Tabouleh salade van bloemkool en amandelen

Tabouleh salade van bloemkool en amandelen

Maaltijden worden zoveel lekkerder met de juiste kruiden. Soms is een snufje al genoeg om een heel andere smaakbeleving te krijgen. Ik gebruik kruiden veel en graag. En het hoeft niet altijd vers te zijn: soms neem ik diepvries-kruiden, en ook de (bio) gedroogde versie van veel kruiden is niks mis mee.

Onbekend onbemind? Niet bij mij!

Ik ben niet het type ‘wat de boer niet kent …’ ;-) . Als ik in een restaurant iets op de kaart zie staan wat ik niet ken, dan intrigeert dat me mateloos. En dan wil ik dat dus proeven! Vooral in de categorie voorgerechten vind ik het altijd moeilijk kiezen, om de één of andere reden staan daar vaak gerechten tussen die bij mij of minder bekend zijn, of het zijn bijzondere combinaties van bekende ingrediënten die ervoor zorgen dat ik het liefst alleen maar voorgerechten bestel :-) .

Ik word vooral heel nieuwsgierig als ik ergens kruiden tegenkom die ik niet ken. Dat gebeurde dus toen ik weer eens lekker aan het snuffelen was in de kruidenwinkel in Bremen, en ik een zakje sumak tegenkwam. Sumak? Dit kruid kun je in Nederland vaak bij Turkse winkels of toko’s kopen, of bij de betere delicatesse-zaak. On-line kun je het o.a. hier kopen.

Arabische sumak kruiden

Wat is sumak?

Sumak (ook sumac) is gemaakt van sumakbessen. Deze kleine rode besjes van de sumak-struik hebben een frisse zure smaak. Ze worden gedroogd en heel fijn gemalen tot er een poeder ontstaat. Sumak (somagh in Farsi) wordt veel in de Arabische en Turkse keuken gebruikt.

Sumak gebruik je in koude gerechten: als je het verwarmt verliest het aan smaak. Het is overigens ook onderdeel van za’atar, het kruid uit aflevering 1.
Je kunt sumak strooien over een watermeloen-feta-munt salade, maar het is ook erg lekker over gebakken eieren en (zoete) aardappelen. Sumak doet het goed met geroosterde kikkererwten of hummus. Strooi ook eens wat over gevulde groente, bijvoorbeeld courgettes of aubergines uit de oven.
Uit de Perzische keuken komt het gerecht mast-o-khiar, dat vergelijkbaar is met de meer bekende Griekse zaziki. Een theelepel sumak laat dit gerecht extra fris smaken.

Koolhydraatarme tabouleh

Sumak is een essentieel onderdeel van tabouleh (betekenis: kruidenmengsel), een Arabische salade van couscous of bulgur, tomaat en veel peterselie. In Libanon kent men zelfs de nationale tabouleh-dag, op de eerste zaterdag van juli.

koolhydraatarme tabouleh salade van bloemkool met sumak en zaatar

Tabouleh wordt in meer landen gegeten, o.a. Syrië en Jordanië. Elk land en elke streek heeft ook met tabouleh zijn eigen variant: net een ander kruidenmengsel, met of zonder ui, et cetera.
Tabouleh is jummie, en daarom is het jammer dat er bulgur in zit, want dat is A) koolhydraatrijk (80KH per 100 gram) en B) niet-glutenvrij.

En dus heb ik een koolhydraatarme en glutenvrije versie gemaakt door de couscous te vervangen door … een mengsel van amandelen en bloemkool (ter vergelijking: bloemkool levert 3KH per 100 gram). Bloemkool couscous dus! En zoals wel vaker met koolhydraatarme versies van recepten, krijg je ook nu weer een extra berg groenten en dus waardevolle voedingsstoffen binnen. Nog een pluspunt vind ik dat deze versie veel lekkerder is!
Tip: maak een dubbele hoeveelheid, dan kun je de volgende dag de rest van de tabouleh als lunch eten.

koolhydraatarme tabouleh salade van bloemkool

Overigens proef je de bloemkoolsmaak niet. Manlief (die trouwens absoluut niet van couscous houdt), heeft deze tabouleh met smaak gegeten, en kon niet raden dat er bloemkool in zat. Maar probeer het zeker zelf, want smaken verschillen nu eenmaal.
De amandelen die ik door de bloemkool heen heb gedaan geven een lekkere bite, en zorgen voor extra gezonde vetten en eiwitten waardoor je minder snel weer trek krijgt. Je kunt ze ook achterwege laten en alleen voor de bloemkool gaan.

koolhydraatarme tabouleh salade van bloemkool

Koolhydraatarme tabouleh salade

Con
Een koolhydraatarme en glutenvrije versie van tabouleh salade, eenvoudig door de couscous te vervangen door een mengsel van amandelen en bloemkool. Sumak mag niet ontbreken.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 personen
Koolhydraten 18 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1/2 bloemkool ong. 500 gr
  • 40 gr hele amandelen
  • 3 tomaten
  • 2 bosuitjes
  • 1 bosje verse platte peterselie
  • 1/2 bosje verse munt
  • 1 knoflookteentje
  • 1 el citroensap
  • 1 el sumak
  • 1 el za’atar
  • versgemalen zout en peper
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het
 

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe ze samen met de amandelen in een keuken machine en maal ze (pulserend) fijn tot het geheel de consistentie van grove korrels heeft. Dit is je bloemkool "couscous". Doe die in een salade-schaal.
  • Snijd de tomaten en bosui in heel kleine stukjes / ringetjes. Meng ze door de bloemkool couscous.
  • Hak de munt en peterselie fijn, en meng ook dit door de tabouleh.
  • Hak de knoflook heel fijn. Meng dit met de citroensap, sumak, za’atar, zout en peper in een klein kommetje (eventueel kun je er ook een scheutje olijfolie bij doen). Schep dit kruidenmengsel door de bloemkool tabouleh en meng goed.
  • Besprenkel voor het serveren met een flinke scheut olijfolie en nog wat sumak.

Tips

  • De verse peterselie kun je beter niet vervangen door gedroogde, maar de munt kan evt. vervangen worden door 1/2 el gedroogde munt.
  • Als je geen sumak kunt krijgen, dan kun je dit eventueel vervangen door (extra) citroensap: 1 tl sumak = 1 el citroensap.
  • Serveer in aparte schaaltjes blokjes feta gemengd met olijven bij de bloemkool tabouleh.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *