Chai mascarpone crème

Chai mascarpone crème

Chai mascarpone crème recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

En hier is dan het toetje voor jouw koolhydraatarme kerstdiner: chai mascarpone crème! Het recept is een beetje afgekeken van tiramisu, ook al zitten er geen lange vingers, koffie, drank, eieren en suiker in. Maar de mascarpone is gebleven hoor!

Tiramisu uit Italië

Tiramisu betekent zoiets als “kikker mij op“. En een opkikker krijg je van tiramisu: er zit namelijk koffie in. En lange vingers, en alcohol, en suiker. Waarschijnlijk ga je door al die koolhydraten het opwekkende effect van de cafeïne in de koffie niet eens merken…

Het oorspronkelijk recept voor tiramisu zou uit Treviso, in de buurt van Venetië, komen, en uit de jaren zestig stammen. Alhoewel er ook verhalen de ronde gaan dat het recept al uit de 17e eeuw stamt, en uit Siena komt. Nou ja, het komt in ieder geval uit Italië.

Chai mascarpone crème recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mascarpone crème uit India

De originele ingrediënten van een tiramisu zijn dus lange vingers, eidooiers, koffie, suiker, mascarpone, en cacao. En vaak alcohol, zoals marsala wijn. De vorm: een cake of taartje.

De ingrediënten van mijn chai mascarpone crème zijn hazelnoten, chai-kruiden, mascarpone, slagroom. De vorm: een glaasje met lekkers.

Meer verschillen dan overeenkomsten dus. En ik gebruik trouwens zelf nooit eieren in gerechten die niet gekookt of gebakken worden, vanwege het salmonella risico. Het chai-kruiden mengsel heb ik afgekeken van de chai thee uit India, en zo krijg je een lekker nagerecht met een Indiaas tintje.

Chai mascarpone crème recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Chai is trouwens Indiaas voor thee. Geen koffie- maar thee-inspiratie in dit toetje, en dat gebeurt niet vaak bij een koffie-addict zoals ik. Het drankje dat inmiddels ook hier bekend staat als chai of chai latte, is eigenlijk een masala chai. Genoemd naar de kruidenmix die gebruikt wordt voor deze thee. En die is makkelijk te maken: de juiste kruiden in de juiste hoeveelheden in een potje doen, even schudden, klaar. Je doet er goed aan om wat meer te maken, want je kunt het ook prima gebruiken in baksels.

Romige chai mascarpone crème recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Geen toegevoegde suiker

De smaak van deze mascarpone crème zit vooral in de hazelnootkruim, omdat daar de kruiden in worden verwerkt. De mascarpone crème heb ik niet heel erg gezoet, daardoor komt de romige smaak extra tot zijn recht, vind ik. Als jij een authentieke tiramisu smaak gewend bent, dan zal je vinden dat dit dessert er totaal niet op lijkt, al is het maar omdat het helemaal niet zoet is. Maar als je van een romig dessert houdt, maak dan deze chai mascarpone crème als koolhydraatarme  afsluiter van je kerstdiner.

Oké, eerlijk is eerlijk. De echte afsluiter is dan toch de espresso na de maaltijd …

Chai mascarpone crème recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme chai mascarpone crème

Con
Een tiramisu zonder lange vingers, rauwe eieren, suiker, koffie: is dat wel tiramisu? Vind ik wel. Ik noem het chai mascarpone crème. Niet heel zoet, en daardoor extra romig van smaak.
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 8 kh

Dit heb je nodig
  

  • 125 gr mascarpone
  • 100 ml slagroom
  • 40 gr gemalen hazelnoten
  • 20 gr roomboter
  • 1 el rijstsiroop optioneel
  • sap van een halve sinaasappel

Voor de chai kruiden

  • 2 tl kaneel
  • 1,5 tl gemberpoeder
  • 1 tl anijs
  • 0,5 tl kardamom
  • 0,5 tl gemalen kruidnagel
  • snufje zwarte peper

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de kruiden voor de chai door elkaar in een potje, goed schudden. Meng de chai kruiden dan door de gemalen hazelnoten, maar houdt een beetje kruiden achter voor garnering.
  • Smelt de boter, en meng deze door de hazelnoten-mix.
  • Verdeel dit mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, en bak het kruim in 8-10 minuten tot het begint te bruinen. Blijf erbij, het gaat ineens snel!
  • Neem het hazelnootmengsel uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf. Roer de mascarpone met de rijstsiroop en sinaasappelsap los, en spatel de geslagen room er voorzichtig door.
  • Maak laagjes in een mooi glas: hazelnootkruim, mascarpone, hazelnootkruim, mascarpone. Bestrooi met de achtergehouden chai-kruiden.

Tips

  • Als het voor jou (net als voor mij) niet zoet hoeft, dan kun je de rijstsiroop achterwege laten. Scheelt koolhydraten!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


3 reacties

  1. Pingback: 6 x koolhydraatarme recepten voor een heerlijk kerstdiner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *