Pittig gevulde aubergines

Pittig gevulde aubergines

Laatst heb ik prachtige aubergines en grill-kaas uit de winkel meegenomen. En daar heb ik pittig gevulde aubergines mee gemaakt. De grill-kaas heb ik simpelweg erbij geserveerd.

Wat is er anders in de Duitse super?

Mijn boodschappen doe ik tegenwoordig altijd op de fiets. Dat betekent dat ik soms een paar keer heen en weer moet fietsen, want ik kan natuurlijk niet altijd alles in één keer meenemen. Maar dat betekent ook dat ik extra lichaamsbeweging krijg, en dat is goed voor de gezondheid!

Ik heb het geluk dat ik een aantal verschillende supermarkten op hooguit een kwartier fiets-afstand heb: Aleco (=bio), Lidl, Aldi, Rewe (jawel, tot 24:00 uur open), Combi, Netto, Lestra, en mijn geliefde Asia-shop. Je ziet het, de keuze is reuze!

Toen ik net in Bremen woonde, heb ik uit nieuwsgierigheid echt alle supermarkten bezocht. In wezen zijn ze niet anders als in Nederland. Ze hebben allemaal een groot assortiment, en ook hun eigen goedkopere huismerken. Niks nieuws dus.
Aldi, Lidl, Penny, Netto en Kaufland zijn zogenaamde discounters. Extra goedkoop dus, net als in Nederland. Met het verschil dat je bij de discounters hier in Duitsland meer merk-artikelen kunt kopen dan in Nederland.

Wel hebben de meeste supermarkten een aparte bio-afdeling, en heb ik de indruk dat je in de Duitse super meer bio kunt kopen dan in Nederland. Hoewel dat inmiddels waarschijnlijk achterhaald is, omdat Nederland met een flinke inhaalslag bezig is.

Overigens is er nog een klein boodschappen-verschil met Nederland (althans in mijn ervaring): ik heb nog geen Duitser gezien die aan de band bij de kassa alle boodschappen direct in tassen doet. Nee, je doet gewoon al je boodschappen weer in je kar, en gaat dan bij je auto pas alles in tassen laden. In het begin was dat even wennen, maar nu weet ik niet beter en ik vind het ook veel makkelijker en minder stressvol. Overigens geldt dit inpak-principe ook als je met de fiets boodschappen doet.

Tchibo? Koffie!!!

Vrijwel elke supermarkt (behalve de discounter) heeft een Tchibo-hoekje, of soms zelfs een heel gangpad.

Tchibo is in 1949 opgericht, de naam komt van Tchiling (zo heet één van de oprichters) en ‘Bohne’, waarmee de koffieboon wordt bedoeld. Het idee was namelijk om per post koffie te verkopen. In 1955 kwam de eerste winkel in Hamburg, waar klanten de koffie konden voorproeven voordat ze tot koop overgingen. Door de jaren heen kwamen er steeds meer producten bij, en ontstonden er ook steeds meer winkels, en dus ook Tchibo-paden in supermarkten.

Tchibo Bremen
Tchibo winkel in Bremen

Het assortiment van Tchibo wisselt wekelijks. In de Tchibo-winkels kun je trouwens nog steeds lekkere koffie drinken, wat ik graag doe als het er niet te druk is, want er zijn er meer die Tchibo-koffie lekker vinden.

De Über-supermarkt in Bremen

En dan is er nog de Lestra :-) . De mooiste, lekkerste en leukste supermarkt van Bremen en omstreken!

Lestra Bremen
Lestra ist Genuss !

De slogan van de Lestra is ‘Lestra ist Genuss’ (Lestra is genot), en dat is ook zo! Naast de reguliere artikelen die elke supermarkt heeft, is er een zeer uitgebreid assortiment aan luxe en bijzondere zaken. Wil je echte truffelolie? Hebben ze. Wil je smoked liquid om je vis een rooksmaak te geven? Hebben ze ook. Exotisch fruit? Geen probleem. Zweeds brood? Zelfs meerdere soorten.
Dat alles heeft natuurlijk wel een prijskaartje, luxe zaken kosten natuurlijk meer. Maar niet alles is er duur hoor. Je kunt er een fles wijn kopen van 6 euro maar ook van 120 euro.
Lestra is dus leuk om heen te gaan als je je een keertje iets meer kunt permitteren, of als je op zoek bent naar een speciaal ingrediënt.

pittig gevulde aubergines met tomatensaus en grillkaas

Afgelopen week was ik toevallig bij Lestra, en ik heb er prachtige aubergines en grill-kaas meegenomen. Van de aubergines heb ik een makkelijke ovenschotel gemaakt, die vegan is zolang je er de grill-kaas niet bij eet. Maar ik zou dan al weer snel trek krijgen, en eet daarom liever extra eiwitten in de vorm van deze grill-kaas erbij.

Het kost vanwege de oventijd wel wat meer tijd om deze gevulde aubergines klaar te maken, ideaal voor het weekend dus. Maar het is desondanks makkelijk klaar te maken. Hier komt het recept!

gevulde aubergines met tomatensaus

Pittig gevulde aubergines

Con
Deze gevulde aubergines zijn vegan, en lekker pittig door de chilipeper die door de saus gaat. Een smakelijk bijgerecht.
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 personen
Koolhydraten 27 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 grote aubergines
  • 1 ui
  • 6 tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 zongedroogde tomaatjes optioneel
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 rode chilipeper
  • versgemalen zout en peper
  • 2 el olijfolie
  • kokosolie om te bakken
  • 2 tl za'atar
  • 1 el peterselie

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik de aubergines rondom met een houten prikker meermalen in. Gebruik ongeveer de helft van de olijfolie om de aubergines mee in te kwasten. Leg ze in een ovenschaal en doe ze ongeveer 45 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Keer ze af en toe.
  • Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook. Snijd de chilipeper in reepjes (met of zonder zaadjes is aan jou: ik haal ze er meestal uit anders wordt het wel heel pittig).
  • Laat indien je ze gebruikt de zongedroogde tomaatjes uitlekken en snijd ze in reepjes.
  • Snijd 4 tomaten in blokjes, snijd de overige twee in plakjes.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de ui met knoflook en chilipeper tot ze begint te kleuren. Voeg dan de zongedroogde tomaatjes en tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat indien nodig even inkoken tot het vocht zo goed als verdwenen is. Breng pittig op smaak met zout en peper.
  • Haal de aubergines uit de oven en laat ze iets afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Snijd ze doormidden en hol ze iets uit. Snijd het eruit gehaalde aubergine-vleesin stukjes en meng het door het tomatenmengsel.
  • Vul de auberginehelften met het tomatenmengsel en leg er wat plakken tomaat bovenop, besprenkel met de achtergehouden olijfolie.
  • Doe de aubergines nog 10-15 minuten in de oven.
  • Bestrooi de aubergines voor het opdienen met za'atar en peterselie.

Tips

  • Je kunt deze gevulde aubergines minder pittig maken door simpelweg de rode peper achterwege te laten.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *