Veggieburgers van zoete aardappel

Veggieburgers van zoete aardappel

Het is alweer bijna Kerst, wat vliegt de tijd. Dit jaar heb ik zelf weinig tijd voor Kerst-kokkerellen omdat ik heen en weer ren tussen Bremen, Berlijn en Nederland (waarom, dat lees je in mijn vorige blog). Ik denk dan ook dat ik me dit jaar maar lekker laat verwennen door kokende familieleden. Maak ik het volgend jaar wel weer goed…

arkaden berlijn kerst
Kerst in Berlijn – Arkaden shopping center

Waarom eten we wat we eten met Kerst?

Met Kerst willen we allemaal ineens speciaal eten. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom gaan we ons uitsloven in de keuken, en ineens voor twaalf man koken hoewel ons servies voor zes personen is en er al helemaal geen zeven pannen tegelijk op het gasfornuis passen?

Om de één of andere reden MOET het speciaal zijn met Kerst, en moet jij als volleerde gastvrouw / -man  de hele dag van hot naar her rennen om het iedereen naar de zin te maken. Terwijl je al daaaaagen in de keuken hebt gestaan om het grote diner voor te bereiden. En uuuuuuren in de rij bij de kassa in de supermarkt. En al weken daarvoor bezig was om de meest sjieke recepten uit te zoeken in tijdschriften en op foodblogs.

Want er moet iets op tafel komen wat je niet elke dag eet. Toch?

vegan falafel zoete aardappel

Verminder je kerst-stress

Ik heb een oplossing voor je: houd het deze Kerst eens simpel. Simpel, maar gezond en smakelijk. Leg gewoon een mooi kleed op je tafel, steek wat extra kaarsjes aan, zet een mooie Kerst-CD op, en de sfeer komt vanzelf. Beloofd!

Deze Kerst komen bij mij de burgers op tafel.

Vegane burgers welteverstaan. Die ik niet elke dag eet, al was het maar omdat ze wat meer koolhydraten bevatten. En die – voor sommigen erg prettig – helemaal zonder vet klaargemaakt worden. Voor het geval dat je op vet let dan, de meeste low carbers eten juist meer gezonde vetten.
Maak een lekkere salade of lekkere roerbakgroenten bij de veggieburgers, en je kunt een gezond en kleurig bord met Kerst op tafel zetten.

Tip: laat de nigella zaadjes niet achterwege, die geven de veggieburgers juist een heerlijk smaak-accent. Je koopt ze in toko’s of gewoon bij de Appie.


Veggieburgers van zoete aardappel

49 KH

Bereidingstijd: 40 minuten (plus 15 minuten wachttijd)

vegane burgers zoete aardappel falafel

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 zoete aardappel (200 gr)
2 bosuitjes
1 pot kikkererwten (350 gr)
2 tenen knoflook
1 el tamari
1 el citroensap
1 tl djintan (gemalen komijn)
1 tl ketoembar (gemalen koriander)
1/2 tl gerookt paprikapoeder
1 snuf chilipoeder
1 flinke draai vers gemalen peper
handje verse korianderblaadjes
1 el sesamzaad
1/2 el nigella zaad

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Kook ze in 6 minuten gaar, giet af en laat ze afkoelen.
  3. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes.
  4. Doe de zoete aardappel met alle andere ingrediënten (behalve de bosui, sesamzaad en nigella zaad) in een keukenmachine en maal alles fijn. Schraap eventueel het mengsel tussendoor van de kanten. Meng dan de bosui ringetjes erdoor.
  5. Vorm met vochtige handen kleine burgers. Besprenkel de burgers met sesamzaad en nigella zaad. Laat ze zeker 15 minuten rusten (worden ze steviger).
  6. Leg de veggieburgers op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif die in het midden van de oven. Bak de burgers in 20 minuten gaar, keer ze halverwege.
  7. Serveer de veggieburgers met een gemengde salade of roerbakgroenten, en eventueel wat hummus.

Tips:

  • Meng 2 el tahini met 1 tl tamari, paar druppels citroensap en 2 el water en roer dit tot een glad sausje. Lekker bij de veggieburgers.

Vrij van gluten, vet, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatbeperkt en vetarm.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *