Broccoli salade met quinoa

Broccoli salade met quinoa

Bijna 5 jaar woon ik nu in Bremen.
Ik ben in die tijd niet typisch “Duits” geworden.
Maar ik ben ook niet meer echt “Nederlands”.
Wat ben ik dan wel? Een soort mix, een exotisch exemplaar? In ieder geval gelukkig nog steeds mezelf :-)

Ik heb al eens eerder geblogd over verschillen tussen Nederland en Duitsland. Vandaag laat ik je kennis maken met nog meer in mijn ogen typisch Duitse gewoontes die ik de afgelopen jaren heb leren kennen.

Duitse taal en afkortingen

Duitsers en hun taal zijn onafscheidelijk. Al eerder gemeld: alles wordt nagesynchroniseerd. Maar ook in afkortingen zijn Duitsers kampioen. Reha (Rehabilitation = revalidatie), Stabi (Stadsbibliotheek = de bieb), Fewo (Ferienwohnung = vakantiehuisje), Spusi (Spurensicherung = sporenonderzoek bij misdaden), om er een paar te noemen.

stadtbibliothek bremen

Waar ik nog wel eens mee de mist in ga, is het niet letterlijk uitspreken van de letters in een afkorting. Voorbeeld: ADAC, de Duitse ANWB. Nederlanders zijn snel geneigd om er één woord van te maken, maar om mij onduidelijke reden spreekt de Duitser veel afkortingen (maar niet alle) letterlijk uit: geen adac maar aaa-dee-aaa-tsee dus. Maar Abi (Abitur = eindexamen), wordt dan weer wel als één woord uitgesproken. Rare jongens, die Duitsers ;-)

Statiegeld, inkomstenbron

De Duitsers staan bekend om hun recycling. Van vakanties van jaren geleden kan ik me de gescheiden afvalbakken nog herinneren, toen in Nederland al het vuil nog gewoon bij elkaar in één emmer ging. Maar als het op statiegeld aankomt, dan wordt de Duitser bijna obsessief. In het weekend is het niet abnormaal als de wachtrij bij het inleverpunt groter is dan die bij de kassa. En dat er mensen tussen staan met hele winkelwagens vol met lege flessen en kratten.

Wachten tot het rode licht …

In veel landen wordt het rode voetgangerslicht genegeerd als er in geen velden of wegen een auto aankomt. In Nederland vaak ook als er wel verkeer aankomt. Maar nee, niet in Duitsland. Het wordt hier niet alleen als gevaarlijk gezien, maar ook als slecht voorbeeld voor kinderen. Wat het ook is natuurlijk. Zelfs als ze niet in de buurt zijn en ze niet kunnen zien dat je stiekem toch oversteekt.

ampelmann
De “Ampelmann” van het Berlijnse stoplicht.
(Bron: wikipedia)

Eten en winkelen

En dan zijn er de winkelcentra, die allen een gastronomie afdeling hebben. De eet-tentjes zitten meestal bij elkaar, en er is een grote ruimte met tafels en stoeltjes waar alle heerlijkheden genuttigd kunnen worden. Ja, kris kras door elkaar. Dat betekent dat iedereen kan eten waar hij/zij zin in heeft, maar dat je toch met z’n allen aan één tafel kunt eten. Erg makkelijk als jij zin hebt in een Asia-schotel maar je kinderen per sé frietjes van de winkel-met-de-grote-M willen.

Over eten gesproken … tijd voor het recept van vandaag. En dat is een broccoli salade. Simpel, makkelijk en gezond. Deze broccoli salade heeft een ingrediënt dat in de low carb wereld niet veel gebruikt wordt: quinoa. Daardoor krijgt deze salade inderdaad iets meer carbs, maar blijft onder de limiet. Vind je het toch te veel, vervang dan de quinoa door bloemkoolrijst.
De broccoli salade heeft verder een simpele dressing, om de smaakvolle crunch van zonnebloempitten en kerrie goed tot z’n recht te laten komen.

broccoli salade quinoa

Broccoli salade met quinoa

Con
Maak deze gezonde broccoli salade met een dressing die eenvoudig is gehouden, om de smaak van de kerrie-crunch goed tot zijn recht te laten komen.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 42 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de salade

 • 60 gr quinoa mooi op je bord staat drie-kleuren-quinoa
 • 1 stronk broccoli
 • 1 winterpeen
 • handje doperwten diepvries
 • 1 limoen
 • 1 el olijfolie
 • versgemalen zout en peper
 • 1 avocado
 • 2 bosuitjes

Voor de pittencrunch

 • handje zonnebloempitten
 • 1 tl kokosolie
 • 1/2 tl kerriepoeder of Vadouvan
 • 1/2 tl yaconsiroop

Zo maak je het
 

 • Bereid de quinoa volgens verpakking, en laat afkoelen.
 • Maak de broccoli schoon en snijd ze in roosjes. Was de winterwortel en snijd ze in plakjes. Kook de broccoli in 6-8 minuten gaar, voeg de laatste 4 minuten de wortel toe. Giet af en doe de groenten samen met de quinoa in een schaal.
 • Halveer de limoen. Snijd één helft in plakjes. Knijp de andere helft uit boven een kommetje, voeg de olijfolie en wat peper en zout toe, en meng. Sprenkel de dressing over de broccoli salade.
 • Verhit de kokosolie in een klein pannetje. Roerbak de zonnebloempotjes tot ze geuren. Voeg de kerriepoeder en agavesiroop toe en roerbak nog max. 1 minuut. Laat de amandecrunch op een keukenpapiertje uitlekken.
 • Maak de avocado schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de bosui in ringetjes. Garneer de salade met de plakjes limoen, bosui ringetjes en avocado, en bestrooi met de kerrie-crunch.

Tips

 • De broccoli salade kan zowel (lauw)warm als koud gegeten worden.
 • Vervang de zonnebloempitten door gehakte amandelen of paranoten.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *