zo’n 5-8 minuten tot ze begint te kleuren. Voeg een scheutje tamari toe en roer om. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak op niet te hoog vuur 2 minuten mee. Doe de zongedroogde tomaatjes en tomatenpuree erbij en bak nog even mee.
 • Blus de tempeh indien gewenst af met de rode wijn. Laat kort inkoken tot het vocht zo goed als verdwenen is. Voeg dan de gezeefde tomaten toe met de Italiaanse kruiden en zout en peper, en warm goed door.
 • Verhit nog een beetje kokosolie in een andere ruime koekenpan en roerbak de courgetti tot ze goed warm is, dit duurt 2-3 minuten. Niet te lang in de pan, anders wordt de courgetti te vochtig!
 • Verdeel de courgetti over twee borden, en schep de bolognese saus erop.

Tips

 • Garneer indien gewenst met zwarte olijven en geroosterde pijnboompitjes.
 • Je kunt de tempeh vervangen door tofu voor een pasta tofunese.
 • Heb je rode wijn over? Ik zeg: lekker ‘n glaasje inschenken bij deze Italiaanse maaltijd. Cin cin!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


4 reacties

 1. Janny

  Hi Conny, dank voor weer een heerlijk recept. Het blijft ruim genieten elke keer als we weer iets uitgezocht hebben uit die heerlijke receptenlijst van je. Dank je wel voor alle energie die je er in steekt.

 2. Francisca

  Con deze recepten zijn dan toch voor het hele recept en niet p.persoon?
  Sorry maar ik had gisteren de lekkerste Bloemkool stamppot met rucola en blauw kaas gegeten en dacht ineens is het nu voor het hele recept ( ik moet voor mijn man alle KH noteren ) Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *