Bulletproof mokka koffie

Bulletproof mokka koffie

Bulletproof mokka koffie met cacaoboter recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl
Of je dag beginnen met een bulletproof mokka koffie gezond is, daar zijn de meningen over verdeeld. Net als over eigenlijk alles wat je eet. Want wat bepaalt nou of iets “gezond” is?

Wat is gezond eten?

.

In de foodiewereld is niks zo controversieel als de term “gezond”. Kijk maar eens op de sociale media: regelmatig worden food- en andere bloggers die met goede bedoelingen een gezonde maaltijd hebben gepost, door anderen aangevallen, omdat het gezonde eten wat zij prediken, voor die ander helemaal niet gezond is.

Maar: wat is dat dan eigenlijk, gezond eten?

Ik kan het je niet vertellen. En toch maak ik me onbewust ook schuldig aan de term gezond als het om mijn recepten gaat. Gewoon omdat ik zelf van mijn eigen recepten veel gezonder ben geworden.

Bulletproof mokka koffie met cacaoboter recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Wat is waar?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. En zo zijn er ook vele manieren om “gezond” te eten. Het lastige is dat wat de één gezond vindt (en ook onderbouwt met verwijzingen naar talrijke wetenschappelijke onderzoeken) voor de andere helemaal niet gezond is (die dat met evenveel wetenschappelijke onderzoeken eveneens onderbouwt). Tja, wat moet je dan als blogger met een receptensite?

Kokosolie is gezond.
Want de zogeheten medium-chain triglycerides (MCT) vetten die erin zitten verbeteren je metabolisme (waardoor je makkelijker afvalt), en kokosolie verhoogt je goede (HDL) cholesterol, en het heeft ook nog een antibacteriële werking.

Kokosolie is ongezond.
Want het is een bom van verzadigde vetten, en verzadigde vetten zijn altijd slecht voor je hart en bloedvaten. Je krijgt er een hoog cholesterol van.

Wat is nou waar??

Dit is slechts een voorbeeld. En ik kan er ettelijke noemen.
Koffie drinken beschermt je tegen …. Geen koffie drinken, want je krijgt er … van.
Zuivel is hartstikke gezond en je hebt het nodig voor het calcium. Zuivel is slecht want het zit vol met antibiotica wat het vee kreeg toegediend, en onttrekt ook nog eens calcium uit je botten.
Peulvruchten eten is een goed idee want er zitten veel goede voedingsstoffen en vezels in. Peulvruchten eten is een slecht idee, ze zitten vol met saponine, een giftige stof die de plant gebruikt als afweer.
En ga zo maar door…

Bulletproof mokka koffie met cacaoboter recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Wat is voor mij gezond eten

Ik geef toe: ik weet ook niet wat “gezond eten” nou precies is. En ik ben er ook nog eens van overtuigd dat ieder mens anders in elkaar zit, dus wat voor de ene persoon een gunstige uitwerking op de gezondheid heeft, heeft dat voor de ander juist niet.

Ik kan alleen maar uit mijn eigen ervaring spreken. Voor mij persoonlijk is een koolhydraatarm eetpatroon kennelijk gezond, want sinds ik op die manier mijn maaltijden bereid, ben ik 1) op een gezond gewicht gekomen (en zelfs daar is een contraverse over, wat precies gezond gewicht is), en 2) en zijn mijn waarden bij de reguliere gezondheid-checkups nog nooit zo goed geweest. En dat is voor mij bewijs dat deze manier van eten voor mij gezond is.

Bulletproof mokka koffie met cacaoboter recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

En dus bak ik met kokosolie. Omdat ik vind dat dat gezonder is dan bakken in zonnebloemolie. En start ik mijn dag met een lekkere verse bak koffie. Gewoon omdat ik dat lekker vind.

En jij? Jij mag zelf bepalen of jij dat gezond vindt! Zo ja, kook en bak dan lekker mee. Zo nee, dan dank ik je voor het bezoek aan mijn blog, en wens je oprecht veel plezier met je zoektocht naar wat voor jóu gezond is. Het aanbod is zo groot, dat ga je vast en zeker vinden!

Ik sluit dit pleidooi af met mijn motto:

Eten en laten eten!

Start je dag met een bulletproof drankje

Dan het recept. Een vet recept. En een keto geschikt recept, want het bevat nauwelijks koolhydraten. Het is een variant op de in keto-kringen overbekende bulletproof koffie (waarvan hier op de blog ook een recept te vinden is, en waar je ook meer kunt lezen over wat zo’n koffie nou eigenlijk is). Ik heb er namelijk een bulletproof mokka koffie van gemaakt, die ik persoonlijk erg lekker vind. Heerlijk toch, die mokka-smaak! Mensen die een keto dieet volgen, ontbijten vaak met zo’n koffie (omdat het vet het vasten niet zou onderbreken, maar ook daar is men het niet over eens), en kunnen nu met deze mokka koffie een smakelijke variant toevoegen.


Bulletproof mokka koffie met cacaoboter

0,5 KH

Bereidingstijd: 5 minuten

Bulletproof mokka koffie met cacaoboter recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 kop:

1 kop hete sterke koffie (ong. 200 ml)
15 gr cacaoboter
1 el kokosolie
1 tl MCT-olie (optioneel, o.a. hier te koop)
1/2 el cacaopoeder
snuf zout

Zo maak je het:

  1. Doe de koffie samen met de andere ingrediënten in een blender.
  2. Blend de mix ongeveer 20 tot 30 seconden, totdat zich een schuimige laagje bovenop vormt.
  3. Drink je bulletproof mokka koffie direct op.

Tips:

  • Lees meer over MCT-olie hier.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *