Kikkererwtenschotel generaal Tso

Kikkererwtenschotel generaal Tso

Soms kom je recepten op internet tegen die je het water in de mond doen lopen. Zoals de Generaal Tso schotel. Jammer genoeg niet altijd even gezond en/of koolhydraatarm. Ik ga graag de uitdaging aan om het gevonden recept zo aan te passen, dat het nog steeds lekker is, maar ook gezond of op zijn minst gezonder wordt. En dus heb ik een kikkererwtenschotel generaal Tso gemaakt.

Generaal Tso

Zo kwam ik onlangs een Amerikaans / Chinees recept tegen: General Tso chicken. Dat is een kipgerecht met een zoetzure tomatensaus.

Waarom het gerecht generaal Tso kip heet, is niet helemaal duidelijk. Nou ja, het kip-deel wel natuurlijk!
Meneer generaal Tso heeft bestaan, en is in China beroemd als militaire held van de Qing-dynastie. Hij had o.a. een belangrijke rol in de Taiping-opstand. Maar het kipgerecht dat naar hem is vernoemd, is pas na de tweede wereldoorlog in Amerika ontstaan: er zijn meerdere Amerikaans-Chinese koks die claimen het gerecht bedacht te hebben. Ook van mijn versie zal vast wel ergens op internet een vergelijkbare bestaan. Dat is met het wereldwijde web onder handbereik tegenwoordig niet meer uit te sluiten.

Generaal Tso saus

Het was vooral de foto bij het recept die me deed watertanden. Alleen: vlees eet ik al jaren niet meer, dus die kip zag ik niet zitten. En ook al die suiker in de saus is niet meer zo mijn ding.
Een gemiddelde restaurant-portie bevat een overweldigend aantal van maar liefst 1300 calorieën (!), en toen ik zag dat je met zo’n portie ruimschoots over je dagelijkse zout-limiet gaat (om over de foute vetten maar niet te spreken), was ik al bijna afgehaakt.

Degradatie?

Kan het? Een gezonde, koolhydraat-gereduceerde generaal Tso? Toch de keuken in dus, en met behulp van een blik kikkererwten en een flinke aanpassing van de saus is er een heerlijke generaal Tso kikkererwtenschotel ontstaan. Niet met ‘chicken’ maar ‘chickies’, zoals ik kikkererwten meestal in goed Denglish noem ;-) . Oké, de generaal zelf had mijn creatie misschien als degradatie gezien, misschien moet ik het daarom maar soldaat Tso noemen …

De generaal Tso saus is gebaseerd op tomatenpuree, en krijgt een zoete, zoute en zure smaak mee door toevoeging van resp. rijstsiroop, tamari en rijstazijn. En dan ontbreekt natuurlijk de pit niet die de meeste Chinese gerechten hebben: sambal! Ik houd wel van een beetje pit dus bij mij gaat er ruimschoots sambal in, maar je kunt dat natuurlijk naar smaak aanpassen.
Deze schotel wordt meestal met gekookte broccoli geserveerd, maar ik heb ervoor gekozen om paksoi mee te bakken. Zo krijg je meteen je portie gezonde bladgroente binnen.

kikkererwtenschotel generaal tso

Vegan kikkererwtenschotel generaal Tso

Con
Kan het? Een gezonde, vleesloze versie van de generaal Tso kip? Ja dus. Probeer deze koolhydraatbeperkte kikkererwtenschotel generaal Tso maar eens!
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 2 personen
Koolhydraten 47 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 blikje kikkererwten 400 gr
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • stukje verse gember van 2 cm
  • 2 bosuitjes
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk paksoi
  • kokosolie om te bakken
  • sesamzaadjes, sesamolie voor de garnering

Voor de saus

  • 4 el tomatenpuree
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el tamari
  • 1 el rijstsiroop
  • 1-2 tl sambal
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 100 ml water
  • 1/2 tl tapiocameel

Zo maak je het
 

  • Maak de saus: meng alle ingrediënten behalve het tapiocameel door elkaar.
  • Pel en snipper de ui, knoflook en gember. Snijd de paprika in reepjes, de bosui in ringetjes. Snijd de paksoi in reepjes.
  • Spoel de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken.
  • Verhit wat kokosolie in een wokpan en roerbak ui, knoflook, gember en het wit van de bosui 1 minuut. Voeg dan de paprika toe en bak nog een paar minuten.
  • Voeg de kikkererwten toe en bak ze even mee.
  • Voeg de paksoi toe en laat ze iets slinken (let op, gaat snel).
  • Voeg de generaal Tso saus toe en meng het geheel goed. Roer het tapiocameel met een klein scheutje water in een kommetje los, en roer het dan door de de schotel. Laat kort koken totdat de saus iets dikker wordt.
  • Verdeel de kikkererwtenschotel over twee borden, garneer met de achtergehouden bosui-ringetjes, en naar wens met sesamzaad en een paar druppels sesamolie.

Tips

  • Serveer eventueel gekookte broccoli bij je kikkererwtenschotel generaal Tso voor een extra groente shot.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


2 reacties

  1. Anneke

    Dit recept heb ik al vaak gemaakt en het is echt heerlijk!

    De kikkererwten kook ik zelf na n nachtje weken.
    Doe dan voor 2x en vries de helft in voor de volgende keer!

    Dank jewel voor al dit lekkere eten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *