Wil je graag met Pasen eens iets anders op je brunchtafel zetten? Kies dan voor deze makkelijk te maken Koreaanse kool pannenkoek, genaamd baechu jeon. Klinkt ook een stuk interessanter, nietwaar?
Koreaans
Ik ben een liefhebber van de internationale keuken. Tien keer liever een Mexicaanse chili sin carne, Zweedse vegetarische köttbullar, of een Arabische halloumi dan een Hollandse stamppot. Ook de Koreaanse keuken vind ik heerlijk. Ik denk vaak met weemoed terug aan het Koreaanse restaurantje dat op loopafstand van mijn toenmalige woning in Berlijn lag, en waar ik graag de lekkerste bibimbap ooit at.
In het dorp in Duitsland waar ik nu woon, is in de wijde omtrek geen Koreaan te vinden. En dus ben ik zelf aan de slag gegaan in de keuken. Het resultaat is een super makkelijk te maken Koreaans kool gerecht, dat het midden houdt tussen een omelet en een pannenkoek. En ik heb er een typisch Koreaanse kruidenmix voor gebruikt: gochugaru.
Wat is gochugaru?
Gochugaru is de Koreaanse naam voor de grof gemalen Koreaanse chili’s, die in de zon gedroogd worden en waar de zaadjes uit gelaten worden. Het is redelijk pittig, maar niet te. Het wordt o.a. gebruikt in gojuang, de Koreaanse chilipasta gemaakt van (je raadt het al) gochugaru, kleefrijst, sojabonen en zout. Het is ook het ingrediënt dat Koreaanse kimchi zo lekker pittig maakt. Gochugaru heeft een typische rode-oranje kleur.
Gochugaru koop je niet zo maar in de supermarkt. Met een beetje geluk vind je het bij een goed gesorteerde toko. Maar tegenwoordig kun je de hele wereld via internet kopen, zo ook gochugaru. Kun je het nu toch nergens krijgen, dan kun je het vervangen door “normale” grof gemalen chilivlokken, of door cayennepeper.
Dan de prachtige Koreaanse naam voor dit gerecht: baechu jeon. Baechu betekent kool, jeon betekent pannenkoek. Waarom klinken gerechten in vreemde talen vaak zo veel lekkerder dan in het plat Hollands? Hoe dan ook, deze kool pannenkoek doet het goed als lunch- of brunchgerecht, bijvoorbeeld bij de Paasbrunch. Enne, extra lekker met een flinke schep kimchi!
Baechu jeon, Koreaanse kool pannenkoek
Dit heb je nodig
- 6 eieren
- 1 el tamari
- 1 tl gochugaru toko of internet
- versgemalen zout en peper
- 2 el amandelmeel
- halve spitskool ongeveer 200 gram
- stukje verse gember 1-2 cm
- 2 bosuitjes
- kokosolie om te bakken
- 4 el mayonaise
- 2 tl tamari
- 1/2 tl gochugaru
- 1 el sesamolie
- 1 el sesamzaad
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kluts de eieren los met de tamari, gochugaru kruiden en wat peper en zout. Roer het amandelmeel erdoor.
- Snijd de spitskool in dunne reepjes. Schil de gember en rasp ze fijn, of snijd ze in kleine stukjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes, houd het groen apart.
- Verhit wat kokosolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de gesneden gember kort aan. Doe de spitskool en het wit van de bosui erbij en roerbak 5 minuten. Voeg dan het eimengsel toe en laat een paar minuten op halfhoog vuur stollen. Doe de pan in de voorverwarmde oven en bak de omelet nog zo’n 5-10 minuten.
- Roer ondertussen een sausje van de mayonasie, tamari en gochugaru kruiden.
- Als de kool omelet klaar is, snijd ze dan in punten. Sprenkel wat sesamolie erover. Schep de saus erover (of serveer de saus apart om lekker in te dippen) en garneer met sesamzaad en het groen van de bosui. Serveer er voor een extra Koreaanse touch kimchi bij.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Zo lekker. We hebben dit met Pasen gegeten. Was een succes
Wat leuk! Dank je wel voor je reactie :)