Asperge lavendel pannacotta

Asperge lavendel pannacotta

Vandaag maak ik asperge lavendel pannacotta. Inderdaad: een toetje met asperges. Klinkt interessant, nietwaar? Je hebt slechts 6 ingrediënten nodig, en veel geduld. Het maken van het toetje is zo gedaan, maar er zit wel veel wachttijd in dit heerlijke dessert.

Variëren met asperges

Had ik al je verteld dat ik momenteel elke dag asperges eet? Ik kan er geen genoeg van krijgen. Maar elke keer hetzelfde op je bord is ook weer zo wat, dus ik varieer wel. Kijk maar naar de asperge-recepten op de blog, als je inspiratie nodig hebt.

Geïnspireerd door een verhaal van een vriendin vorig jaar, die vertelde over een heerlijk diner dat ze in een restaurant ergens in Nederland voorgeschoteld had gekregen, is deze week een nieuw recept met asperges in de keuken van Con ontstaan. En het is er eentje welke je niet verwacht: asperges als dessert!

Lavendel pannacotta met asperges

Asperges hebben een tamelijk neutrale smaak, en daarom kun je de lekkerste combinaties ermee maken. Ze smaken naturel heerlijk, maar ook in een pittige Aziatische roerbakschotel of in een frittata met Provençaalse kruiden doen ze het goed. En je kunt er heerlijke salades mee maken. Dus waarom niet eens asperges in een toetje? Dat was dus wat mijn vriendin zo lekker had gevonden in dat restaurant, een dessert waarin asperges waren verwerkt. En met dat idee ben ik aan de slag gegaan.

Lavendel pannacotta met asperges

Kost wel tijd, maar is niet moeilijk

Met het warme weer van de laatste dagen kwamen bij mij herinneringen naar boven van warme Zuid-Franse vakanties van weleer. En daar heb ik zelf het ultieme dessert ever gegeten. Het restaurant stond in Saint Rémy de Provence (en bestaat inmiddels helaas niet meer), het dessert was een lavendelijs met chocolade-brioche. Ik heb al heel wat lekkere toetjes op in mijn leven, maar beter als deze gaat niet. Alsof een engeltje …

Twee ideeën gecombineerd dus: asperges én lavendel in een toetje. En dit is het resultaat geworden. Ik geef je… aspege lavendel pannacotta!

Lavendel pannacotta met asperges

Ik beloof je dat het niet moeilijk is om te maken, je hebt alleen wel tijd nodig. De lavendelbloemen hebben tijd nodig om hun smaak aan de room af te geven, en de asperge pannacotta heeft natuurlijk tijd nodig om op te stijven. De handelingen om dit gerecht te maken zijn echter eenvoudig: iedereen kan het. Maak dit Franse toetje dus gewoon een dag van tevoren.

Lavendel uit de tuin

Over het recept: ik heb zelf glutenvrije amandelroom gebruikt, maar als je dat niet kunt krijgen dan kun je ook een mengsel van kokosroom en amandelmelk gebruiken. Lavendelbloemen kun je als je zo gelukkig bent dat je een eigen tuin hebt, natuurlijk zelf plukken (in het seizoen dan). Heb je dat niet, of heb je geen lavedenl in je tuin staan, dan kun je ze ook kopen, bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Wat er overblijft van de lavendel kun je in linnen zakjes in je kledingkast leggen. Mmm, dat ruikt lekker naar zomer!


Asperge lavendel pannacotta

5 KH

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 1+3 uur wachttijd!)

Asperge pannacotta met lavendel

Je hebt nodig voor 2 personen:

3 dikke witte asperges, gekookt en afgekoeld
100 ml amandelroom (of 50 ml kokosroom en 50 ml ongezoete amandelmelk)
1 el ahornsiroop (of vloeibaar zoetmiddel naar keuze)
2 el ongezoete amandelmelk
3 gr agar

Zo maak je het:

  1. Verwarm de amandelroom in een steelpannetje handwarm. Zet het vuur uit en voeg de lavendelbloemetjes toe. Roer door.
  2. Laat de lavendelroom minstens een uur staan (liever iets langer), roer af en toe door.
  3. Zeef de lavendelroom en doe de room terug in de steelpan.
  4. Snijd de gekookte asperges in stukjes en doe ze met de ahornsiroop in de lavendelroom. Pureer het geheel met de staafmixer.
  5. Meng 2 eetlepels amandelmelk in een kommetje met de agar. Voeg dit al roerend toe aan het lavendel-asperge mengsel en breng aan de kook. Laat minstens 2 minuten koken, zodat de agar zijn werk goed kan doen.
  6. Schenk de asperge pannacotta in twee mooie glaasjes. Laat de pannacotta op het aanrecht 15 minuten afkoelen. Zet ze dan in de koelkast en laat minstens drie uur opstijven.

Tips:

  • De smaak van lavendel combineert geweldig met chocolade.
  • Agar is een vegane gelatine gemaakt van zeewier, en neutraal van smaak.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.