Porridge ontbijt

Porridge ontbijt

Koolhydraatarme porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

En … het nieuwe jaar is weer begonnen!! Het eerste recept van dit jaar is bedoeld voor de eerste maaltijd van de dag: het ontbijt. Want als het buiten koud en donker is, smaakt dit koolhydraatarme porridge ontbijt wel zo lekker.

Havermoutpap? Uh, no thanks

Wat is dat toch met die havermout. De hele foodie wereld lijkt alleen nog maar havermout te eten. Als ik mijn Instagram-feed moet geloven dan. Het ene havermout recept volgt het andere op. En dat terwijl havermout in mijn tijd (ja ja, lang geleden) helemaal niet sexy was. Integendeel: havermoutpap eten, dat was suf en ouderwets.

Koolhydraatarme porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kennelijk is er een goede marketing machine over de havermout heen gedenderd, want havermout is tegenwoordig überhip. Al noem je het dan liever geen havermout natuurlijk: overnight oats en porridge zijn volgens mij de meest voorkomende termen die gebruikt worden om ouderwetse havermout een beetje hipper te laten klinken.

Niet te vr … (sorry)

En zoals een goed foodblogger betaamt, koop je dus een zak (glutenvrije) havermout. Om zelf eens wat te proberen. En dat is best apart, wat havermout is natuurlijk niet koolhydraatarm. Wel 62 koolhydraten per 100 gram. Oef. Maar hee, alles voor de blog, toch?

Ik heb dan overnight oats gemaakt.

En sorry, maar het is niks voor mij. Ik vond als kind havermoutpap al niet lekker, en ook als het porridge heet, vind ik het nog steeds niet lekker. Wel zonde van die zak met havermout. Want eten weggooien, dat doe ik liever niet, zelfs niet als ik het niet lekker vind.

Koolhydraatarme porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Op Instagram heb ik daarom een tijdje geleden een rondje onder mijn volgers gemaakt, om eens te vragen wat er nog meer met havermout kan dan alleen pap maken. En daar kwamen leuke antwoorden op. Koekjes bakken (zie mijn al eerder gemaakte amandel havermoutkoekjes), granola maken, havermeel van malen voor baksels, en nog meer. Ik kan je verklappen dat er een paar  ideetjes tussen zaten die ik inmiddels heb uitgeprobeerd, en die ik wél lekker vond. Of die recepten ook de blog gaan halen? Waarschijnlijk niet, vanwege de koolhydraten dus. Want Con-serveert gaat toch vooral om koolhydraatarme voeding.

Koolhydraatarme pap

Ondertussen heb ik in mijn keuken het experiment “keto porridge” uitgevoerd. Geen havermout dus, en ook geen bloemkool dit keer, zoals in de bloemkoolpap. Het was even zoeken, maar na een aantal pogingen kwam er een prima eetbare versie uit, die ook nog eens vegan is. Dit is een keto porridge waar ik wél pap van lust!

Een eenpersoons portie levert je slechts 3 koolhydraten op (en is dus geschikt voor een ketogeen dieet), dat laat plek voor een lekkere topping. Want alleen maar pap, dat is ook weer zo wat. Mijn topping bestaat uit wat kokos, amandelpasta, gehakte amandelen en granaatappelpitjes. Maar dat kan morgen weer anders zijn. Zo kun je toch lekker variëren, en heb je elke ochtend een ander ontbijt voor je neus staan.

Keto porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Keto porridge ontbijt

Con
Overnight oats is de hippe versie van de ouderwetse havermoutpap. Maar ik maak liever deze hippe koolhydraatarme porridge met maar 3 koolhydraten in een portie. Een porridge waar ik wel pap van lust!
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Hollands
Porties 1 persoon
Koolhydraten 3 kh

Dit heb je nodig
  

  • 125 ml ongezoete plantaardige melk
  • 25 ml kokosmelk
  • 1 el gemalen amandelen
  • 1-2 el gebroken lijnzaad
  • 1 el gemalen kokos
  • 1 el amandelpasta
  • snufje zout
  • topping naar wens bijv. cacaonibs, granaatappelpitjes, pompoenpitten

Zo maak je het
 

  • Verwarm de plantaardige melk met de kokosmelk in een steelpannetje, maar laat het niet koken.
  • Draai het vuur laag. Doe de gemalen amandelen, lijnzaad en kokos erbij en roer goed door. Roer dan de amandelpasta erdoor. Laat een paar minuten op laag vuur iets indikken.
  • Doe de koolhydraatarme porridge in een mooie kom en versier met topping naar wens.

Tips

  • De variatie zit in de topping: kies je eigen favoriete noten, pitten, zaden en fruit. Maar: let als het even kan wel op de koolhydraten!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


12 reacties

  1. M.A

    Hi, kan je ook de kokosmelk weglaten en extra noten/kokosmelk doen? of word hij dan slapper van structuur?
    Voor de gemalen amandelen gebruik je dan amandel meel? of maal je de amandelen zelf? zonder schil?
    dank je wel alvast!

    1. Con

      Hoi! Je kunt de kokosmelk zeker vervangen door een andere (plantaardige melk). Is je porridge je dan iets te dun, voeg gewoon nog wat lijnzaad extra toe.
      Voor de gemalen amandelen gebruik ik geen amandelmeel maar, inderdaad, gemalen amandelen (met schil). Die koop ik kant en klaar bij de bakartikelen in de Duitse supermarkt. Je kunt ze zeker zelf malen! Voor dit recept zou je ook amandelmeel kunnen gebruiken.
      Ik hoop dat je hier iets aan hebt, groetjes!

  2. Violet

    Ik ga dus allebei de ( havermout) recepten uit proberen maar dan maar allebei met dezelfde melk in verband met bewaren en de kokosmelk ook denk ik maar ik wissel ook af met brood of Gr yoghurt met gebrande noten etc maar hoelang bewaar ik de kokosmelk?? En de amandelmelk? Anders gebruik ik gewone melk want mijn man drinkt dat ook anders karnemelk dat kan zeker niet??
    Wat een vragen he bedankt voor je recepten!!

    1. Fijn dat mijn recepten je goed bevallen!
      Een restje kokosmelk kun je in de koelkast in een bewaarglas of iets dergelijks met deksel zo’n vier dagen bewaren. Datzelfde geldt voor andere plantaardige melk.
      Karnemelk raad ik af, dat geeft een heel andere smaak.
      Groetjes, Con

      1. Leny

        lekker en simpel recept, ik doe er nog een lepel hennepzaad zaadjes bij en een paar druppels natrena. heerlijk en idd zelfs koud is het lekker.
        bedankt voor dit simpele lekkere recept.

    2. Suus

      Hoi, jouw site net ontdekt en zoveel heerlijke recepten gezien, dank je wel!

      Deze vanochtend gemaakt en was heerlijk! Ik vond het iets te dun, dus wat psylliumvesels doorheen gedaan. Deze ga ik vaker maken!

      1. Con

        Hallo Suus, wat leuk dat je me gevonden hebt! Welkom!
        Ja deze porridge is echt heel lekker, ik eet ‘m zelf regelmatig. Goed idee om psyllium te gebruiken om de pap iets dikker te maken. En meteen wat extra vezels!

  3. Ellen

    Hoi Con, in je receptjes (van deze en van je n’oats) staat kokosmelk in je recept. Gaat het hier om kokosmelk uit pak, zoals de non-dairymilk of is het de ingedikte kokosmelk uit een blikje die bv door curry gaat?

    Ik ben benieuwd naar dit recept. Zelf ben ik helemaal weg van gekookte havermoutpap. Zonder topping of wat dan ook. Gewoon non-dairymilk met havervlokken. Ik weet dat jij er van gruwelt maar ja… smaken verschillen inderdaad :-D
    En de amandel pasta, net zoiets als pindakaas maar dan van amandelen?
    Dank je wel alvast voor de antwoorden.

    :-)

    1. Hi Ellen!
      Ik gebruik altijd de dikke kokosmelk uit een blikje of pakje, dus geen kokosdrink.
      Amandelpasta is inderdaad hetzelfde als pindakaas, maar dan van amandelen. De smaak is iets zoeter, en daarom wordt het vaak gebruikt in zoete gerechten in de koolhydraatarme keuken.
      Enne … inderdaad, smaken verschillen ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *