Nectarine of perzik?
Zomer is tijd voor fruit. Afgelopen week heb ik nectarines op de markt meegenomen. Die vind ik lekkerder dan perziken, ze smaken iets minder zoet en zijn wat frisser van smaak. Precies wat ik lekker vind.
De nectarine is eigenlijk een kind van de perzik. De mutatie zou spontaan ontstaan zijn, zonder tussenkomst van de mens. Er ontstond een vrucht die een gladde schil heeft gekregen (in tegenstelling tot het licht harige huidje van de perzik), en die ietsje minder zoet van smaak is. Het voordeel daarvan is ook dat de nectarine net een koolhydraatje minder (ongeveer 2 kh per 100 gram) bevat.
Gezonde koolhydraten
De koolhydraten in dit recept komen dus niet zozeer van de nectarine, maar eerder van de zoete aardappel. Toch staat die zoete aardappel zo af en toe op het menu in huize Con-serveert, gewoon omdat die zo lekker is, en bovendien gezond. Dit recept valt dus in de categorie koolhydraatbeperkt, ook wel koolhydraatbewust genoemd.
Voor de nectarineyoghurt heb ik gebruik gemaakt van kokosyoghurt, die natuurlijk lactosevrij is. Maar je kunt elke soort yoghurt gebruiken die je lekker vindt. Misschien wil je de yoghurt nog wat extra zoeten? Gebruik dan het liefst (poeder) erythritol. Zo voeg je wel een zoetere smaak maar geen extra koolhydraten toe.
Notenvrije pannenkoekjes
Deze zoete aardappel pannenkoekjes heb ik zonder amandelmeel gemaakt, prettig voor diegenen die een notenallergie hebben. Ik nam kokosmeel, en dat betekent dat in jouw geval er misschien iets meer of minder vocht aan het beslag toegevoegd moet worden. Kokosmeel kan per merk namelijk enorm verschillen. Een kwestie van uitproberen dus.
Luxe ontbijt
Wil je een keertje luxe ontbijten en niet al te veel tijd kwijt zijn, bak de zoete aardappel pannenkoekjes dan een dag van tevoren, en maak ook de nectarineyoghurt alvast klaar. Bewaar alles in de koelkast. Zo hoef je ‘s morgens alleen maar de pannenkoekjes op te warmen en de yoghurt erbij te scheppen. Oh, en vergeet de koffie (of thee) niet!
Zoete aardappel pannenkoekjes met nectarine munt yoghurt
Dit heb je nodig
- 100 gr puree van zoete aardappel
- 2 eieren
- 1 el kokosmeel
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1/4 tl vanillepoeder
- snuf zout
- kokosolie om te bakken
- 1 nectarine (ik gebruikte 50 gram vruchtvlees, in stukjes gesneden)
- 50 gr kokosyoghurt
- 1 takje verse munt
Zo maak je het
- Kluts de eieren los in een kom. Voeg de zoete aardappelpuree toe en meng goed.
- Meng in een andere kom kokosmeel, bakpoeder, 1,5 tl kaneel, vanillepoeder en een snuf zout goed door elkaar. Voeg dit toe aan het pureemengsel en roer goed door. Het beslag moet redelijk dik blijven, maar ook niet te (voeg eventueel wat plantaardige melk of een scheutje water toe als je beslag toch echt te dik is).
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak vier niet te grote pannenkoekjes van het beslag.
- Meng ondertussen kokosyoghurt met de rest van de kaneel en de stukjes nectarine. Snijd de muntblaadjes fijn en meng die door de nectarineyoghurt.
- Verdeel de zoete aardappel pannenkoekjes over twee borden en schep de nectarineyoghurt ernaast.
Tips
- Natuurlijk kun je ook ander fruit kiezen, afhankelijk van het seizoen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: