De afgelopen weken heb ik de tuin van de buren in hun afwezigheid verzorgd. En dat heeft een berg kerstomaatjes opgeleverd, want ik mocht als dank voor mijn werk van de tomatenplant van de buren oogsten. Een deel van die tomaatjes is in een zomerse perzik tomaten salade met burrata terecht gekomen. Want hoewel de zomerse temperaturen het land hebben verlaten, houd ik de zomer op het bord nog even vast.
Wat is burrata?
Burrata is een Italiaans zacht kaasje, dat een beetje lijkt op mozzarella. De kern van het kaasje, de room, is nog zacht. Als je een burrata doormidden snijdt, loopt het zacht romige gedeelte er deels uit. Dat geeft burrata die romige smaak, en dat maakt een burrata nog veel lekkerder dan mozzarella als je het mij vraagt.
De afgelopen weken heb ik dus voor de tuin van de buren gezorgd. En dat betekende veel water geven, want het was erg heet en vooral de tomatenplanten hadden ontzettend veel dorst. Als dank voor het brave gieten hebben ze veel heerlijk rijpe kerstomaatjes geleverd, die tig keer lekkerder zijn dan de tomaatjes die je in de winkel koopt. In Duitsland heten de Hollandse tomaten niet voor niets Wasserbomben. Veel vocht en weinig smaak, zeggen de Duitsers..
Ik denk dat ik volgend jaar ook maar eens tomaatjes ga kweken, want als je tomaatjes uit je eigen tuin of die van de buren hebt geproefd, wil je niks anders meer …
Zomer op je bord
Omdat steenfruit op dit moment in het seizoen is, heb ik een paar rijpe perziken door de salade gedaan. En niet te vergeten mijn geliefde blauwe bessen natuurlijk. Wat nootjes erover, en deze perzik tomaten salade heeft alles wat een goede salade voor mij moet hebben: een goede slasoort, kraak (pistachenootjes), kleur (perzik, tomaat en bosbes), en proteïne (burrata). Met zoveel smaak in je salade kun je volstaan met een eenvoudige dressing van een goede olijfolie en wat balsamico azijn. En zo tover je nog een beetje zomer op je bord!
Perzik tomaten salade met burrata
Dit heb je nodig
- 2 burrata kaasjes
- 1/2 komkommer
- 8 kerstomaatjes
- 2 perziken
- klein handje bosbessen
- 50 gr bio rucola
- 15 gr pistache nootjes
- 2 el goede olijfolie
- scheutje balsamico azijn
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Neem de burrata’s uit de verpakking en laat ze goed uitlekken.
- Snijd de (ongeschilde) komkommer in blokjes, de kerstomaatjes in vieren. Snijd de perzik in stukjes. Hak de pistache nootjes grof.
- Maak een dressing van de olijfolie, balsamico en zout en peper.
- Verdeel de rucola over twee borden. Verdeel de komkommer, kerstomaatjes, perziken en bosbessen erover. Leg de burrata in het midden van het bord.
- Sprenkel de dressing en de pistachenoten over de salade en bestrooi de burrata met extra peper.
Tips
- Als je geen burrata kunt krijgen, kun je ook een goede buffelmozzarella in stukjes gesneden door de salade doen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny,
Wat weer een toprecept. We doen gewoon alsof het nog hoogzomer is en blijft zodat we dit regelmatig op het menu kunnen zetten.
Gelijk heb je!!