Vandaag volgt het hoofdgerecht voor het kerstdiner van 2018! Nu ja, je kunt deze Griekse saganaki eigenlijk het hele jaar eten hoor. Zeker omdat het om een koolhydraatarme versie gaat, die ook nog eens glutenvrij is.
Rhodos vakantie
Lang, lang geleden ben ik een paar keer op vakantie naar het prachtige Griekenland geweest, o.a. naar Rhodos. Wat me daar het meest van is bijgebleven, is de hitte (twee weken ver boven de 40 graden), het zwembad (logisch gevolg), en het restaurantje helemaal aan het einde van de boulevard waar geen toerist meer kwam, maar waar het eten het lekkerst was.
In dat restaurantje kon je voor een prikkie een drie gangen menu krijgen. Romantisch aan plastic tafeltjes met TL-licht erboven. Maar wel met een gitaristen duo wat aan je tafel stond te zingen. Een bijzondere combinatie, moet ik zeggen. Maar het eten was er echt bovengemiddeld lekker, en de langere wandeling ‘s avonds er naartoe absoluut waard. Ik heb er bijna elke keer hetzelfde gerecht gekozen: saganaki dus. Té lekker. En vaak als toetje halva, waarvan ik inmiddels een koolhydraatarme versie heb gemaakt.
Wat is saganaki?
Saganaki: het klinkt eerder Japans dan Grieks toch? Het woord is afgeleid van het Griekse woord sagani, wat een bakpan met twee grepen is. Saganaki is een verkleinwoord hiervan. En in dat bakpannetje wordt dus iets lekkers gebakken. Dat kunnen garnalen of mosselen zijn, of kaas. In Nederland (en Duitsland ook trouwens) wordt hier meestal feta voor gebruikt, die gepaneerd wordt. En die paneer levert helaas gluten én koolhydraten. Dat kan anders!
Koolhydraatarme paneer
Geen broodkruim als paneer, maar een trouwe hulp in de koolhydraatarme keuken: gemalen amandelen. Deze meng je met versgemalen zout en peper, en verse tijm. Vooral dat laatste geeft de saganaki net dat beetje meer qua smaak. Zo heb je een lekkere koolhydraatarme en glutenvrije paneerlaag.
Omdat deze manier van paneren toch anders is als normaal, doe je er goed aan om de oven te gebruiken. Ik bak de gepaneerde feta kort aan in een koekenpan (een sagani heb ik nu eenmaal niet) om een bruin korstje te vormen (héééél voorzichtig keren), maar ik laat ze verder bakken in de oven. Zo blijft je paneerlaagje het mooist.
Het vult wel!
Bij de saganaki serveer ik geroosterde tomaatjes met wat kalamata olijven en verse basilicum. Zo wordt het een smakelijk hoofdgerecht voor een internationaal kerstmenu.
Ik heb er verder geen extra bijgerechten bijgemaakt, want zo’n plak feta vult best, zeker als je al een voorgerecht op hebt. En: zo hou je nog plek voor het volgende kerstrecept, het toetje, dat volgende week verschijnt!
Saganaki, Griekse gebakken feta
Dit heb je nodig
- 200 gr feta
- 1 ei
- 4 el gemalen amandelen
- 2 takjes verse tijm
- versgemalen peper en zout
- halve citroen
- 200 gr kerstomaatjes
- 6 kalamata olijven ontpit
- 4 basilicumblaadjes optioneel
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de gemalen amandelen in een diep bord en meng ze met de tijmblaadjes en versgemalen peper en zout. Kluts het ei met het citroensap los in een ander diep bord.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan.
- Snijd de feta in twee stukken. Haal ze eerst door het ei en dan door het amandelpaneer. Doe ze dan direct in de pan en laat ze aan beide zijden ongeveer 2 minuten bakken (let op: heel voorzichtig keren).
- Haal de saganaki uit de pan en leg ze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 10 minuten in de oven.
- Verhit ondertussen nog wat kokosolie in hetzelfde koekenpannetje en draai het vuur halfhoog. Leg de kerstomaatjes op hun snijvlak in de pan, en laat ze vijf minuten zachtjes bakken zodat het vocht verdampt. Roer de olijven erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Dien de saganaki samen met de geroosterde kerstomaatjes op. Bestrooi de tomaatjes eventueel nog met wat verse basilicum.
Tips
- Wil je er toch iets extra’s bij? Maak dan een simpele courgetti die je kort roerbakt met een uitgeperste teen knoflook, en waar je op het bord nog een scheutje goede olijfolie en versgemalen peper en zout overheen doet. Met misschien nog wat geroosterde pijnboompitjes?
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Wow, ik had een feta in de koelkast liggen en na waat google werk kwam ik op je site! Ik eet zelf keto maar daar past deze gebakken feta heerlijk in. Ik eet hem regelmatig als vullende maaltijdsalade! Heerlijk met olijfjes en een uitje!
Wat leuk dat je mijn site gevonden hebt! Dit feta recept vind ik zelf ook heel lekker, eet het regelmatig.
Mocht je meer keto inspiratie willen, kijk dan gerust rond hier, wie weet vind je nog iets lekkers:
https://www.con-serveert.nl/keto/
Groetjes, Con
Lijkt me heerlijk en feestelijk! Goed idee voor feestdagen
Is zeker een aanrader voor de feestdagen. Hoewel het eigenlijk zo lekker is dat het altijd kan ;)