Chocolade tahin fudge

Chocolade tahin fudge

Voor alle ketogene eters die meer vetten nodig hebben, zijn deze chocolade tahini fatbombs een smakelijke uitkomst ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Lekkers bij de koffie of thee: deze chocolade tahin fudge levert je extra vetten die je nodig hebt als je ketogeen eet. En omdat ik vorige week ben begonnen aan een heuse (Duitstalige) keto-challenge, die 30 dagen duurt (lees meer in mijn vorige blog), heb ik heerlijke fudge gemaakt.

Keto challenge

De keto challenge die ik doe, wordt georganiseerd door het leukste keto café van Duitsland: Simply Keto in Berlijn. De richtlijnen van deze specifieke challenge luiden:

 • Niet meer dan 20 koolhydraten per dag;
 • 75% van je bord moet uit groente bestaan;
 • Geen zuivel, behalve roomboter;
 • Geen glutenhoudende voedingsmiddelen, geen soja, geen peulvruchten;
 • Natuurlijk geen brood, rijst, pasta, aardappelen, fastfood, suiker, honing e.d.

Je mag in deze challenge dus wel vlees en vis eten. En ik kan je na een week vertellen dat dat volgens mij de enige manier is om ook maar een beetje aan je eiwitten te komen.

chocolade tahini fatbombs in de maak

Challenge mijn manier

En dus heb ik besloten om tijdens deze challenge weer vis op tafel te zetten. Net als vroeger (zie hier de vis-recepten op Con-serveert). Dat is natuurlijk vloeken in de kerk van de veganisten / vegetariërs onder ons, maar in mijn ogen heet een challenge niet voor niets een challenge. Het daagt je uit om dingen eens anders te doen als je gewend bent. En dat heb ik dus gedaan.
De 75% groente op je bord is voor mij overigens helemaal geen probleem, dat was ik eigenlijk al gewend zo.

Tijdens de challenge ontvang ik elke dag recepten die ik de volgende dag kan maken. Maar ja, ik ben nu eenmaal een klein beetje eigenwijs (heel klein beetje maar hoor), en vervang hier en daar toch maaltijden door zelfbedachte koolhydraatarme creaties. Dat kan ik ook doen omdat ik al een paar jaar ervaring met koolhydraatarm eten heb. Zou je een nieuweling zijn, dan is het natuurlijk erg makkelijk dat iemand anders al voor je heeft nagedacht over wat je kunt/mag eten.

chocolade tahini fatbombs in ijsblokjesvorm

Deze keto-challenge is eigenlijk een Paleo-challenge op de keto-manier. Wat je wel en niet ‘mag’ eten, wordt voorgeschreven volgens de Paleo-regels. Hoe je macro’s eruit zien (aantal koolhydraten, eiwitten en vetten) komt uit de keto-hoek. Veel, heel veel gezonde vetten dus. Wat ik niet haal. Hoeveel klontjes boter ik ook over mijn groente laat smelten.

Keto weekmenu

Er is veel vraag naar een overzicht van wat ik zoal eet tijdens deze challenge. En dus heb ik een overzicht gemaakt van mijn eerste week.

Omdat het ontbijt elke dag een bulletproof koffie is, heb ik deze uit het overzicht gelaten. Daarnaast ben ik dusdanig verzadigd van de maaltijden, dat ik eigenlijk geen enkele behoefte aan snacken heb. De boerenkoolchips die ik afgelopen week heb gemaakt, zijn dus door manlief opgepeuzeld :-)

Lunch Diner
maandag Zalm courgetti met roerei Champignons bourguignon
dinsdag Salade met avocado, bessen en gerookte zalm Bloemkool Tikka Masala
woensdag Bloemkoolpap met bosbessen Zalm-spinazie omelet
donderdag Salade met ei, avocado en garnalen Broccoli met spiegelei en kokospudding als toetje
vrijdag Bloemkoolpap met bosbessen Warmgerookte zalm met gebakken courgette en aubergine
zaterdag Salade Nicoise Knolselderijfriet met mayo en een stuk zalm
zondag Broccolisoep Pizza low carb met courgette en gerookte zalm

Mijn tussenstand

De feiten na een week keto-challenge:

 • het aantal koolhydraten per dag schommelt tussen de 20 en 30;
 • als vegetariër is keto voor mij niet haalbaar dus heb ik weer vis aan mijn menu toegevoegd, om te voorkomen dat ik elke dag alleen maar eieren eet;
 • voldoende variatie in groente, verder wat eentonig met alleen eieren, zalm en garnalen;
 • bulletproof koffie ontbijt is saaaaaaaai ….;
 • ik mis kaas … best veel;
 • mijn dagelijks benodigde eiwitten en vetten haal ik niet (kom niet eens in de buurt);
 • ik voel me verder kiplekker en heb geen last van hongergevoel, integendeel.

Fatbombs voor de vetten

Om toch een beetje aan mijn vetten te komen, heb ik deze week een nieuw recept voor chocolade tahin fudge fatbombs gemaakt. Je kent fatbombs misschien wel: zoete vetbommetjes die je als snack bij de koffie of thee kunt nuttigen. Ik maakte ze ongezoet. De eerste vond ik wel gaan. De tweede vond ik oké. De derde vond ik super lekker. Kwestie van wennen dus.

chocolade tahini fatbombs

Zal ik die dertig dagen volhouden? Pfff … ik weet het niet hoor. Hoewel ik gek ben op eieren, komen ze al langzaam m’n neus uit. Maar in het kader van het onderzoek beloof ik dat ik speciaal voor jullie in ieder geval de komende week nog vol zal houden. Ik ga alleen wel weer normaal ontbijten, zij het binnen de challenge-normen, dus zonder zuivel. Beter voor mijn humeur, geloof me.

Zo, een heel verhaal dit keer. Ik hoop dat je er iets aan hebt. En voel je vrij om vragen te stellen!
En nu zet ik een lekker bakkie voor mezelf (zwart ja), en stop er nog een lekkere vetbom in …

chocolade tahini fatbombs

Keto chocolade tahin fudge

Con
Omdat ik tijdens mijn keto-challenge niet voldoende vetten (en eiwitten) binnen krijg, heb ik een recept voor chocolade tahin fudge bedacht. Waarschuwing: zonder zoetstof!
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Engels
Porties 16 stuks
Koolhydraten 1 kh

Dit heb je nodig
  

 • 60 gr kokosroom het dikke romige deel uit een blikje
 • 50 gr kokosolie
 • 3 el tahin
 • 3 el cacaopoeder

Zo maak je het
 

 • Smelt de kokosolie op een laag vuur. Schep het dikke deel van de kokosroom uit het blikje. Voeg dit toe aan de kokosolie, en roer de overige ingrediënten er goed door.
 • Schenk de massa in een ijsblokjesvorm of siliconen bonbon vorm. Ik maak 16 stuks met dit recept.
 • Versier indien gewenst je chocolade tahin fudge met wat sesamzaadjes en/of geraspte kokos.
 • Laat de fudge minstens een uur in de vriezer opstijven.

Tips

 • Bewaar de fudge in de koelkast. Ze blijven zacht en fudge-achtig, dus direct uit de koelkast eten.
 • Kun je het zoet echt niet laten, voeg dan twee theelepels yaconsiroop toe.
 • Deze chocolade tahin fudge fatbombs tellen overigens per stuk 5 gram vet en 0,5 gram eiwit.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


15 reacties

   1. beste Conny, ik heb ze net gemaakt. ik kreeg alleen met moeite 12 stuks gemaakt in mijn ijsklontjes bakje. meer lukte met deze hoeveelheid niet. misschien handig om een foto toe te voegen van jouw gebruikte bakje!

    1. Con

     Op de eerste foto in deze post zie je het blauwe ijsklontjes bakje op de achtergrond. Inmiddels heb ik die niet meer (is kapot gevroren, echt waar ha ha), dus ik kan helaas geen nieuwe foto meer maken, of de vorm opmeten.

 1. Germaine

  Hallo Con. Ik heb vandaag de chocolade-tahin fatbom gemaakt. Ik ben sinds eind februari dit jaar gestart met intermitted-fasting (16-8) en keto dieet. (max 20 gr KH). Ik ben ondertussen 15 kilo afgevallen ( ben op de helft van mijn doel). Tijd voor een feestje dus, vandaar de chcolade bonbon. Het kost me totaal geen moeite om op deze manier te leven. Enig wat ik moest leren was niet op calorieën te letten maar op koolhydraten. Vlees eten gaat me steeds meer tegenstaan, dat is dus tofu geworden en vis blijft nog wel op het menu. Ik zal uiteindelijk helemaal vega worden denk ik. Ik voel me sinds jaren weer fitter worden, doe regelmatig een workout, wandel veel en ben gestart met joggen. Ook de fiets wordt overal voor gebruikt ipv de auto. Ik blijf je volgen want heb nog geen ervaring om keto te eten en niet af te vallen. Dat moment zal over een maand of drie wel daar zijn. En dan hoop ik een pakket voor mij lekkere en te maken recepten verzameld heb. Succes met je challenge en heel veel groetjes.

  1. Hallo Germaine, wat goed zeg al 15 kilo kwijt, gefeliciteerd! Dat is inderdaad een klein feestje waard.
   Die keto challenge, die heb ik in 2018 gedaan, de blog is dan ook van toen. Daarna heb ik nog een keer eens een maandje meegedaan. Ik heb daaruit geleerd dat ik het beter “doe” op koolhydraatarm dan op keto. Zo zie je maar, iedereen is verschillend.
   Leuk dat je blijft volgen, en succes met het halen van de andere helft van je doel!

   1. Germaine

    Hallo Con. Ach ja ik heb totaal niet gekeken van wanneer je blog was. Ik heb net genoten van de chocolade bonbon. Daarin kan ik ook nog variëren met amandel-butter of bv gemalen nootjes erdoor. Wat is het lekker zeg. ik hou niet van suiker dus daarom is al dit eten op mijn lijf geschreven. ik doe het ook heel goed op koolhydraat-arm. Zelf als ik nu iets teveel KH eet, door bv toch een schepje zilvervleesrijst, door de bloemkoolrijst, kom ik mezelf gelijk tegen. Mijn maag zwelt op, mijn darmen verkrampen en mijn stoelgang wordt plakkerig. Nooit geweten dat de KH daarvan de boosdoeners waren. Ik ken mijn lichaam ondertussen wel zo goed dat ik direct merk of iets wel of niet goed valt. Bijzondere is dat vlees voorheen mijn favoriet was, dat gaat nu vrij rap over op groenten. En vooral rauwe groenten gaan goed. Mijn lichaam heeft daar echt veel aan. Nooit meer moe na het eten. En makkelijk klaar te maken :) Ik ben wel voor variatie in kleur, maar het hoeft er verder van mij echt niet super de luxe uit te zien. Als het maar smaakt!

 2. Nadia

  Ik heb fibromyalgie en voor mij is keto net veel beter voor mijn spieren. Ik word ziek van te veel koolhydraten. Maar niet gemakkelijk om het vol te houden want ik hou niet zo van vet, kan niet tegen wit van ei en zou heel graag vegetarisch eten.

  1. Wat vervelend dat je fibromyalgie hebt, en goed dat minder koolhydraten eten je een beetje helpt. Ik voel me daar ook altijd een stuk beter bij.
   Zoals je kunt lezen in deze blogpost, ben ik van mening dat een compleet vegetarisch ketogeen dieet niet haalbaar is, ook niet als je wel van vetten houdt. Daarom heb ik ervoor gekozen wel vis, maar geen vlees te eten, als een soort middenweg. Misschien een idee?
   Groetjes, Con

 3. Anne-Marieke

  Bedank voor je leuke blog. Misschien dat ik het zelf ook eens ga proberen met behulp van jouw overzicht. Wel ben ik benieuwd hoe je deze week ontbijt. Als het keto is vrees ik dat je dan toch weer iets met eieren zit ivm de koolhydraten. Ontbijten met bloemkoolpap kan natuurlijk, maar 2 keer per dag bloemkoolpap. Ik mis een beetje de soep, lijkt me enorm geschikt voor een challange, of lukt het dan niet om laag in je koolhydraten te blijven ivm de grote hoeveelheden groente in de soep. Hoop op nog een blog waarin je uitwijd over de keto challange!! Succes

  1. Hoi Anne-Marieke!
   Dank je wel voor je compliment :-)
   Ontbijten doe ik (gelukkig) niet met eieren, ik ben eigenlijk ook niet zo’n hartig ontbijt liefhebber. Ik maak chia-pudding met ongezoete amandelmelk, waar ik wat noten en zaden en een paar bosbessen doorheen meng. Ik wissel af met af en toe kokosyoghurt. Zoals ik al schreef, de 20 kh per dag haal ik maar heel af en toe, meestal zit ik tussen de 20 en 30 maar dat vind ik van mezelf al knap genoeg ;-)
   Het leuke van het meedoen aan een challenge is dat ik in de keuken volop aan het experimenteren ben met keto-geschikte recepten. Dus binnenkort zullen er wel een paar verschijnen, hoewel ze niet allemaal zo goed lukken hoor.
   Fijne dag, groetjes,
   Con

 4. Gonny

  Hall Conny
  Ik heb het 3 mnd gedaan en ben er dood ziek uit gestapt
  Rezultaat 2 kilo minder nou was het niet waard hoor kreeg op mijn kop van d huisarts of ik levensmoe was
  Wens je succes maar let op spieren en je hart
  Gr Gonny

  1. Hoi Gonny,
   Wat vervelend dat je er zo ziek van bent geworden. Een ketogeen die is kennelijk niet voor iedereen weggelegd.
   Zelf heb ik niet zo’n goede ervaring met een veganistisch dieet. Daar ben ik na bijna een jaar mee gestopt. Ik had erg veel last van mijn gewrichten, en toen ik weer zuivel (en af en toe vis) ging eten, ging het me een heel stuk beter. Zo zie je maar, iedereen zit anders in elkaar.
   Ik zal goed op mezelf passen ;)
   Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *