Komkommersalade met kersen en amandelcrème

Komkommersalade met kersen en amandelcrème

Een zomers bijgerecht maak je met deze komkommersalade met kersen. De amandel dressing is lekker dik, daarom noem ik het amandelcrème. De smaak ervan past heel goed bij de frisse smaak van de komkommer en de kersen.

Duitse clichés over Nederlanders

Nederland en Duitsland zijn buurlanden. En we denken aardig wat van elkaar te weten. Na ruim vier jaar in Duitsland te verblijven, begin ik een beetje beeld te krijgen van de clichés die in Duitsland over Nederland(ers) bestaan. In deze blog laat ik je met een paar kennismaken.

Cliché 1: Alle Nederlanders hebben een Wohnwagen

Zomertijd vakantietijd. Is mijn ervaring in Nederland dat het, in ieder geval in de dagelijkse spits, in de zomermaanden rustiger op de weg is, rond Bremen / Hamburg is het andersom. De A1 en A7, de belangrijkste verkeersaders richting Scandinavië, staan dan vol vakantieverkeer. En daar zitten veel Nederlandse caravans tussen. Misschien denken de Duitsers, al dan niet serieus gemeend, daarom dat alle Nederlanders zo’n Wohnwagen bezitten. En dat idee wordt nog eens versterkt door Duitse TV-series, waarin bij achtervolgingen regelmatig sleurhutten aan flarden gereden worden, en die hebben altijd een Nederlands kenteken  :-) .

Overigens denken veel Noord-Duitsers niet alleen dat alle Nederlanders een caravan hebben, maar ook een Boot. Dát zou manlief wel graag willen … zelf heb ik helaas geen zeebenen.

maritieme week bremen
Bootjes … de Maritime Woche in Bremen

Cliché 2: Nederland is een drugsparadijs

Duitsers denken dat je in Nederland op elke hoek van de straat drugs kunt krijgen. Ook hier spelen de Duitse TV-krimi’s mogelijk een rol, want de drugsbazen in die series wonen bijna altijd in Amsterdam.
Nederland staat bij de Duitsers bekend als liberaal als het gaat om drugsbeleid. En dat is waarschijnlijk de reden dat ik regelmatig te horen krijg dat het een Drogenparadies is in Nederland. En ja, zo’n opmerking wordt altijd met een grote glimlach gemaakt en is niet echt serieus bedoeld. Maar na 348 keer zo’n opmerking, is de 349e niet echt grappig meer.

Cliché 3: ‘s avonds frituren

Het Nederlandse brood is voor de Duitser een gruwel. Slap, bleek, naar niks smakend. Duitsland zelf heeft een echte brood-cultuur: er worden hier honderden soorten brood gebakken. Op zondag zijn de bakkers open voor verse broodjes bij het ontbijt, lekker Duits met Nutella natuurlijk. En voor veel Duitsers bestaat de avondmaaltijd eveneens uit brood, het zogeheten Abendbrot.

Op de één of andere manier denken veel Duitsers dat in Nederland elke avond de frituurpan aangaat. Kroketten en bitterballen zijn bij de Duitser bekend en zeer geliefd. Ik kan me voorstellen dat je, als je op vakantie bent in Nederland, eerder in aanraking komt met de snackbar op de hoek dan met een Michelin sterren-restaurant. Daardoor ontstaat mogelijk het beeld dat in Nederland al het eten gefrituurd wordt. Misschien is het de eigen voorkeur van de Duitser om ‘vette-bek’ te eten, getuige de Bratwursten-cultuur hier. Bij voorkeur met Pommes.

Overigens zijn de meeste Duitsers ook gek op andere typisch Nederlands voer, zoals Stroopwaffelchen, Poffertjes (op elk Duits evenement in Bremen staat een Poffertjesbude), Hollandse kaas en vanillevla. En ook de Hollandse drop vindt gretig aftrek als ik weer een paar zakken uit Nederland mee naar Bremen heb genomen.

komkommersalade met kersen en avocado

Alles is „locker“

Duitsers zijn stiekem een beetje jaloers op de spontane en losse manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan. Ze vinden zichzelf serieus en humorloos, en ervaren leven en werken in Duitsland als behoorlijk stressvol. Zelf denk ik dat de arbeidsdruk in Nederland misschien wel hoger ligt dan in Duitsland.

Mijn beeld van de Noord-Duitsers: relaxte, vriendelijke en beleefde mensen. En ze hebben meer humor dan ze zelf weten…

Komt goed, eben ;-)

Kersentijd

Tja, na zo’n verhaal moet er ook een recept volgen. En om deze komkommersalade met kersen een klein Duits tintje te geven, is het recept deels gebaseerd op een bestaand recept uit een kookboek van een bekende Duitse TV-kok. Deze dressing is licht zoet van smaakt, en past  voortreffelijk bij de smaak van de kersen, die nu nog volop te krijgen zijn.
De komkommersalade met kersen is bedoeld als bijgerecht, maar ik hou je niet tegen om er een lekkere lunchsalade van te maken!

komkommer salade kersen amandelcreme

Komkommersalade met kersen en amandelcrème

Con
Deze frisse komkommersalade met kersen heeft een heerlijke dressing met amandelpasta. Snel gemaakt, en lekker bij bijvoorbeeld gebakken halloumi.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Algemeen
Porties 4 personen
Koolhydraten 17 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de salade

 • 1 komkommer
 • 1 avocado
 • 50 gr kersen
 • handje pijnboompitjes

Voor de dressing

 • 1 el amandelpasta
 • 1 el citroensap
 • versgemalen peper en zout
 • 1 tl yaconsiroop

Zo maak je het
 

 • Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan goudbruin. Laat ze op een keuekenpapiertje afkoelen.
 • Ontpit de kersen en halveer ze.
 • Maak de komkommer en de avocado schoon en snijd beide in blokjes.
 • Meng de komkommer, avocado en kersen voorzichtig door elkaar.
 • Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Als je de dressing te dik vindt, kun je een beetje water toevoegen.
 • Verdeel de dressing over de komkommersalade met kersen en bestrooi met de pijnboompitten.

Tips

 • Deze komkommersalade met kersen is bedoeld als bijgerecht, maar je kunt 'm met 2 personen ook als lichte lunch eten. Het aantal koolhydraten verdubbelt zich vanzelfsprekend dan wel.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *