Cashew pinda koekjes met zeezout

Cashew pinda koekjes met zeezout

Cashew pinda koekjes met zeezout, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Voor de zoete trek tussendoor heb ik heerlijke cashew pinda koekjes voor je gebakken. Nou ja, je moet ze natuurlijk wel zelf bakken, maar met dit recept gaat dat vast en zeker lukken. De koekjes worden gezoet met erythritol en zijn koolhydraatarm.

Koekiemonster

Vroeger was ik een echte zoetekauw. Ik at liever hagelslag dan kaas op mijn brood. En voor een koekje kon je me wakker maken. Mijn favoriet uit die tijd? Mergpijpen. En dan wel die grote natuurlijk.

Cashew pinda koekjes met zeezout recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Sinds ik koolhydraatarm eet, is dat veranderd. Ik wil niet eens meer aan een mergpijp denken, veel te zoet. Het is heel bijzonder om te ervaren hoe je smaak verandert als je van je suikerverslaving af bent. Je proeft het ook meteen als ergens suiker in zit.

Nou is een koekje zonder zoet ook niet mijn idee van lekker, maar een beetje minder zoet heb ik wel leren waarderen. Tegenwoordig gebruik ik erythritol als zoetmiddel in mijn baksels. De zoetkracht is iets minder dan die van suiker, maar juist daardoor worden mijn baksels minder zoet van smaak en dus veel lekkerder. Zo proef je de andere ingrediënten ook veel beter.

Zoetmiddelen en zoetkracht

De zoetkracht van zoetmiddelen in baksels verschilt sterk. Ten opzicht van sacharose (zoetkracht 1), kom je met erythritol op ongeveer 0,7 uit. Stevia is dan weer extreem zoet, het kan een zoetkracht hebben van wel 300. Daarom heb je ook maar heel weinig ervan nodig om een zoete smaak te krijgen. Helaas geeft stevia ook een licht bittere bijsmaak, en dat is de reden dat ik geen stevia gebruik. Ik vind het gewoon niet lekker.

Hier vind je een overzicht van zoetmiddelen en hun zoetkracht.

Cashew pinda koekjes met zeezout recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het fijne van ery vind ik dat het dezelfde consistentie heeft als suiker. Je hebt dus geen vulmiddelen nodig in baksels om het volume van je deeg net zo groot te krijgen als dat met gewone suiker zou zijn.
Erythritol lost wel minder makkelijk op dan suiker. Tip: maal de ery eerst fijn (dat gaat makkelijk in een koffiemolentje), dan lost het makkelijker op.

 

Waarom heet pindakaas pindakaas?

Dan het recept. Ze zijn echt heel lekker, deze cashew pinda koekjes. Eigenlijk moeten ze cashewpasta pindakaas koekjes heten, want dat zijn de belangrijkste ingrediënten. Maar dat is weer zo’n mond vol, dus ik heb het simpel gehouden.

Cashew pinda koekjes met zeezout recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

En waarom heet pindakaas eigenlijk pindakaas en geen pindapasta?

We schijnen het aan, jawel,  een Duitser te danken te hebben. Pindakaas is “bedacht” in Suriname, fijn gestampte pinda’s werden tot een blok samengeperst, en daar werd een plakje van afgesneden. Het schijnt dat een Duitse zendeling toen hij dat zag, het Pindakäse heeft genoemd, en zo is het woord pindakaas ontstaan. Toen de pindakaas zoals wij die kennen vanuit Amerika geïntroduceerd werd, is het woord pindakaas overgenomen. Want pindaboter, dat was natuurlijk een veel logischer vertaling geweest van de peanutbutter, maar in die tijd mocht alleen roomboter boter heten.

Wat je al niet leert als je koekjes bakt ;-)

Cashew pinda koekjes met zeezout recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De cashew pindakoekjes zijn snel gemaakt en hoeven niet lang in de oven. Tip: blijf er bij, want het gaat ineens snel en voor je het weet zijn je koekjes verbrand. En dat zou echt heel zonde zijn. Laat ze volledig afkoelen voor je ze eet (moeilijk), dan worden ze het meest bros. Nee, niet zo bros als een koekje van tarwemeel en suiker, maar je koekje krijgt wel een lekkere bite.


Cashew pinda koekjes met zeezout

4 KH (per koekje)

Bereidingstijd: 15 minuten

Cashew pinda koekjes met zeezout recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 8-10 kleine koekjes:

60 gr cashewpasta
60 gr pindakaas
2 el erythritol
1 ruime el psylliumvezels
1 el gemalen lijnzaad
merg van een half vanillestokje
1/2 tl natron
1/2 tl bakpoeder
grof zeezout

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Meng de cashewpasta en de pindakaas in een kom. Dat gaat het makkelijkst als je beide licht verwarmt, waardoor het smeuïger wordt.
 3. Meng alle overige ingrediënten behalve het zeezout erdoor. Blijf mengen tot het deeg van de wand van de kom loskomt.
 4. Maak 8 tot 10 kleine balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes plat tot een koekje. Strooi het zeezout erover.
 5. Bak de koekjes in 7 tot 8 minuten gaar. Let goed op, want ze verbranden snel.
 6. Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze dan op een rooster en laat ze verder volledig afkoelen.

Tips:

 • Bewaar de koekjes in een metalen koekblik. In een plastic doos worden ze snel zacht.
 • Doe eens een extra theelepel speculaaskruiden door het beslag, lekker voor de december feestdagen!

Vrij van gluten, lactose en suiker. Bevat erythritol.
Geschikt voor koolhydraatarm / koolhydraatbeperkt.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


2 reacties

  1. Natron is een rijsmiddel. Het is ook bekend onder de naam baksoda, baking soda, natriumbicarbonaat en zuiveringszout. Je kunt het eventueel vervangen: in dit recept kun je de natron weglaten en in plaats van de halve theelepel bakpoeder in het recept anderhalve theelepel bakpoeder gebruiken.

   Cashewpasta (ook wel cashewboter) koop je bij de grotere goed gesorteerde supermarkt (AH heeft er eentje in het assortiment), bij de bio-supermarkt (bijv. Ekoplaza) of online. Je kunt het ook zelf maken als je een goede keukenmachine hebt: maal 200 gr cashewnoten 15 à 30 minuten op de hoogste stand tot het een gladde pastais. Stop je machine tussendoor om de inhoud van de wanden naar omlaag te schrapen. Bewaar de cashewpasta in een schone goed afgesloten pot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *