Bietensalade met avocado en geitenkaas

Bietensalade met avocado en geitenkaas

Opschieten! Sorry, geen tijd. Druk druk druk.
Zijn dit zinnen die jij vaak gebruikt? Dan is de kans groot dat je weinig tijd hebt om te koken. Of: jezelf weinig tijd gunt om te koken. En dat die kant-en-klare diepvriespizza dan toch wel erg naar je ligt te lonken in de supermarkt. En dan ook nog die zak chips. Lekker als je straks onderuitgezakt op de bank voor de televisie hangt, toch?

Wat de voedselindustrie weet

‘FOR THE FOOD INDUSTRY, THE HOLY TRINITY ARE SALT, FAT AND SUGAR. BUT SUGAR IS THE BEST OF ALL BECAUSE IT IS A PRESERVATIVE, IT TAMPERS WITH THE APPETITE CONTROLS AND IT IS NOW SHOWING SIGNS OF ADDICTIVE QUALITIES THAT RIVAL SOME HARDER DRUGS.’ NEW YORK TIMES INVESTIGATIVE REPORTER MICHAEL MOSS. 

(‘Voor de voedingsindustrie is de heilige drie-eenheid zout, vet en suiker. Maar suiker is de beste van allemaal want het maakt het product houdbaar, het rommelt met jouw verzadigingsgevoel, en het levert tekenen van verslaving die wedijveren met sommige hard drugs.’ Michael Moss heeft o.a. het zeer interessante boek “Zout, suiker, vet” geschreven.)

Vreetrem

De voedingsindustrie heeft zo zijn trucs om je pizza’s en chips te laten kopen. En opnieuw te kopen. Want zeg nou zelf: lukt het jou om een zak chips open te trekken en één chippie te eten? Als dat zo is, dan petje af. Waarschijnlijker is dat je de hele zak in één keer tot op de bodem leeg eet. En dan komt het schuldgevoel …

Bietensalade met avocado en geitenkaas

Onderzoek heeft uitgewezen dat het ‘m zit in de combinatie van vetten en koolhydraten. Als een product voor zo’n 35% uit vet en 50% uit koolhydraten bestaat, dan gaat de ‘vreetrem’ in je brein op non-actief. En eet je dus de hele zak chips leeg, ook al heb je geen honger.
In de voedingsindustrie werken mensen die dat allemaal precies uitrekenen (Nestlé heeft 700 wetenschappers in dienst die nieuwe produkten ontwikkelen), zodat een fabrikant zijn product aan de argeloze consument kan verkopen in de wetenschap dat die consument volgende keer bij het boodschappen doen weer die zak chips in het karretje gooit. Goed voor zijn omzet, niet goed voor jou en je gezondheid.

Tips

Hoe doorbreek je het best deze vicieuze cirkel?
Ten eerste helpt het als je weet hoe het zit. Kennis is macht! Aangezien je deze blog leest, weet je er nu iets meer over. En dat helpt weer om de volgende keer bij het boodschappen doen lekker geen chips mee te nemen. Want jij weet wel beter!

Koolhydraatarme bietensalade met avocado en geitenkaas

Ten tweede kost het maken van een gezonde maaltijd helemaal niet veel tijd! Jaren geleden zag ik Jamie Oliver op televisie eens telefonisch een pizza bestellen. Terwijl hij (op de bühne voor publiek) wachtte op de bezorging, maakte hij zelf een pizza klaar. Vanaf scratch, dus ook de bodem was zelfgemaakt. Tegen de tijd dat de niets vermoedende pizzakoerier met de bestelde pizza op de bühne verscheen, zat heer Oliver al aan zijn zelfgemaakte pizza. Sneller dus dan thuisbezorgen! Het deed mij realiseren dat het roepen van ‘geen tijd’ (ja, ook ik doe dat hoor) meestal een onterecht excuus is, en dat ik eigenlijk ‘geen zin’ bedoel. Is dat bij jou ook zo?

Salade: altijd snel

Deze bietensalade is sneller klaar dan een diepvriespizza. Want eerst de oven voorverwarmen, en dan de pizza erin schuiven en bakken, dat kost alles bij elkaar toch zo’n 25-30 minuten. Voor deze bietensalade ben je hooguit 15 minuten kwijt voor het snijden van de ingrediënten. En het is ook nog veel gezonder! Dus geen excuses meer, gewoon lekker de keuken in en deze koolhydraatarme bietensalade maken!

Bietensalade met avocado en geitenkaas

Koolhydraatarme bietensalade met avocado en geitenkaas

Con
Bietensalade in plaats van diepvriespizza: net zo snel klaar. En: hoe de voedingsindustrie ervoor zorgt dat je het moelijk vindt om de chips in het schap te laten staan.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 18 kh

Dit heb je nodig
  

 • 2 gekookte bietjes
 • 1 avocado
 • 1 friszure appel
 • 200 gr geitenkaas van een rol, snijdbaar
 • 2 el olijfolie
 • 2 tl citroensap
 • versgemalen zout en peper
 • 20 gr zonnebloempitten
 • 1 tl nigella zaad
 • 1 el bieslook vers of diepvries
 • 10 physalis fruit

Zo maak je het
 

 • Klop een dressing van de olijfolie, citroensap, zout en peper.
 • Snijd zowel de bieten als de avocado en geitenkaas in dunne plakjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Besprenkel de avocado en appel met wat citroensap om bruin worden te voorkomen.
 • Schik de plakjes bieten, avocado en geitenkaas om en om op een mooi bord.
 • Besprenkel de bietensalade met de dressing. Strooi er vervolgens appelblokjes, zonnebloempitten, nigella zaad en bieslook over.

Tips

 • Je kunt het nigella zaad vervangen door (zwart) sesamzaad.
 • Geitenkaas (in rol-vorm, snijdbaar) is in principe lactose-arm. Maar check voor de zekerheid de verpakking.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 3,00/5)
Laden...


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *