Bietjes salade met bosbessen en hüttenkäse

Bietjes salade met bosbessen en hüttenkäse

Bietensalade met hüttenkäse recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Deze week zit ik een beetje in de lappenmand. Niks ernstig hoor, maar ik moet het wel even rustig aan doen om goed te herstellen. En oh man, wat is dat moeilijk! Normaal gesproken ben ik elke dag wel op pad, meestend op de fiets of lopend. Maar deze week zit ik al de hele week thuis. Nou ja, dat geeft me wat meer tijd om de blog een klein beetje te tweaken (is het je opgevallen?).

Ook gezonde mensen worden wel eens ziek

Over het algemeen zie ik mezelf als een gezond mens. Natuurlijk heb ik ook wel eens last van pijntjes of kwaaltjes, wie niet. Mijn huisarts had ik inmiddels zo’n 3 jaar niet meer gezien, en dat zie ik als een teken van goede gezondheid. Maar deze week is het echt goed raak, helaas.

Toen ik afgelopen maandag bij de specialist terecht kwam, heb ik de goede man gevraagd hoe het kan dat ik, als ik dan een keer iets heb, meestal meteen complicaties erbij heb. Zijn antwoord verraste me: “mevrouw, als je zo’n geluksvogel bent als U en niet vaak ziek bent, dan heeft U het extra te pakken als U een keertje wel ziek wordt.” Ha ha, eigenlijk ben ik dus veuls te gezond!

Bietjes salade met hüttenkäse recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Antibioticum

En nu zit ik thuis met mijn laptop op schoot in bed aan de antibiotica. En die antibiotica, daar heb ik op zijn Hollands gezegd echt de pest aan.
Natuurlijk is het goed dat er antibiotica is, maar zoals iedereen wel weet, maakt die meer kapot dan je lief is. Niet alleen de slechte bacteriën die je maar wat graag kwijt wilt, maar ook de goede, die voornamelijk in je darmen huizen en er mede voor zorgen dat je weerstand op peil blijft en je een gezond mens bent.

Het is niet anders. Als tegenwicht voor het antibioticum-gif dat ik noodgedwongen naar binnen moet werken, drink ik me suf aan water, water en water, en aan de gouden lattes. Want kurkuma zou een wereldmiddeltje zijn, dus baat het niet dan schaadt het zeker niet.

Probiotica is ook een goeie. Die uit zo’n klein flesje, daar zit suiker, suiker, en suiker in, plus wat goede bacteriën. Nee, daar begin ik niet aan, dan liever met echte probiotische levensmiddelen mezelf een beetje oppeppen. Yoghurt, kefir, hüttenkäse, miso, augurken, zuurkool en kaas zouden een probiotische werking hebben.

Uhm …zuurkool? Nö, danke schön. Het enige dat deze smulpaap echt NIET lust!
Kaas?? Yes! Daar kan ik wel wat mee. Heel veel zelfs ;-)

Bietensalade met hüttenkäse recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ook hüttenkäse kwam ik ergens in een lijstje met probiotische levensmiddelen tegen. Nu ja, of het klopt of niet, hüttenkäse vind ik sowieso erg lekker. Het is koolhydraatarm en vult goed vanwege het hoge eiwitgehalte. Een goede reden dus om hüttenkäse nu eens niet als ontbijtje te maken, maar te gebruiken in een power salade.

Bietjes salade

Het is een bietensalade geworden van rode biet (dat rode moet je er tegenwoordig bij zetten, want je kunt ze geloof ik in allerlei kleuren krijgen), bosbessen en platte peterselie.

Die bosbessen zullen je denk ik niet verbazen. Als heuse bosbessen fetisjist was het wel te verwachten dat deze antioxidanten-bommetjes in een gezonde bietjes salade belanden. Peterselie bevat veel vitamine C (wist je dat je peterselie zelfs als pilletjes kunt krijgen, het moet niet gekker worden), en dat kan ik ook wel gebruiken. Nog wat hennepzaad erover voor de goede omega-vetten, en dan kan het niet anders of ik maak volgende week weer lekker Bremen op de fiets onveilig!

Naschrift: je gelooft het niet … ik werd vanochtend gebeld door de specialist, dat ik een andere antibioticum moet gaan slikken omdat ze een specifieke bacterie hebben gevonden. Heb ik weer … de fiets moet nog even wat langer wachten …


Bietjes salade met hüttenkäse

10 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Bietjessalade met hüttenkäse recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 gekookte rode bietjes
1 sjalotje, gesnipperd
bosje platte peterselie
8 kerstomaatjes
2 handjes bosbessen
200 gr hüttenkäse
2 el olijfolie
1 tl appelazijn
versgemalen peper en zout
2 el hennepzaad

Zo maak je het:

  1. Klop een dressing van de olijfolie, appelazijn, peper en zout.
  2. Snijd de bietjes in blokjes en halveer de kerstomaten.
  3. Meng bietjes, tomaatjes, het gesnipperde sjalotje en de peterselie samen met de helft van de bosbessen door elkaar. Schep de dressing er doorheen.
  4. Schep de salade in twee borden of schaaltjes, en verdeel de hüttenkäse erover.
  5. Garneer de bietjes salade met de overige bosbessen en het hennepzaad.

Tips:

 • In plaats van hüttenkäse kun je ook een klodder Griekse yoghurt (10 %) nemen.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *