Sperziebonen schotel met zilveruitjes en ananas

Sperziebonenschotel met zilveruitjes en ananas recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Sperziebonenschotel met zilveruitjes en ananas recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als de herfst komt, dan komt de zin in hartverwarmende roerbakschotels al snel weer terug. Geen maaltijdsalades meer, geen ijs als toetje. We doen lekker dikke sokken aan, kruipen onder een knuffelplaid met een goed boek, en steken de kaarsjes aan, want het wordt alweer vroeg donker. Klinkt bekend?

Hygge

In Denemarken hebben ze voor deze knusse gezelligheid een woord: hygge.

Hygge is niet letterlijk te vertalen, lees ik op internet. Het is een ‘state of mind’, een knus, gezellig en speciaal gevoel dat je krijgt alleen of met anderen, als je thuis bent of erop uit trekt. Je kunt in het Deens bijvoorbeeld een hygge slaapkamer hebben, een hygge natuurwandeling maken, of hygge voedsel koken. En met dat laatste worden meestal de lang sudderende stoofpotjes bedoeld, of die appeltaart waarvan je huis zo hygge gaat ruiken. Hygge is dus meer een concept dan zomaar een woord.

Sperziebonen schotel met zilveruitjes en ananas recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

 

Maarre … is het Nederlandse gezellig niet zo ongeveer hetzelfde? Je kunt gezellig met je vriendin naar de bioscoop, of gezellig thuis een avondje Yahtzee spelen met de kids. En als je thuis de kaarsjes aansteekt, dan wordt het meteen een stuk gezelliger, toch? Oké, van een gezellige frambozencake heb ik dan weer niet gehoord. Uh … gat in de markt? Ach, misschien is er toch wel een klein verschil tussen hygge en gezelligheid.

Lagom

Om bij de Scandi’s te blijven: ook de Zweden hebben zo’n niet te vertalen woord in hun vocabulaire: lagom.

Lagom betekent zoiets als ‘precies genoeg, niet te veel, niet te weinig’. Optimaal dus. Het kan overal op toegepast worden, op mensen, kleding, politiek of voedsel. Je kunt je frittata lagom kruiden, precies goed op smaak dus. Lagom beschrijft hoe de meeste Zweden hun leven leiden, zegt men. Niet te uitbundig, maar ook niet te saai. Lagom dus.

Sperziebonen schotel met zilveruitjes en ananas recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Sperziebonen schotel

De roerbakschotel die ik vandaag op de blog zet, is voor mij zowel hyggelig als lagom.
Het is een heerlijk verwarmende maaltijd, maar niet te pittig. Er zit wat bite in door het gebruik van mosterd, maar ook een zoete touch door de ananas. De zoute en zure smaak van de gerookte tofu en de zilveruitjes zijn hier goed in balans. En er zitten wat koolhydraten in, maar niet al te veel.  Al met al een gerecht dat je op een ongezellige, koude, regenachtige dag echt een keer moet proberen. En vergeet niet de kaarsjes op tafel erbij aan te steken, voor het optimale hygge gevoel.


Sperziebonen schotel met zilveruitjes en ananas

Sperziebonen schotel met zilveruitjes en ananas recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl17 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

300 gr sperziebonen
50 gr zilveruitjes
1 rode ui
200 gram gerookte tofu
60 gr ananas
2 el mosterd
1 flinke tl Italiaanse kruiden
versgemalen zout en peper
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Maak de sperziebonen schoon, snijd ze in stukjes, en kook ze in ongeveer 6 minuten beetgaar en giet af.
  2. Pel ondertussen de ui en snijd ze in hele of halve ringen. Snijd de ananas in blokjes. Snijd de gerookte tofu in blokjes.
  3. Verhit een beetje kokosolie in een hapjespan, en roerbak de tofu 5 minuten op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en roerbak nog 2 minuten mee.
  4. Voeg de gekookte sperziebonen, ananas en zilveruitjes toe en verhit het geheel. Voeg dan nog de mosterd en Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.

Tips:

  • Je kunt gerookte tofu vervangen door gewone tofu, die je eerst even marineert in een scheutje tamari.
  • Als je je meer koolhydraten kunt/mag permitteren, dan kun je ook een blikje kikkererwten met de sperziebonen schotel meewarmen.
  • Meer roerbak recepten vind je hier.

Vrij van gluten, lactose noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 3    Gemiddelde: 2.3/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*