Bosvruchten chia ontbijt

Bosvruchten chia ontbijt

Bosvruchten chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Ben jij vegetariër? Dan is het extra belangrijk om er goed te letten dat je geen eiwit tekort hebt of krijgt. Daar hoef je je niet voor vol te proppen met eieren (hoewel, best lekker), je kunt ook handige poedertjes nemen. Zo heb ik aan het bosvruchten chia ontbijt recept van vandaag extra whey proteïne toegevoegd.

Eerst: wat is whey?

Ik ben niet zo van de poedertjes. Het heeft best lang geduurd voordat ik me überhaupt aan erythritol heb durven wagen, en eiwitpoeders zijn voor mij eigenlijk helemaal uit den boze. Dat is toch alleen voor krachtpatsers en spierbundels? Totdat ik een boek ging lezen waar een hoofdstuk aan whey was gewijd, en ik besloot het ook eens te proberen. Want hee, je mag pas ergens iets over vinden als je het een keer geprobeerd hebt, nietwaar?

Whey proteïne poeder wordt gemaakt van vloeibare whey: zo heet de vloeistof die overblijft bij het maken van kaas uit melk. Deze vloeibare whey wordt gefilterd, vervolgens verhit en gedroogd. Voilà je whey proteïne poeder. Oké, als het ook maar enigszins iets met kaas te maken heeft, dan kan het niet verkeerd zijn …

Bosvruchten chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Waarom heb je eiwitten nodig?

Je lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water, op plaats twee volgen de eiwitten. Je hebt ze nodig als bouwstof voor je huid, haar, nagels, spieren en meer. Zonder eiwitten zou je lichaam al snel in elkaar storten. Niet genoeg stevige bakstenen, en je huis stort in (zoals ik vorige week ook al heb vermeld).

En dat is wat vermoedelijk de oorzaak is geweest van het instorten van mijn eigen lichaam, nu ongeveer een half jaar geleden. Zoals de Duitse physiotherapeut het zo eufemistisch omschreef: “Sie Sind een muskulares Wrack“. Uhm, oké, een spieren-wrak dus. En inderdaad, alle spieren die ervoor zorgen dat je je normaal kunt bewegen, waren er destijds zo’n beetje mee opgehouden. Mezelf omdraaien in bed lukte niet eens meer, ik was nog krakkemikkiger als mijn lieve mams die de 80 al gepasseerd is.

Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter, en lig ik weer lekker te woelen in bed als ik een slapeloze nacht heb ha ha. Maar goed is het nog lang niet. De arts houdt het erop dat ik gedurende een langere periode te weinig eiwitten heb binnen gekregen, en dat ik daar nu de prijs voor moet betalen.

Maar ik eet toch voldoende proteïne?

Oei, die deed pijn. Want deze foodblogger houdt jullie regelmatig voor dat je goed moet letten op je inname van vetten en eiwitten, vooral als je koolhydraatarm eet. En nu zou ik dat zelf niet goed genoeg gedaan hebben? Makkelijk gezegd, maar ik ben zo iemand die bewijs wil. En dus ben ik drie maanden lang mijn voeding gaan tracken (en daar heb ik een hekel aan hoor) om te kijken of de arts gelijk had.

Bosvruchten chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Al na een maand zag ik dat ik kennelijk meer moeite heb met het eten van voldoende eiwitten als ik dacht. Ik eet volop eieren, best wel veel kaas (want zonder kaas geen leven toch), en ben gek op hüttenkäse. Ontbijten doe ik regelmatig met Griekse yoghurt, en ik drink soms kefir. Ook staan er af en toe peulvruchten op het menu (bijvoorbeeld mijn linzencurry), hoewel die iets meer koolhydraten bevatten.
En toch blijkt het lastig. Het is dan ook de voornaamste reden dat ik deels heb gedaan wat de arts mij aangeraden had: ik ben weer vis gaan eten. Vlees, dat is me (nog?) een stap te ver.

Whey zonder smaakje

De tweede maand zag ik dat ik op dagen dat ik vis eet, met gemak aan mijn eiwitten kwam. Maar op mijn vegetarische dagen veranderde er logischerwijs niks. Het toeval wil, dat ik een boek las, waarin het gebruik van wheypoeder geadviseerd werd om te helpen voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Dus zowaar: deze dame heeft een pot whey proteïne poeder aangeschaft! Het was nog een hele toer om een pot te vinden zonder smaakje. Wat is dat toch tegenwoordig, dat alles al vanuit de fabriek voorzien wordt van een chemisch smaakje … Maar het is gelukt. En het lukt me nog steeds niet elke dag, maar de eiwittengrens haal ik toch een stuk makkelijker sinds ik elke ochtend whey door mijn ontbijtje mik.

Bosvruchten chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Chia ontbijt truc

En dus heb ik dat ook gedaan in het recept wat ik vandaag met je wil delen: een overheerlijk bosvruchten chia ontbijt. Maar je kunt de whey poeder ook weglaten hoor, smaakt net zo lekker. Verder heb ik een simpel trucje uitgehaald met dit chia ontbijt.

Veel mensen houden niet van de glibberige consistentie van chia pudding. Mijn oplossing: de staafmixer erin zetten! Een blender kan natuurlijk ook. Hoe krachtiger je gebruikte keukenhulp is, hoe gladder je chia ontbijt zal zijn. Het resultaat is een crèmige pudding die geen glibberige chia korreltjes meer bevat. Probeer het zelf maar eens!

Bosvruchten chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarm bosvruchten chia ontbijt

Con
Vandaag maak ik een eiwitrijk chia ontbijtje, met een trucje voor de mensen die niet zo van de glibberige consistentie van chia houden. En je kunt naar hartelust variëren met het fruit!
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 8 uur
Gang Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 8 kh

Dit heb je nodig
  

 • 200 ml ongezoete plantaardige melk
 • 100 gr kokosroom het dikke deel
 • 3 el chiazaad
 • 3 el geraspte kokos
 • 2-3 el whey poeder optioneel
 • 1/2 tl gemalen vanille
 • snufje zout
 • 80 gr gemengd rood fruit ik nam frambozen en bosbessen, plus wat extra voor de topping
 • 2 el gehakte amandelen

Zo maak je het
 

 • Doe de plantaardige melk, kokosroom, chia plus 2 el kokosrasp, whey poeder (als je dat gebruikt), gemalen vanille en een snuf zout samen met het rode fruit in een hoge kom (houdt wat fruit achter voor garnering). Zet 10 minuten in de koelkast.
 • Pureer dan de massa met een staafmixer, minstens een halve minuut.
 • Schep de chia pudding in een afsluitbare pot (ik neem oude jampotjes) en zet het een nachtje in de koelkast.
 • De volgende ochtend verdeel je de bosvruchten chia pudding over twee mooie glazen of kommetjes.
 • Garneer met het achtergehouden fruit, en de gehakte amandelen en de nog niet gebruikte kokosrasp (die je eventueel eerst lichtjes roostert in een droge koekenpan).

Tips

 • Als je de whey achterwege laat of kiest voor plantaardig eiwitpoeder, dan is dit recept geschikt voor vegans.
 • Wil je iets meer zoet, voeg dan 2 theelepels erythritol toe aan de chia pudding voordat je de mixer erop zet..

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 3,50/5)
Laden...


6 reacties

  1. Dat ligt er een beetje aan, en hangt o.a. af van je huidige gewicht, geslacht, je leeftijd, je leefstijl en het eventuele doel dat je wilt bereiken (afvallen, spieren kweken, ook gewicht blijven). En ook deskundigen geven onderling afwijkende adviezen.
   Over het algemeen eet je bij een koolhydraatarm eetpatroon weinig koolhydraten (niet meer dan 60 per dag), normale hoeveelheid tot iets meer eiwitten (1 tot 1,5 keer je lichaamsgewicht), en de rest (veel dus, gemiddeld rond de 60-70%) gezonde vetten. Maar nogmaals, het is afhankelijk van veel factoren of dit ook voor jou de juiste verhouding is.
   Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen op internet beschikbaar waar je een berekening kunt laten maken. Een goed voorbeeld is deze macro calculator (Engelstalig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *