Pittig gevulde aubergines

Pittig gevulde aubergines

Mijn boodschappen doe ik tegenwoordig altijd op de fiets. Dat betekent dat ik soms een paar keer heen en weer moet fietsen, want ik kan natuurlijk niet altijd alles in één keer meenemen. Maar dat betekent ook dat ik extra lichaamsbeweging krijg, en dat is goed voor de gezondheid!

Wat is er anders in de Duitse super?

Ik heb het geluk dat ik een aantal verschillende supermarkten op hooguit een kwartier fiets-afstand heb: Aleco (=bio), Lidl, Aldi, Rewe (jawel, tot 24:00 uur open), Spar, Netto, Lestra, en mijn geliefde Asia-shop. Je ziet het, de keuze is reuze!

Toen ik net in Bremen woonde, heb ik uit nieuwsgierigheid echt alle supermarkten bezocht. In wezen zijn ze niet anders als in Nederland. Ze hebben allemaal een groot assortiment, en ook hun eigen goedkopere huismerken. Niks nieuws dus.
Aldi, Lidl en Netto zijn zogenaamde discounters. Extra goedkoop dus, net als in Nederland. Met het verschil dat je bij de discounters hier in Duitsland meer merk-artikelen kunt kopen dan in Nederland.

Wel hebben de meeste supermarkten een aparte bio-afdeling, en heb ik de indruk dat je in de Duitse super meer bio kunt kopen dan in Nederland. Hoewel dat inmiddels waarschijnlijk achterhaald is, omdat Nederland met een flinke inhaalslag bezig is.

Overigens is er nog een klein boodschappen-verschil met Nederland (althans in mijn ervaring): ik heb nog geen Duitser gezien die aan de band bij de kassa alle boodschappen direct in tassen doet. Nee, je doet gewoon al je boodschappen weer in je kar, en gaat dan bij je auto pas alles in tassen laden. In het begin was dat even wennen, maar nu weet ik niet beter en ik vind het ook veel makkelijker en minder stressvol. Overigens geldt dit inpak-principe ook als je met de fiets boodschappen doet.

Tchibo? Koffie!!!

Vrijwel elke supermarkt (behalve de discounter) heeft een Tchibo-hoekje, of soms zelfs een heel gangpad.

Tchibo is in 1949 opgericht, de naam komt van Tchiling (zo heet één van de oprichters) en ‘Bohne’, waarmee de koffieboon wordt bedoeld. Het idee was namelijk om per post koffie te verkopen. In 1955 kwam de eerste winkel in Hamburg, waar klanten de koffie konden voorproeven voordat ze tot koop overgingen. Door de jaren heen kwamen er steeds meer producten bij, en ontstonden er ook steeds meer winkels, en dus ook Tchibo-paden in supermarkten.

Tchibo Bremen
Tchibo winkel in Bremen

Het assortiment van Tchibo wisselt wekelijks. In de Tchibo-winkels kun je trouwens nog steeds lekkere koffie drinken, wat ik graag doe als het er niet te druk is, want er zijn er meer die Tchibo-koffie lekker vinden.

Einmal hin … alles d’rin!

De Real supermarkt verdient een aparte vermelding. Deze super is meer te vergelijken met de Franse hypermarché. Ken je die? Van die joekels van winkels waar je naast een krop sla meteen een flatscreen TV mee kunt nemen. Of een nieuwe spijkerbroek. Of een fiets. En als je te oud wordt voor een fiets, dan neem je gewoon meteen een rollator mee ;-) . De Real is dus leuk voor regenachtige dagen want je kunt je er wel even vermaken. De kop van deze alinea is trouwens de slogan van de Real.

De Über-supermarkt in Bremen

En dan is er nog de Lestra :-) . De mooiste, lekkerste en leukste supermarkt van Bremen en omstreken!

Lestra Bremen
Lestra ist Genuss !

De slogan van de Lestra is ‘Lestra ist Genuss’ (Lestra is genot), en dat is ook zo! Naast de reguliere artikelen die elke supermarkt heeft, is er een zeer uitgebreid assortiment aan luxe en bijzondere zaken. Wil je echte truffelolie? Hebben ze. Wil je smoked liquid om je vis een rooksmaak te geven? Hebben ze ook. Exotisch fruit? Geen probleem. Zweeds brood? Zelfs meerdere soorten.
Dat alles heeft natuurlijk wel een prijskaartje, luxe zaken kosten natuurlijk meer. Maar niet alles is er duur hoor. Je kunt er een fles wijn kopen van 6 euro maar ook van 120 euro.
Lestra is dus leuk om heen te gaan als je je een keertje iets meer kunt permitteren, of als je op zoek bent naar een speciaal ingrediënt.

pittig gevulde aubergines met tomatensaus en grillkaas

Afgelopen week was ik toevallig bij Lestra, en ik heb er prachtige aubergines en grill-kaas meegenomen. Van de aubergines heb ik een makkelijke ovenschotel gemaakt, die vegan is zolang je er de grill-kaas niet bij eet. Maar ik zou dan al weer snel trek krijgen, en eet daarom liever extra eiwitten in de vorm van deze grill-kaas erbij.

Het kost vanwege de oventijd wel wat meer tijd om deze gevulde aubergines klaar te maken, ideaal voor het weekend dus. Maar het is desondanks makkelijk klaar te maken. Hier komt het recept!


Pittig gevulde aubergines

28 KH

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 1 uur oventijd

gevulde aubergines met tomatensaus

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 grote aubergines
1 ui
6 tomaten
2 el tomatenpuree
4 zongedroogde tomaatjes (optioneel)
2 tenen knoflook
1 rode chilipeper
1 snufje (Himalaya) zout, vers gemalen peper
2 el olijfolie
kokosolie om te bakken
voor erbij (optioneel): plak halloumi grillkaas, zoals deze

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik de aubergines rondom met een houten prikker meermalen in. Gebruik ongeveer de helft van de olijfolie om de aubergines mee in te kwasten. Leg ze in een ovenschaal en doe ze ongeveer 45 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Keer ze af en toe.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook. Snijd de chilipeper in reepjes (met of zonder zaadjes is aan jou: ik haal ze er meestal uit anders wordt het wel heel pittig).
  3. Laat evt. de zongedroogde tomaatjes uitlekken en snijd ze in reepjes. Snijd 4 tomaten in blokjes, snijd de overige twee in plakjes.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de ui met knoflook en chilipeper tot ze begint te kleuren. Voeg dan de zongedroogde tomaatjes en tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en laat indien nodig even inkoken tot het vocht zo goed als verdwenen is. Breng pittig op smaak met zout en peper.
  6. Haal de aubergines uit de oven en laat ze iets afkoelen tot ze handelbaar zijn. Snijd ze doormidden en hol ze iets uit. Meng het eruit gehaalde aubergine-vlees door het tomatenmengsel.
  7. Vul de aubergine helften met het tomatenmengsel en leg er wat plakken tomaat bovenop, besprenkel met de achtergehouden olijfolie. Doe de aubergines nog 10-15 minuten in de oven.
  8. Bak als je dat wilt ondertussen de grill-kaas in de pan. Doe de gevulde aubergines op een bord en serveer direct.

Tips:

  • Makkelijk? Neem dan een blikje tomatenblokjes en gebruik alleen 2 tomaten voor de plakjes bovenop.
  • Je kunt deze gevulde aubergines minder pittig maken door simpelweg de rode peper achterwege te laten.
  • Maak je de kaas erbij, dan is je gerecht mogelijk niet meer lactosevrij.
  • Meer ovenschotels? Kijk dan eens hier.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *