Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl
Het is wat stil de laatste tijd op mijn blog, maar vandaag heb ik eindelijk weer een recept voor je. En omdat pannenkoeken populair zijn, heb ik een recept voor tijgernoten pannenkoekjes aan mijn pannenkoekencollectie toegevoegd.

Deens leren

Trouwe volgers weten dat ik in 2024 geëmigreerd ben van Duitsland naar Denemarken. Dat alleen kost al veel tijd en energie, maar is natuurlijk ook ontzettend leuk! Één van de in mijn ogen geweldige dingen hier in Denemarken is, dat je uitgenodigd wordt om Deens te leren op de sprogskole, de taalschool. Je leert dan niet alleen Deens spreken en schrijven, je leert ook over hoe de Deense maatschappij functioneert. In principe kost het helemaal niets: je betaalt een borg, en als je slaagt voor het examen, dan krijg je de borg terug. Dit gaat alleen op als je binnen 5 jaar nadat je in Denemarken bent gaan wonen, van dit aanbod gebruikt maakt en slaagt voor het examen (stand van zaken 2025).

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Ik ben van mening dat de taal leren van het land waar je gaat wonen, het allerbelangrijkst is. Ook al spreken de meeste Denen prima Engels (en zo niet dan soms Duits), je komt er niet altijd mee weg. Misschien lukt dat wel als je in Kopenhagen woont, maar in het dorp op Jutland waar ik woon, is dat niet het geval. Mijn buren spreken uitsluitend Deens. En als je graag wilt integreren en een sociaal netwerk wilt opbouwen, dan is het spreken van de taal in mijn ogen een must.

Talengek als ik ben, heb ik natuurlijk onmiddelijk gebruik gemaakt van het aanbod. Sinds januari ga ik dus weer ouderwets naar school, twee avonden in de week. En heb ik huiswerk. En dus minder tijd voor deze blog.

Het taalsysteem

Omdat ik in 2023 al eens een online cursus Deens had gedaan (gewoon voor de lol, want ik wist toen helemaal nog niet dat ik in Denemarken zou gaan wonen), heb ik een intake gedaan om te bepalen waar ik in kon stromen. En ik mocht al in DU3, module 4 beginnen! Maar nu moet ik eerst even uitleggen hoe e.e.a. opgebouwd is.

Er zijn drie hoofdniveau’s: DU1, DU2, en (jawel) DU3. DU staat voor dansk uddannelse (Deens onderwijs). Alle drie de niveau’s worden afgesloten met een officieel examen. Vanuit DU1 kun je doorstromen naar DU2, en door naar DU3. Elk niveau bestaat uit een aantal modules.

DU1 is voor diegenen die een compleet andere taalachtergrond hebben (denk bijvoorbeeld Chinees) en dus niet bekend zijn met het Latijnse alfabet.
DU2 is voor diegenen die een korte opleidingsachtergrond in hun thuisland hebben, en niet bekend zijn met het Deens.
DU 3 is voor diegenen die een middellange of lange onderwijsachtergrond hebben, of al bekend zijn met de Deens taal, of een meertalige achtergrond hebben.

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nlAls je zoals ik Nederlands bent, en ook goed Engels en Duits spreekt, dan heb je taaltechnisch gezien een streepje voor, en kun je meestal in DU3 beginnen. Maar het ligt natuurlijk helemaal aan de persoon, en de wens van de persoon.

DU3 bestaat uit 5 modules. Elke module sluit je af met een test. De laatste module, module 5 dus, wordt afgesloten met een officieel examen. Heb je dat papiertje gehaald, dan ben je in principe klaar en moet je je met Deens prima kunnen redden. Maar: er bestaat nog een module 6, bekend onder de naam studieprøve, en dat is de stap extra die je nodig hebt voor bepaalde opleidingen en beroepen.

(Bron: Børne og undervisningsministeriet)

Examen PD3

Het eindexamen, prøve dansk (PD3), is een landelijk examen, en bestaat uit een schriftelijk en mondeling deel. Op het moment van schrijven heb ik het schriftelijk examen achter de rug, en heb voldoende punten gescoord om mijn mondeling te kunnen verprutsen ha ha. Nou ben ik dat niet van plan, maar het moet gezegd dat ik op dit moment véél beter ben in Deens schrijven dan in Deens spreken. Maar goed, ik woon hier nog niet eens een jaar, dus dat gaat vast allemaal goedkomen.
Ik zal laten weten hoe het met het mondelinge deel van het examen is afgelopen, als ik het achter de rug heb. Duimen jullie ondertussen maar voor me!

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Tijgernoten pannenkoekjes

Oh, het recept! Want daar gaat het toch eigenlijk om op deze foodblog.
Deze pannenkoekjes heb ik gemaakt met tijgernotenmeel, en ik heb er een twist aan gegeven door er kaneel en tahin aan toe te voegen. De meeste koolhydraatarme pannenkoek recepten maken gebruik van amandelmeel en/of amandelpasta, maar als je zoals ik een notenintolerantie hebt, is dat een no-go. Tahin is gemaakt van sesamzaad, en dat gaat in mijn geval wel goed. De tahin zit niet alleen in de pannenkoek, maar ook in de dressing die eroverheen gaat. Dan nog toppen met je favoriete fruit (blauwe bessen natuurlijk), en je kunt smullen!

Meer pannenkoek recepten vind je hier.

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Tijgernoten pannenkoekjes met kaneel en tahin

Con
Lekker ontbijten of lunchen kun je met deze pannenkoekjes met kaneel en tahin, gemaakt met tijgernotenmeel. Ze zijn dus glutenvrij, en snel gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, Zoete snack
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 15 kh

Dit heb je nodig
  

  • 60 gr tijgernotenmeel
  • 30 gr tapiocameel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 2 eieren
  • 100 ml ongezoete plantaardige melk
  • 2 el tahin
  • 2 tl yaconsiroop
  • 1 tl sesamzaad
  • fruit voor garnering naar wens
  • kokosolie om te bakken
  • gepofte quinoa optioneel, als topping

Zo maak je het
 

  • Meng de droge ingrediënten in een kom: tijgernotenmeel, tapiocameel, bakpoeder, zout, kaneel.
  • Breek in een andere kom de eieren, en klop ze los met de melk en 1 eetlepel van de tahin (ik doe dat gewoon met een vork).
  • Doe droog bij nat, en roer goed door.
  • Meng in een kommetje de andere eetlepel tahin met de yaconsiroop, en nog wat kaneel. Voeg indien nodig wat water toe, om de gewenste consistentie te bereiken.
  • Verhit wat kokosolie in een pan, en bak (in twee sessies) 6 kleine pannenkoekjes.
  • Verdeel de pannenkoekjes over twee borden, en top met de tahin, sesamzaad, gepofte quinoa (als je dat gebruikt), en wat fruit (ik nam blauwe bessen).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Aan het laden...


2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *