Koolhydraatarme porridge

Koolhydraatarme porridge
Koolhydraatarme porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

En … het nieuwe jaar is weer begonnen!!

Het eerste recept van dit jaar is bedoeld voor de eerste maaltijd van de dag: het ontbijt. Want als het buiten koud en donker is, smaakt een koolhydraatarme porridge wel zo lekker.

Havermoutpap? Uh, no thanks

Wat is dat toch met die havermout. De hele foodie wereld lijkt alleen nog maar havermout te eten. Als ik mijn Instagram-feed moet geloven dan. Het ene havermout recept volgt het andere op. En dat terwijl havermout in mijn tijd (ja ja, lang geleden) helemaal niet sexy was. Integendeel: havermoutpap eten, dat was suf en ouderwets.

Koolhydraatarme porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kennelijk is er een goede marketing machine over de havermout heen gedenderd, want havermout is tegenwoordig überhip. Al noem je het dan liever geen havermout natuurlijk: overnight oats en porridge zijn volgens mij de meest voorkomende termen die gebruikt worden om ouderwetse havermout een beetje hipper te laten klinken.

Niet te vr … (sorry)

En zoals een goed foodblogger betaamt, koop je dus een zak (glutenvrije) havermout. Om zelf eens wat te proberen. En dat is best apart, wat havermout is natuurlijk niet koolhydraatarm. Wel 62 koolhydraten per 100 gram. Oef. Maar hee, alles voor de blog, toch?

Ik heb dan overnight oats gemaakt.

En sorry, maar het is niks voor mij. Ik vond als kind havermoutpap al niet lekker, en ook als het porridge heet, vind ik het nog steeds niet lekker. Wel zonde van die zak met havermout. Want eten weggooien, dat doe ik liever niet, zelfs niet als ik het niet lekker vind.

Koolhydraatarme porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Op Instagram heb ik daarom een tijdje geleden een rondje onder mijn volgers gemaakt, om eens te vragen wat er nog meer met havermout kan dan alleen pap maken. En daar kwamen leuke antwoorden op. Koekjes bakken (zie mijn al eerder gemaakte amandel havermoutkoekjes), granola maken, havermeel van malen voor baksels, en nog meer. Ik kan je verklappen dat er een paar  ideetjes tussen zaten die ik inmiddels heb uitgeprobeerd, en die ik wél lekker vond. Of die recepten ook de blog gaan halen? Waarschijnlijk niet, vanwege de koolhydraten dus. Want Con-serveert gaat toch vooral om koolhydraatarme voeding.

Koolhydraatarme pap

Ondertussen heb ik in mijn keuken het experiment “koolhydraatarme porridge” uitgevoerd. Geen havermout dus, en ook geen bloemkool dit keer, zoals in de bloemkoolpap. Het was even zoeken, maar na een aantal pogingen kwam er een prima eetbare versie uit, die ook nog eens vegan is. Dit is een porridge waar ik wél pap van lust!

Een eenpersoons portie levert je slechts 3 koolhydraten op (en is dus geschikt voor een ketogeen dieet), dat laat plek voor een lekkere topping. Want alleen maar pap, dat is ook weer zo wat. Mijn topping bestaat uit wat kokos, amandelpasta, gehakte amandelen en granaatappelpitjes. Maar dat kan morgen weer anders zijn. Zo kun je toch lekker variëren, en heb je elke ochtend een ander ontbijt voor je neus staan.


Koolhydraatarme porridge

3 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

Keto porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 persoon:

125 ml plantaardige ongezoete melk
25 ml kokosmelk
1 el gemalen amandelen
1 – 1,5 el gebroken lijnzaad
1 el gemalen kokos
1 el amandelpasta
snuf zout
topping naar wens

Zo maak je het:

  1. Verwarm de melk in een steelpannetje, maar laat het niet koken.
  2. Draai het vuur laag. Doe de gemalen amandelen, lijnzaad en kokos erbij en roer goed door. Roer dan de amandelpasta erdoor. Laat een paar minuten op laag vuur iets indikken.
  3. Doe de koolhydraatarme porridge in een mooie kom en versier met topping naar wens.

Tips:

  • De variatie zit in de topping: kies je eigen favoriete noten, pitten, zaden en fruit. Maar: let wel op de koolhydraten!

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 1/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



2 reacties op “Koolhydraatarme porridge”

  • Vanmorgen dit recept maar eens geprobeerd…. wat lekker zeg!!! Super alternatief voor havermout. Makkelijk te maken ook. Ik ga deze zeker vaker maken.

    • Hoi Jessica, wat fijn dat dit recept zo goed gesmaakt heeft! Ik maak het zelf ook regelmatig. Heerlijk ontbijtje op koude of regenachtige ochtenden.
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *