Deense rabarberpudding met kokosroom (rabarbergrød)

Deense rabarberpudding met kokosroom (rabarbergrød)

Deense rabarberpudding met kokosroom, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Vandaag heb ik een vegan en koolhydraatarm recept voor een lente-klassieker: rabarberpudding, maar dan nét even anders. Het is gebaseerd op een Deens recept, waar dit nagerecht rabarbergrød heet.

Waarom Deens leren?

Onlangs heb ik een online beginnerscursus Deens gedaan. Waarom? Ten eerste omdat ik een talen-nerd ben, en het al weer veel te lang geleden was dat ik een nieuwe taal leerde. En ten tweede (en misschien nog wel belangrijker) omdat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Het certificaat voor de beginnerscursus is inmiddels binnen, en binnenkort kan ik starten met de vervolgcursus. Ik kan haast niet wachten!

Voor het geval je geïnteresseerd bent, ik deed die cursus Deens bij Sigga op LinguaDanica.com. De cursus wordt door haar in het Engels gegeven.

Deense rabarberpudding met kokosroom, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Deense zachte D

Één van de lastige klanken in de Deense taal is de zogeheten zachte D. En nee, die spreek je dus niet uit als een L, zoals velen denken omdat het wel een beetje als een L klinkt. Gelukkig heeft Sigga een prima uitleg over hoe je die lastige klank uitspreekt, daarna is het vooral oefenen, oefenen, en nog eens oefenen.

De meeste bekende Deense zin (nou ja, het is geen echte zin), om je zachte D mee te oefenen, is toevallig de naam van een toetje! Ben je er klaar voor?

rødgrød med fløde

Maar liefst vier keer een zachte D om mee te oefenen!

Deense rabarberpudding met kokosroom, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Wat is rødgrød?

Maar wat betekent het eigenlijk?
Rødgrød med fløde betekent letterlijk “rode grutten met room”. Ook in het noorden van Duitsland kennen ze dit gerecht trouwens. In het Duits lijkt de naam wel een klein beetje op de Deense: rote Grütze. Grutten (gepeld en gebroken graan, meestal gerst) werden vroeger gebruikt in dit gerecht, zodat het een soort pap wordt.

Rødgrød is tegenwoordig niets anders dan licht gebonden gekookte rode vruchten met suiker en eventueel sap. Een soort pudding dus. Vroeger werd het gemaakt met rode wijn en gebonden met rijstemeel, maar sinds begin vorige eeuw veranderde in Denemarken het recept in de rødgrød zoals we dat nu van de Denen kennen: zonder wijn en gebonden met aardappelmeel. En het wordt geserveerd met melk of met slagroom. Match made in heaven als je het mij vraagt! Hoewel de Duitse variant ook niet te versmaden is, want daar wordt dit gerecht geserveerd met slagroom én vanillesaus (en vaak nog een bolletje vanilleijs). En dan wordt wel eens gezegd dat de Duitse keuken saai is …

Deense rabarberpudding met kokosroom, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Mijn versie van Deense rabarberpudding

Natuurlijk kun je Deense rødgrød ook maken met ander fruit. Of, zoals vandaag het geval is, met groente! Rabarber is namelijk een groente. Bij gebrek aan een in mijn ogen goede vertaling, heb ik dit recept, afgeleid van het Deense rabarbergrød, rabarberpudding genoemd. Want rabarber grutten klinkt wel heel apart. En een rabarbercompote is het ook niet. Het verschil tussen de “grød” en compote is namelijk dat de eerste licht gebonden wordt, compote niet. Voor een compote wordt het fruit simpelweg gekookt tot het zacht is. Weer wat geleerd!

Deense rabarberpudding met kokosroom, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Natuurlijk heb ik deze Deense rabarberpudding in een koolhydraatrame versie gemaakt, en heb ik vanwege mijn lactose intolerantie kokosroom gebruikt in plaats van gewone slagroom. Ook heb ik tapiocameel gebruikt om het licht te binden, zodat dit heerlijk frisse toetje ook geschikt is voor de paleo eters onder ons. Ik heb er van gesmuld!

Deense rabarberpudding met kokosroom, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Deense rabarberpudding met kokosroom (rabarbergrød)

Con
Een koolhydraatarm recept voor een lente-klassieker, maar dan net even anders. Deze rabarberpudding is gebaseerd op een Deens recept, waar dit nagerecht rabarbergrød heet.
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Scandinavisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 15 kh

Dit heb je nodig
  

  • 300 gr rabarber
  • 50 ml water
  • 50 gr erythritol plus extra om te bestrooien
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl kardemom gemalen
  • 50 ml cranberrysap puur, dus zonder toegevoegde suiker
  • 2 tl tapiocameel
  • 60 ml kokosroom het dikke deel
  • 2 el fijngehakte amandelen
  • verse munt

Zo maak je het
 

  • Voor de kokosroom een blikje kokosmelk de dag van tevoren in de koelkast zetten.
  • Maak de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Doe de rabarber samen met het water, vanille, erythritol en kardemom in een pannetje. Breng aan de kook. Laat de rabarber dan op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar koken. De rabarber moet helemaal zacht zijn.
  • Doe een scheutje van het cranberrysap in een kommetje en roer het met het tapiocameel glad. Doe dit bij de rabarber, zet het vuur kort hoog, en roer goed. Voeg de rest van het cranberrysap toe en roer nog een keer door. Zet het vuur dan uit.
  • Verdeel de rabarberpudding over twee schaaltjes en laat afkoelen. Bestrooi de schaaltjes met erythritol en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Schep vlak voor het serveren het dikke deel van de kokosroom uit het blik (let op: het blik niet schudden!), en verdeel het over de pudding. Bestrooi met de gehakte amandelen en in reepjes gesneden muntblaadjes.

Tips

  • Vaak wordt de kokosroom (net als slagroom) eerst opgeklopt voordat het gebruikt wordt. Ik vind dat persoonlijk niet nodig, maar als je dat wilt, kun je dat natuurlijk doen.
  • Natuurlijk kun je ook gewone (ongezoete) slagroom gebruiken als je dat lekkerder vindt.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *