Bolletjes van amandelmeel en lupinemeel

Bolletjes van amandelmeel en lupinemeel

Keto bolletjes van amandelmeel en lupinemeel, glutenvrij en lactosevrij recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Het is weer tijd voor een nieuw brood recept! Deze glutenvrije keto bolletjes zijn super makkelijk te maken. Het recept is voor vier bolletjes, maar je kunt het makkelijk verdubbelen.

Meest populair: zoet en brood

De meest populaire recepten op een koolhydraatarme blog (in ieder geval op de mijne) zijn die voor zoete baksels en voor brood. Dat zijn ook de dingen die je waarschijnlijk het meest mist als je omschakelt naar een koolhydraatarm eetpatroon. En laten we eerlijk zijn: een broodmaaltijd is super makkelijk en snel. Broodjes op tafel, beleg erbij (en eventueel nog wat groenvoer zoals komkommer, worteltjes of tomaatjes), en aanvallen maar.

Keto bolletjes van amandelmeel en lupinemeel, glutenvrij en lactosevrij recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Abendbrot in Duitsland

In Nederland zijn we gewend om tussen de middag een broodje te eten. In Duitsland dat anders. ‘s Middags wordt er warm gegeten, ‘s avonds eet men Abendbrot. Zo was het vroeger in Nederland ook, al is dat al wel een hele tijd geleden, want ik kan me dat niet herinneren en behoor inmiddels (sinds kort hoor) niet meer tot de jonkies.

De avond broodmaaltijd is in de vorige eeuw rond 1920 ontstaan, toen de industrialisering op zijn top was, en de fabrieken allemaal kantines hadden waar de werknemer ‘s middags zijn of haar warme maaltijd nuttigde. Dan was ‘s avonds een broodje wel zo makkelijk.

De Duitsers hebben ruime keuze in broodsoorten, maar die zijn toch anders als in Nederland. De broodjes zijn eigenlijk altijd harde broodjes, het Hollandse zachte kadetje kent men niet. Tijgerbrood is onbekend, Schwarzbrot (een soort roggebrood) is daarentegen zeer geliefd.

Keto bolletjes van amandelmeel en lupinemeel, glutenvrij en lactosevrij recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Regels voor het Abendbrot

Duitsers zouden geen Duitsers zijn, als ze niet exacte regels hebben voor het Abendbrot. Men eet volgens die regels het Abendbrot tussen 17 en 19 uur, en neemt geen broodjes maar boterhammen. Die zijn idealiter 8 millimeter dik (zie je het al voor je, aan tafel met de rolmaat?). Er wordt traditioneel geen bord gebruikt, maar een broodplankje. Omdat dat helemaal plat is, kun je er immers beter boterhammen op smeren en beleggen. Dat beleg bestaat uit boter, kaas, en Aufschnitt (hartig beleg zoals plakjes ham of worst). Zoetigheden horen niet op het avond-boterhammetje. Heel soms wordt er nog een gekookt ei bij gegeten, of ingelegde haring (in het noorden) of worst-salade (in het zuiden).

Brood met kaas en worst. Het klinkt als een saaie maaltijd, maar dat is het voor de Duitser niet. Duitsland kent rond de 300 broodsoorten en misschien wel even zovele soorten hartig beleg. Er kan dus volop gevarieerd worden.

Keto bolletjes van amandelmeel en lupinemeel, glutenvrij en lactosevrij recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Keto bolletjes kunnen altijd

Of je je koolhydraatarme broodmaaltijd nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds wilt eten, mij maakt het niet uit. En natuurlijk kun je lekker dwars toch broodjes eten in plaats van boterhammen. Deze glutenvrije keto bolletjes bijvoorbeeld. Super makkelijk te maken! Simpelweg de droge ingrediënten mengen, de natte mengen, nat bij droog, bolletjes vormen en bakken maar. Per keto bolletje krijg je slechts 2 koolhydraten binnen, dat is toch niet verkeerd. En ze smaken lekker met zowel hartig als zoet beleg. Smeer er eens koolhydraatarme Not-ella op, heerlijke speculaaspasta, of je zelfgemaakte chia jam. Genieten!

Keto bolletjes van amandelmeel en lupinemeel, glutenvrij en lactosevrij recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Keto bolletjes van amandelmeel en lupinemeel

Con
Benieuwd naar de regels voor de Duitse Abendbrot maaltijd? Je vind ze op mijn blog, samen met een recept voor super makkelijke keto bolletjes. En die zijn vanzelfsprekend glutenvrij en lactosevrij.
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 4 bolletjes
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

  • 80 gr amandelmeel
  • 40 gr lupinemeel
  • 20 gr psylliumvezels
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 tl sesamzaad (ik nam zwarte en witte)
  • 1 el zonnebloempitjes
  • 1 tl chiazaad
  • 1/2 tl zout
  • 2 eieren
  • 45 gr kokosolie gesmolten
  • 10 ml appelazijn
  • 60 ml heet water

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de droge ingrediënten in een kommetje: amandelmeel, lupinemeel, psyllium, bakpoeder, sesamzaad, zonnebloemptijes, chia en zout.
  • Kluts de eieren los in een beslagkom samen met de gesmolten kokosolie en appelazijn. Voeg het meelmengsel toe en roer kort door. Voeg dan het hete water toe en meng het geheel tot een dik beslag (ik gebruik gewoon een vork).
  • Vorm vier bolletjes van het deeg, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de bolletjes kruisvormig in (helpt de broodjes beter te rijzen).
  • Bak de keto bolletjes in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen.

Tips

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 6 stemmen. Gemiddeld: 3,83/5)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *