Een perfecte combinatie voor een frisse salade om het zomergevoel nog een beetje vast te houden: komkommer en mango. En dan hoef je geen ingewikkelde dressing te maken, maar juist een eenvoudige vinaigrette.
Fruit als je koolhydraatarm eet?
Fruit is vaak taboe in een koolhydraatarm eetpatroon. En dat is jammer, want behalve dat fruit je meestal een berg vitaminen levert (en vaak ook nog antioxidanten), is fruit gewoon heel lekker! Omdat ik sowieso een tegenstander ben van eten verbieden, maak ik regelmatig recepten met fruit. Niet alleen omdat het dus gewoon lekker is, maar ook om je te laten zien dat het meestal met die koolhydraten wel meevalt.
Waar moet je op letten met fruit
Er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten als je fruit wilt eten en het aantal koolhydraten zo laag mogelijk wilt houden.
- Kies vooral kleine rode fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen), deze leveren relatief weinig koolhydraten.
- Wil je banaan eten, eet die dan niet uit het vuistje (want dan gaat het toch best hard met die koolhydraten), maar bak er bananenbrood of bananencake mee. Zo verdelen de koolhydraten zich, en je hoeft geen extra zoetmiddel aan je baksel toe te voegen.
- Kies diepvries! Wist je dat daar meestal minder koolhydraten in zitten dan in vers fruit? En nog een pluspunt: de vitaminen in diepvriesfruit blijven beter bewaard dan in het verse fruit dat weken onderweg is geweest voordat het in de winkel belandt.
Verschil in koolhydraten
Voor het recept van vandaag heb ik mango gekozen. Een mango weegt gemiddeld tegen de 300 gram. 100 gram verse mango levert je ongeveer 40 gram koolhydraten op. Dat is best veel. Diepvries mango levert gemiddeld 15 gram koolhydraten per 100 gram op, dat scheelt dus behoorlijk. Daarnaast kan ik niet altijd verse mango kopen, en dan is diepvries natuurlijk ook een uitkomst.
Overigens levert mango uit blik ook “slechts” 15 koolhydraten, maar ik heb nog nooit een blik mango kunnen vinden waaraan geen suiker is toegevoegd. Oppassen dus!
Waarom minder koolhydraten in diepvriesfruit
Hoe ontstaat zo’n groot verschil in koolhydraten tussen vers fruit en diepvriesfruit?
Ik heb gegoogled, maar niet echt een goed antwoord weten te vinden. Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat vers fruit langer onderweg is, en hoe langer fruit (of groente trouwens ook) blijft liggen, hoe meer suikers er worden gevormd. Denk maar aan een groene banaan vergeleken met een overrijpe banaan. Die laatste is véél zoeter. En meer suikers betekent meer koolhydraten. Het is slechts een redenering van mezelf hoor, ik weet niet of het waar is. Maar als je streng op de koolhydraten let, dan kan het kiezen voor diepvriesfruit een flink aantal koolhydraatjes schelen.
En er is overigens nog een groot voordeel aan diepvriesfruit: het is stukken goedkoper dan vers. Goed voor de portemonnee dus! En dat is vandaag de dag extra fijn.
Mango dus! Deze komkommer mango salade is niet moeilijk te maken. Voor de crunch (die elke salade zou moeten hebben), heb ik pecannoten toegevoegd, maar walnoten kunnen natuurlijk ook. Omdat de mango veel smaak geeft, heb ik gekozen voor een eenvoudige vinaigrette van notenolie en witte wijnazijn. De pit in deze salade komt van chilipeper draadjes, die ik in een kruidenwinkeltje tegenkwam. Ze geven niet alleen pit, maar zien er ook prachtig uit in deze komkommer mango salade!
Komkommer mango salade met pecannoten
Dit heb je nodig
- 1 kleine komkommer
- 80 gr mango (ik nam diepvries want minder koolhydraten, maar vers kan natuurlijk ook)
- 2 el walnotenolie
- 1 tl witte wijnazijn
- versgemalen zout en peper
- chilipeper draadjes of een snuf chilipoeder
- 40 gr pecannoten
- 1 takje verse basilicum
Zo maak je het
- Haal je diepvriesmango op tijd uit de vriezer en laat ze ontdooien.
- Hak de pecannoten grof. Verhit een droge koekenpan en rooster de noten licht tot ze gaan geuren.
- Maak je vinaigrette door de notenolie in een klein kommetje te mengen met de azijn en zout en peper (en als je dat gebruikt, de chilipoeder).
- Schil als je dat wilt de komkommer, en snijd ze in blokjes. Meng goed met de mango en de pecannoten.
- Snijd of knip de basilicumblaadjes in reepjes.
- Schenk de vinaigrette over de komkommer mango salade en bestrooi met basilicum en de chilipeper draadjes.
Tips
- Kon je geen chilipeper draadjes krijgen? Gebruik dan een snuf chilipoeder en meng deze door de vinaigrette.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: