Bloemkoolburgers

Bloemkoolburgers

Koolhydraatarme bloemkoolburgers, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vegetarische burgers zijn helemaal in, de supermarkt biedt tegenwoordig ruime keuze. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Neem nou deze koolhydraatarme bloemkoolburgers. Als je kant en klare bloemkoolrijst gebruikt, staan ze binnen 20 minuten op tafel.

Vegetarisch vlees

Steeds meer mensen eten minder vlees. Dat toont de zogeheten vegamonitor in ieder geval aan. De fabrikanten spelen er handig op in, want vegetarisch “vlees” (of vleesch, zoals een handige fabrikant zijn product noemt, want vega vlees mag je geen vlees noemen van het Europese Parlament) vind je tegenwoordig te kust en te keur. Moest je je vroeger als vegetariër nog met een smakeloos blok tofu tevreden stellen, tegenwoordig heb je zoals dat zo mooi in het Duits heet, de “Qual der Wahl“. Er is zo veel keuze dat je niet meer weet wat je kiezen moet.

Koolhydraatarme bloemkoolburgers, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Minder vlees, goed voor je gezondheid?

Eet je (vaker) vegetarisch, dan ben je goed bezig voor dier en milieu. Maar of het ook altijd goed voor je gezondheid is? Sommige fabrikanten doen zo goed hun best om hun product op echt vlees te laten lijken, dat er veel ingrediënten aan te pas komen die op zijn minst twijfelachtig zijn. Iemand zin in een hapje gehydrolyseerd maïs eiwit? Of liever wat natriumalginaat (ik weet niet eens wat het is)? En wat is dat eigenlijk, sojastructuur? Het blijkt een mengsel van soja-eiwit, tarwe-eiwit, tarwezetmeel en water te zijn. Gluten dus (en koolhydraten)! En die vind je terug in bijna alle vegetarische vleesproducten die in de schappen liggen.

Koolhydraatarme bloemkoolburgers, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Geen nepvlees

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik stop liever zo min mogelijk dingen in mijn mond waarvan ik geen idee heb wat het is. De burgers die in de supermarkt liggen vallen voor mij in de categorie fabrieksvoer. En dus maak ik mijn vegetarische burgers liever zelf. En dat is helemaal niet moeilijk, dat bewijzen deze bloemkoolburgers wel. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet als doel heb om mijn burgers op het echie te laten lijken, dus verwacht geen nepvlees. Je krijgt op je bord zoals het ook heet: een burger van bloemkool. Want van het Europese Parlement mogen we (nog) wel een burger een burger noemen, ook als er geen vlees in zit.

Koolhydraatarme bloemkoolburgers, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Slechts 3 ingrediënten

Deze vegetarische bloemkoolburgers bestaan uit slechts 3 ingrediënten plus kruiden. En als je koolhydraatarm eet, dan heb je ze waarschijnlijk alle drie in huis: bloemkool, amandelmeel en eieren. Ik heb de burgers eenvoudig op smaak gebracht met verse peterselie en roze peperkorrels. Daar ben ik gek op, ze zijn minder pittig dan witte of zwarte peper en geven een lekkere bite mee. Maar je kunt natuurlijk volop met kruiden variëren. Hoe zou jij deze koolhydraatarme bloemkoolburgers kruiden? Suggesties welkom!


Koolhydraatarme bloemkoolburgers

1,5 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Koolhydraatarme bloemkoolburgers, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

300 gr bloemkoolrijst
2 grote eieren
30 gr amandelmeel
1 flinke tl roze peperkorrels
15 gr verse peterselie, fijngehakt
versgemalen peper en zout
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Kluts de eieren met een vork los in een grote kom.
  2. Meng de bloemkoolrijst met het amandelmeel en roer dat door de geklutste eieren. Breng pittig op smaak met zout en peper, en roer de roze peperkorrels en peterselie erdoor.
  3. Vorm met vochtige handen 6 burgers.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de bloemkoolburgers met het deksel op de pan op halfhoog vuur ongeveer 6-7 minuten per kant.

Tips:

  • Meer recepten voor vegetarische burgers vind je hier.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 1,00/5)
Laden...


4 reacties

  1. Regina Balthazar

    Hoi Con,
    Ik drukte per vergissing op 1 sterretje
    Het recept is super lekker!!!
    Beetje smodderen om te bakken omdat de korrels niet echt aan elkaar kleven, dus balletje maken, in de pan gooien en platdrukken met spatel is de boodschap!
    Zal waarschijnlijk ook zeer lekker zijn met broccolirijst.
    Bedankt voor jouw leuke recepten

    1. Con

      Hi Regina, dank je wel voor het compliment, fijn dat je het lekker vond!
      Het is inderdad altijd een beetje rommelen met dit soort recepten waar geen gluten in zitten, het valt sneller uit elkaar. Soms helpt het om wat psyllium toe te voegen. Maar in de pan gooien (pas op dat het niet spettert) en platdrukken is ook een hele goeie manier ha ha!

    1. Con

      Hallo Catharina,
      Als de koolhydraten niet uitmaken, dan kun je ’t het beste proberen met boekweitmeel of havermeel.
      Kun je wel tegen hazelnoten? Dan kun je ook fijngemalen hazelnoten nemen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *