Notenbark met chocolade

Notenbark met chocolade

Een keto lekkernij voor Valentijnsdag? Maak dan deze notenbark met chocolade voor je lief ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Valentijn staat weer voor de deur! Volgens een recente poll op internet zijn er niet veel mensen die daar iets aan doen. Hoewel de foodbloggers op internet en de etalages van de winkels anders doen vermoeden, wat die liggen vol met chocolade-lekkers of met artikelen met roze en rode hartjes erop.

Beroemd warenhuis

In de etalage van het warenhuis KaDeWe in Berlijn zijn momenteel grote Valentijnsharten te bewonderen, die je lokken om vooral te komen shoppen. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om even de KaDeWe in te lopen en rond te neuzen, en dan vooral op de hoogste etage, waar een grote delicatessen afdeling te vinden is. Plus vele hoekjes waar voor je gekookt wordt en je chique kunt genieten van sushi, oesters of champagne.

Valentijns-etalage KaDeWe
KaDeWe etalage bij nacht

De KaDeWe heet eigenlijk ‘Kaufhaus des Westens’, en is een warenhuis dat sinds 1907 bestaat. Het staat in het voormalige West-Berlijn, vandaar de naam, en is gevestigd in een prachtig gebouw aan de Tauentzienstraße (U-Bahn station Wittenbergplatz). Het is waarschijnlijk het meest bekende warenhuis van heel Duitsland.

Geschiedenis KaDeWe

Tijdens WO II is het KaDeWe complex ten prooi gevallen aan bombardementen, er is zelfs een bommenwerper in het gebouw gecrasht. De reconstructie duurde tot 1956, toen de KaDeWe, weer in zijn volle glorie hersteld, opnieuw open ging. In de jaren erna was het warenhuis een symbool voor het economische welvaren van het westen, ten opzichte van het oostelijk deel van de stad. En dat image heeft KaDeWe nog steeds. Het is een geliefde toeristische trekpleister (vooral op zaterdag kan het er erg druk zijn), en vanaf het restaurant met wintertuin op de achtste etage heb je een leuk uitzicht op de Wittenbergplatz.

notenbark op bakpapier met pecan noten

De KaDeWe is groot, ik verdwaal er soms bijna. Maar liefst 60.000 m2 verkoopvloer, vol met de mooiste maar ook vaak duurste dingen. Op de begane grond heb je ook nog de ‘luxury boulevard’, een soort indoor winkelstraat met winkels als Cartier, Chanel, Prada, Gucci, Hermès en Louis Vuitton. Om er maar een paar te noemen. Nee, voor echte ‘Schnäppchen’ moet je hier niet zijn.

Persoonlijk vind ik KaDeWe wel een beetje gehypt, en ga ik zelf liever shoppen in het noordelijke deel van de wijk Mitte waar je allerlei gezellige kleine winkeltjes vindt. En behalve die winkeltjes zitten er ook legio cafés en restaurantjes, en die maken het winkelen natuurlijk ook een stuk gezelliger. Maar die delicatessen afdeling van KaDeWe, daar loop ik graag even voor het warenhuis in, dat dan weer wel. IJslands rookzout kopen, of een lekkere Griekse olijfolie.

Overigens heeft Hamburg een vergelijkbaar luxe warenhuis aan de Alster staan, het zogeheten Alsterhaus. Ook daar vind ik de delicatessen afdeling het meest interessant … aanrader als je een keer Hamburg bezoekt.

noten chocolade bark

Traktatie bij de koffie of thee

Maar goed, bijna Valentijn dus. En dan ben ik later deze week ook nog eens jarig. Een extra reden natuurlijk om een recept te bedenken voor wat lekkers bij de koffie of thee. En dat recept moet natuurlijk van tevoren gemaakt en getest worden. Vind manlief niet erg hoor ;-) .
Eigenlijk was het recept meteen goed, wat echt niet altijd zo is. Soms moet er nog wat aan getweakt worden voordat het op de blog kan. En soms tweak ik me suf, maar komt er niks fatsoenlijks uit. Want ook in mijn keuken lukt niet altijd alles.

Met het recept voor deze notenbark kun je je behoefte aan een zoete snack stillen, zonder dat je veel koolhydraten eet. Een echte keto-snack dus! De notenbark valt eigenlijk in de categorie ‘vetbommetjes’, want je krijgt veel goede vetten binnen. Het hele recept levert je slechts 10 KH. Ik haal er acht stukken uit: per brok haal je de 2 KH dus niet. Dat is lekker smikkelen!

Waarom het notenbark heet? Goeie vraag … die noten, dat is logisch lijkt me. Maar die bark? Die term komt uit Amerika en wordt in de foodie wereld gebruikt voor wat eigenlijk een soort reep is met vulling, die je in stukken breekt voordat je ‘m opeet. De structuur zou een beetje op boomschors lijken, inderdaad: bark in het Engels. Maar ja, om het nu notenschors te noemen is ook weer een beetje raar. En het beestje moet een naam hebben hè, dus ik heb toch maar voor notenbark gekozen. Tenzij jij een betere naam weet?


Notenbark met chocolade

10 KH (hele recept)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 1 uur wachttijd)

noten chocolade bark reep

Je hebt nodig voor 8 stukken:

30 gr amandelpasta
30 gr kokosolie
1 tl dadelsiroop
1 tl koek- en speculaaskruiden
snufje zout
handje gemengde pecan / walnoten
1 blokje chocola 70% (10 gr)
1 tl kokosolie

Zo maak je het:

  1. Smelt de kokosolie op een laag vuur, laat ze iets afkoelen.
  2. Meng de gesmolten kokosolie in een kom met de amandelpasta, dadelsiroop, koekkruiden en zout. Meng goed! Roer dan de gehakte noten erdoor.
  3. Schenk het notenmengsel uit op een met bakpapier beklede plank of schaal (die in je vriezer past ;-) ). Leg de notenbark minstens 30 minuten in de vriezer.
  4. Smelt nu de chocolade (au bain Marie of in de magnetron) samen met 1 theelepel kokosolie.
  5. Giet het chocolademengsel in strepen over de notenbark. Doe de notenbark nog minstens 30 minuten terug in de vriezer.
  6. Je kunt de notenbark in stukken breken en het best direct uit de vriezer eten.

Tips:

  • Je kunt in plaats van amandelpasta ook een andere notenpasta of pindakaas natuur gebruiken. De notenbark is dan niet meer Paleo.
  • Meer Valentijn traktaties? Wat dacht je van lijnzaad-muffins, brownies van zwarte bonen, of heuse fatbombs?

Vrij van gluten en lactose. Bevat dadelsiroop.
Geschikt voor koolhydraatarm en keto.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *