Tomaten-rabarberketchup

tomaten rabarber saus glas

Ik ben gek op rabarber. En van mij hoeft ze niet eens zoet. Zo gewoon een schep rabarbermoes in mijn ontbijt yoghurt, met wat noten en zaden, heerlijk. Oké, dat is voor sommigen misschien wat al te kras, maar geloof me: je wordt er goed wakker van ;-) .

Wilde wortel

Rabarber betekent eigenlijk ‘wilde wortel’ en komt oorspronkelijk uit Azië. Hoewel het fris en vooral fruitig smaakt, is het een groente. Alleen de rode stelen zijn eetbaar, de enorme bladeren zijn mooi maar niet goed voor je. Dat komt door de enorme hoeveelheid oxaalzuur in het blad, hetgeen desastreus voor je nieren is.
Rabarber is trouwens familie van de boekweit (ook al zo lekker).

Tomaten rabarber saus of rabarberketchup

Rabarber heeft maar weinig koolhydraten: slechts 2 per 100 gram. En dus kun je je een beetje zoet erin best permitteren. Wil je dat niet, dan schijnt een stijfgeslagen eiwit door de gekookte en afgekoelde rabarber ook te helpen om de ergste zure smaak weg te nemen.

Het hoeft niet zoet!

Omdat rabarber zo zuur smaakt, wordt er vaak gecombineerd met zoet. Vooral in combinatie met aardbeien doet rabarber het goed, het wemelt van de recepten daarmee op het wereld wijde web. En eerlijk gezegd is dat natuurlijk ook super lekker.
Maar … rabarber kan ook hartig. Deze tomaten-rabarberketchup is daar een voorbeeld van.

Koolhydraatarme rabarberketchup

De smaak is van deze koolhydraatarme ketchup / saus is natuurlijk heel anders dan van standaard tomatenketchup. Ik weet ook niet of ik het nu tomaten rabarber saus of rabarberketchup moet noemen, qua consistentie ligt het een beetje in het midden. Maar ik kies maar voor rabarberketchup.

Ik realiseerde me toen ik voorproefde, dat standaard tomatenketchup eigenlijk best heel zoet van smaak is. Aan kant-en-klare ketchup (pakje-zakje) wordt dan ook vaak veel suiker toegevoegd. Ook deze hartige rabarberketchup wordt licht gezoet, maar met dadels in plaats van suiker.

Deze rabarberketchup is lekker koolhydraatarm. Want als je het echt als ketchup gebruikt, haal je misschien wel 10 porties uit de pot. Dat zijn dus nog net geen 3 koolhydraten per portie!
Door de rabarber krijgt je ketchup een frisse ‘bite’, en dat is weer eens iets heel anders. En verandering van spijs doet eten, zegt men, dus waar wacht je nog op?


Rabarberketchup

Koolhydraatarme rabarberketchup

28 KH (hele pot)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 1 dag wachttijd)

 

 

Je hebt nodig voor 1 pot (400 ml):

1 stengel rabarber
10 kerstomaatjes
1 medjool dadel (gewoon bij de Appie)
1 el tomatenpuree
1/2 tl gemalen kardemom
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl paprikapoeder (ik gebruik gerookte)
vers gemalen zout en peper

Zo maak je het:

  1. Snijd de medjool dadel in kleine stukjes en week ze in een kommetje met een klein scheutje warm water.
  2. Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze met een scheutje water in een pannetje en breng aan de kook. Kook de rabarber in 5 minuten gaar, voeg indien nodig nog een scheutje water toe.
  3. Halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe aan de rabarber. Verwarm een paar minuten mee. Doe de rabarber in een hoge mengkom.
  4. Voeg de dadel (zonder het weekwater), tomatenpuree en de kruiden toe.
  5. Pureer het mengsel met de staafmixer en schenk ze in een pot die je met een deksel kunt afsluiten. Laat helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Laat de saus het beste een dagje in de koelkast staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Tips:

  • Gebruik deze rabarberketchup als saus in plaats van gewone pastasaus, bijvoorbeeld in deze vegane courgetti ‘bolognese’. Het recept is dan voldoende voor vier personen.
  • Ook lekker in een eenvoudige peulvruchten schotel met een ui, handje spinazie en wat noten.
  • De tomaten-rabarberketchup doet het ook goed als dip voor groentesticks, of bij zoete aardappel friet.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker (bevat wel natuurlijke suiker uit dadels).
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*