Chocolade tahini fatbombs

chocolade tahini fatbombs
Voor alle ketogene eters die meer vetten nodig hebben, zijn deze chocolade tahini fatbombs een smakelijke uitkomst ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vorige week ben ik begonnen aan een heuse (Duitstalige) keto-challenge, die 30 dagen duurt. Je kunt er in mijn vorige blog over lezen. De richtlijnen van deze specifieke challenge luiden:

  • Niet meer dan 20 koolhydraten per dag;
  • 75% van je bord moet uit groente bestaan;
  • Geen zuivel, behalve roomboter;
  • Geen glutenhoudende voedingsmiddelen, geen soja, geen peulvruchten;
  • Natuurlijk geen brood, rijst, pasta, aardappelen, fastfood, suiker, honing e.d.

Je mag in deze challenge dus wel vlees en vis eten. En ik kan je na een week vertellen dat dat volgens mij de enige manier is om ook maar een beetje aan je eiwitten te komen.

chocolade tahini fatbombs in de maak

Challenge mijn manier

En dus heb ik besloten om tijdens deze challenge weer vis op tafel te zetten. Net als vroeger (zie hier de vis-recepten op Con-serveert). Dat is natuurlijk vloeken in de kerk van de veganisten / vegetariërs onder ons, maar in mijn ogen heet een challenge niet voor niets een challenge. Het daagt je uit om dingen eens anders te doen als je gewend bent. En dat heb ik dus gedaan.
De 75% groente op je bord is voor mij overigens helemaal geen probleem, dat was ik eigenlijk al gewend zo.

Tijdens de challenge ontvang ik elke dag recepten die ik de volgende dag kan maken. Maar ja, ik ben nu eenmaal een klein beetje eigenwijs (heel klein beetje maar hoor), en vervang hier en daar toch maaltijden door zelfbedachte koolhydraatarme creaties. Dat kan ik ook doen omdat ik al een paar jaar ervaring met koolhydraatarm eten heb. Zou je een nieuweling zijn, dan is het natuurlijk erg makkelijk dat iemand anders al voor je heeft nagedacht over wat je kunt/mag eten.

chocolade tahini fatbombs in ijsblokjesvorm

Deze keto-challenge is eigenlijk een Paleo-challenge op de keto-manier. Wat je wel en niet ‘mag’ eten, wordt voorgeschreven volgens de Paleo-regels. Hoe je macro’s eruit zien (aantal koolhydraten, eiwitten en vetten) komt uit de keto-hoek. Veel, heel veel gezonde vetten dus. Wat ik niet haal. Hoeveel klontjes boter ik ook over mijn groente laat smelten.

Keto weekmenu

Er is veel vraag naar een overzicht van wat ik zoal eet tijdens deze challenge. En dus heb ik een overzicht gemaakt van mijn eerste week.

Omdat het ontbijt elke dag een bulletproof koffie is, heb ik deze uit het overzicht gelaten. Daarnaast ben ik dusdanig verzadigd van de maaltijden, dat ik eigenlijk geen enkele behoefte aan snacken heb. De boerenkoolchips die ik afgelopen week heb gemaakt, zijn dus door manlief opgepeuzeld :-)

Lunch Diner
maandag Zalm courgette met roerei Champignons bourguignon
dinsdag Salade met avocado, bessen en gerookte zalm Bloemkool Tikka Masala
woensdag Bloemkoolpap met bosbessen Zalm-spinazie omelet
donderdag Salade met ei, avocado en garnalen Broccoli met spiegelei en kokospudding als toetje
vrijdag Bloemkoolpap met bosbessen Warmgerookte zalm met gebakken courgette en aubergine
zaterdag Salade Nicoise Knolselderijfriet met mayo en een stuk zalm
zondag Broccolisoep Pizza low carb met courgette en gerookte zalm

Mijn tussenstand

De feiten na een week keto-challenge:

  • het aantal koolhydraten per dag schommelt tussen de 20 en 30;
  • als vegetariër is keto voor mij niet haalbaar dus heb ik weer vis aan mijn menu toegevoegd, om te voorkomen dat ik elke dag alleen maar eieren eet;
  • voldoende variatie in groente, verder wat eentonig met alleen eieren, zalm en garnalen;
  • bulletproof koffie ontbijt is saaaaaaaai ….;
  • ik mis kaas … best veel;
  • mijn dagelijks benodigde eiwitten en vetten haal ik niet (kom niet eens in de buurt);
  • ik voel me verder kiplekker en heb geen last van hongergevoel, integendeel.

Fatbombs voor de vetten

Om toch een beetje aan mijn vetten te komen, heb ik deze week een nieuw recept voor chocolade tahini fatbombs gemaakt. Je weet wel, zoete vetbommetjes die je als snack bij de koffie of thee kunt nuttigen. Met cacao, en tahini, en zonder zoetstoffen natuurlijk, dus de smaak is even wennen. De eerste vond ik wel gaan. De tweede vond ik oké. De derde vond ik lekker. Kwestie van wennen dus.

chocolade tahini fatbombs

Zal ik die dertig dagen volhouden? Pfff … ik weet het niet hoor. Hoewel ik gek ben op eieren, komen ze al langzaam m’n neus uit. Maar in het kader van het onderzoek beloof ik dat ik speciaal voor jullie in ieder geval de komende week nog vol zal houden. Ik ga alleen wel weer normaal ontbijten, zij het binnen de challenge-normen, dus zonder zuivel. Beter voor mijn humeur, geloof me.

Zo, een heel verhaal dit keer. Ik hoop dat je er iets aan hebt. En voel je vrij om vragen te stellen!
En nu zet ik een lekker bakkie voor mezelf (zwart ja), en stop er nog een lekkere vetbom in …

P.S. Kun je overweg met de Duitse taal? Dan kun je je op de site van Simply Keto gratis inschrijven voor de keto-challenge ronde 2. Start: 19 januari 2018.


Chocolade tahini fatbombs

chocolade tahini fatbombs1 KH

Bereidingstijd: 10 minuten(plus 1 uur wachttijd)

 

 

Je hebt nodig voor 16 stuks:

60 gr kokosroom (geen kokosmelk!)
50 gr kokosolie
3 el tahini
3 el cacaopoeder

Zo maak je het:

  1. Smelt de kokosolie op een laag vuur. Roer de overige ingrediënten erdoor.
  2. Schenk de massa in een ijsblokjesvorm. Ik maak 16 stuks met dit recept.
  3. Versier indien gewenst je chocolade tahini fatbombs met wat sesamzaadjes en/of geraspte kokos.
  4. Laat de chocolade tahini fatbombs minstens een uur in de vriezer opstijven.
  5. Bewaar de fatbombs in de koelkast. Ze blijven een beetje fudge-achtig, dus direct uit de koelkast eten.

Tips:

  • Kun je het zoet echt niet laten, voeg dan twee theelepels agavesiroop toe. Je chocolade tahini fatbombs tellen dan een halve koolhydraat per stuk meer.
  • Deze chocolade tahini fatbombs tellen overigens per stuk 5 gram vet en 0,5 gram eiwit.

Vrij van gluten, lactose en noten, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF, raw en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 3/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

4 Reacties

  1. Bedank voor je leuke blog. Misschien dat ik het zelf ook eens ga proberen met behulp van jouw overzicht. Wel ben ik benieuwd hoe je deze week ontbijt. Als het keto is vrees ik dat je dan toch weer iets met eieren zit ivm de koolhydraten. Ontbijten met bloemkoolpap kan natuurlijk, maar 2 keer per dag bloemkoolpap. Ik mis een beetje de soep, lijkt me enorm geschikt voor een challange, of lukt het dan niet om laag in je koolhydraten te blijven ivm de grote hoeveelheden groente in de soep. Hoop op nog een blog waarin je uitwijd over de keto challange!! Succes

    • Hoi Anne-Marieke!
      Dank je wel voor je compliment :-)
      Ontbijten doe ik (gelukkig) niet met eieren, ik ben eigenlijk ook niet zo’n hartig ontbijt liefhebber. Ik maak chia-pudding met ongezoete amandelmelk, waar ik wat noten en zaden en een paar bosbessen doorheen meng. Ik wissel af met af en toe kokosyoghurt. Zoals ik al schreef, de 20 kh per dag haal ik maar heel af en toe, meestal zit ik tussen de 20 en 30 maar dat vind ik van mezelf al knap genoeg ;-)
      Het leuke van het meedoen aan een challenge is dat ik in de keuken volop aan het experimenteren ben met keto-geschikte recepten. Dus binnenkort zullen er wel een paar verschijnen, hoewel ze niet allemaal zo goed lukken hoor.
      Fijne dag, groetjes,
      Con

  2. Hall Conny
    Ik heb het 3 mnd gedaan en ben er dood ziek uit gestapt
    Rezultaat 2 kilo minder nou was het niet waard hoor kreeg op mijn kop van d huisarts of ik levensmoe was
    Wens je succes maar let op spieren en je hart
    Gr Gonny

    • Hoi Gonny,
      Wat vervelend dat je er zo ziek van bent geworden. Een ketogeen die is kennelijk niet voor iedereen weggelegd.
      Zelf heb ik niet zo’n goede ervaring met een veganistisch dieet. Daar ben ik na bijna een jaar mee gestopt. Ik had erg veel last van mijn gewrichten, en toen ik weer zuivel (en af en toe vis) ging eten, ging het me een heel stuk beter. Zo zie je maar, iedereen zit anders in elkaar.
      Ik zal goed op mezelf passen ;)
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*