Duitse “valse” aardappelsalade

Duitse “valse” aardappelsalade

Duitse "valse" aardappelsalade, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Een klassieker in de Duitse keuken is de aardappelsalade. Ik maakte een koolhydraatarme variant, en gebruikte knolselderij in plaats van aardappelen. Een heerlijke salade die bij de barbecue niet mag ontbreken.

Wespen

Afgelopen week vond ik ineens boven een aantal wespen op de logeerkamer. Stress!! Ik ben namelijk als de dood voor wespen. Een spin in huis? Geen probleem, die verwijder ik zonder moeite. Bijen die rond mijn hoofd in de tuin zoemen als ik aan het tuinieren ben, daar word ik niet warm of koud van. Maar wespen? Brrrr. Ik krijg er bijna een paniekaanval van.

Duitse "valse" aardappelsalade, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Onderzoek leerde dat ik maar liefst twee wespennesten onder de dakpannen van mijn huis heb zitten. Eentje aan de noordkant, en eentje aan de zuidkant. Natuurlijk zitten ze precies boven de ramen, en dat was de reden dat ik wespen in huis vond, want ik had aan beide zijden de ramen wijd open staan. En inderdaad, geen horren.

Wespen zijn in Duitsland beschermd

Onze verhuurder werd geïnformeerd, en die heeft de gemeente gebeld. Wespen zijn in Duitsland namelijk beschermde dieren. Mag je in Nederland een wespennest (laten) verwijderen, in Duitsland mag dat niet zomaar. Er kunnen boetes op staan van tot wel 50.000 euro! Eerst komt er iemand van de gemeente de situatie bekijken. Als het wespennest zich op een gevaarlijke plek bevindt, bijvoorbeeld bij de voordeur of direct langs een tuinpad, dan kun je toestemming krijgen om het wespennest te laten verwijderen. Ook nesten in spouwmuren kunnen problemen opleveren, die mogen vaak ook verwijderd worden. De gemeente schakelt dan een professioneel bestrijdingsbedrijf in.

Duitse "valse" aardappelsalade, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Laten zitten?

In mijn geval huizen de wespen in de ruimte onder de dakpannen en niet in de spouwmuur. Ook bevinden de nesten zich op de eerste etage, dus niet direct langs een tuinpad. Mijn enorme angst voor wespen is dus eigenlijk de enige reden om die nesten eventueel te verwijderen.

De gemeente-dame in kwestie was een aardige jonge vrouw, die mij veel verteld heeft over hoe wespen eigenlijk leven, en waarom je geen angst zou moeten hebben. Daarnaast gaf ze ook duidelijk de voor- en nadelen aan van het bestrijden van het nest, en adviseerde in dit geval om de nesten gewoon te laten zitten, en de verhuurder om toestemming voor horren te vragen. Die had dat trouwens al direct aangeboden.

Ik ben een vredelievend mens. Als ik een slakje op straat zie, zorg ik ervoor dat ik niet per ongeluk op hem (of haar) trap. Ik vang spinnen met een glas om ze levend weer buiten in de tuin te zetten. Alleen muggen, daar heb ik geen compassie voor, dat hebben ze ook niet voor mij ha ha. En die wespen dus: ik sla er wel eens eentje dood als die te dicht in mijn buurt komt.

Duitse "valse" aardappelsalade, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Eigenlijk druist het tegen mijn gevoel in om zo maar honderden wespen te laten vermoorden. Vooral als je weet dat ze erg graag muggen eten. En dus heb ik een keer diep adem gehaald, en heb erin toegestemd om de nesten te laten zitten. Wel heb ik het telefoonnummer van de gemeente-dame, want als er toch een probleem zou ontstaan, dan mag ik haar bellen en worden de nesten alsnog verwijderd.

De komende weken wordt het dus extra opletten bij de barbecue. De wespentijd is in augustus op zijn piek, en ik zal er dit jaar wel een paar extra hebben rondvliegen. Maar het weerhoudt me er niet van om een lekkere Duitse aardappelsalade te maken, die hier in Duitsland niet mag ontbreken als er gegrillt wordt.

Duitse aardappelsalade

Mijn versie van de Duitse aardappelsalade bevat geen aardappels, vandaar de naam “valse” aardappelsalade. Want we blijven ondanks de wespen-stress natuurlijk wel een beetje op de koolhydraten letten!
Ik maakte de salade met knolselderij. Verder heb ik me redelijk aan het authentieke Duitse recept gehouden. Dat recept kan anders zijn als het recept dat jij misschien kent, want elke streek in Duitsland heeft zo zijn eigen versie. In het noorden van Duitsland (waar ik woon) wordt de Duitse aardappelsalade met verdunde mayonaise aangemaakt, in het zuiden wordt aan de aardappels een scheutje olie toegevoegd. Ook bestaat er een variant met extra druiven. Maar die heb ik vanwege de koolhydraten maar achterwege gelaten. En lijkt je deze salade niks, dan heb ik hier nog aardappelsalade alternatief voor je!

Duitse "valse" aardappelsalade, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Duitse "valse" aardappelsalade

Con
Een Duitse aardappelsalade mag niet ontbreken bij de barbecue. Ik maakte een koolhydraatarme versie zonder aardappels en gebruikte knolselderij. Vandaar dat het een "valse" aardappelsalade is.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Duits
Porties 2 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

 • 400 gr knolselderij
 • 100 gr winterwortel
 • 1 tl vegetarische bouillonpoeder
 • 2 zure augurken
 • 3 el zilveruitjes
 • 2 hardgekookte eieren
 • 2 el mayonaise
 • 1/2 el mosterd
 • 1 tl appelazijn
 • versgemalen zout en peper
 • 1 bosje verse peterselie

Zo maak je het
 

 • Maak de knolselderij en wortel schoon. Snijd de knolselderij in blokjes en de wortel in plakjes. Kook ze in ongeveer 6-7 minuten in bouillon (gebruik daarvoor het bouillonpoeder) beetgaar. Giet af maar bewaar een eetlepel bouillon, en laat de groente helemaal afkoelen.
 • Snijd de augurken in plakjes, pel de gekookte eieren en snijd ze in plakjes. Snijd de peterselie fijn.
 • Meng de mayonaise met mosterd, appelazijn, zout en peper, en de achtergehouden bouillon.
 • Doe de knolselderij en wortel in een schaal en meng de mayonaise dressing erdoor. Leg de plakjes ei op de aardappelsalade en bestrooi het geheel met peterselie.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Eén reactie

 1. Ha Con, Lijkt mij heerlijk deze kartoffelsalat
  Ik ga ‘m een lekkere frisse Duitse salade noemen anders krijg ik zeker de opmerking van mijn dochters “dat ie anders dan die van oma Gerda of tante Renate ” smaakt. Nu gaan ze er zonder kartoffelverwachting in en weet ik zeker dat ze ‘m erg lekker gaan vinden!
  Sterkte met de wespen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *