Het hoeft niet altijd een café latte te zijn … wat dacht je van een bouillon latte voor de hartige trek? Het is net zo snel gemaakt, en is een lekkere oppepper. En geschikt voor keto ook nog!
Een uur of vier
Ben je mijn leeftijd, dan ken je ‘m vast nog wel. Die snelle-kop-soep reclame, die de hippe manager (oh nee, sorry, de inspirator) om 4 uur neemt, en dan niet gestoord wil worden (“NU EVEN NIET!!!!”). Ken je die reclame niet? Kijk ‘m hier.
En dan was er, nog langer geleden, die reclame van die zoete chocorepen gevuld met een melk-suiker massa, die je kinderen volgens die reclame rustig om een uur of vier konden snoepen, want “het bederft de eetlust bijna niet”.
Kennelijk is vier uur ‘s middags de tijd voor een snack in Nederland.
Hartige trek tussendoor
Persoonlijk ga ik als ik trek heb eerst voor een glas water. Want het verschil tussen honger (of trek) en dorst is voor je hersenen niet altijd even duidelijk. Helpt dat niet, dan ga ik voor een hartige snack. Dat kan simpelweg een handje noten zijn. Maar soms heb ik gewoon trek in iets warms, en dan is een bouillon latte een ware traktatie. Het is een beetje te vergelijken met de in keto kringen welbekende bulletproof koffie (waarvan hier het recept), maar dan in een hartige variant.
Melkschuimer
Het recept voor deze vegan (of vegetarische als je boter gebruikt) bouillon latte heb ik afgekeken van Mark Sisson. Mark is een voorvechter van de primal manier van eten (denk Paleo plus beperkte zuivel), en eet dus vlees. In zijn bouillon latte gaat dan ook runderbouillon. Maar dat is natuurlijk makkelijk te vervangen door een groentebouillon. Verder heb ik het knoflookpoeder achterwege gelaten, ik denk dat niet iedereen zit te wachten op een knoflook-kegel om vier uur ‘s middags, nietwaar?
Voor het opkloppen van de latte heb ik mijn hand-melkopschuimer gebruikt. Deze bouillon latte schuimt zoals je op de foto’s ziet niet heel erg (maar dat kan ook aan mijn opschuimer liggen, hoewel kokosmelk natuurlijk niet heel erg schuimt), maar is hoe dan ook super lekker!
Bouillon latte
Dit heb je nodig
- 400 ml groentebouillon
- 20 ml kokosmelk
- 20 gr kokosolie of boter, dan niet meer vegan
- 1 tl appelazijn
- 1/2 tl tijm
- versgemalen peper
Zo maak je het
- Verwarm de bouillon met de kokosmelk en kokosolie. Roer de appelazijn, tijm en peper erdoor.
- Doe alles in een beker en mix schuimig (ik gebruik een hand-melkschuimer).
- Direct drinken.
Tips
- Als je toch graag die echte melkschuimlaag op je bouillon latte wilt, maak dat dan van jouw favoriete plantaardige melk (mijn is amandelmelk), en schep het schuim op je latte.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Oeh lekker!!!! Een Vlaamse vriendin van mijheeft dit laatst met asperge bouillon gemaakt. Ook super lekker! Zij houdt niet van aspergekopjes, tsja, Vlaamse hè, dus die had ze er ook doorheen geblenderd. Smullen…
Houdt niet van aspergekopjes???? Heel apart… Maar een asperge latte klinkt wel weer erg goed, Anneke!