Eiwitbrood, keto en paleo proof

Eiwitbrood, keto en paleo proof

Keto paleo eiwitbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Een eiwitbrood bakken is niet moeilijk! Dit recept bewijst dat. En dit eiwitbrood is ook geschikt voor de keto-eters onder ons. Want brood eten, dat kan ook als je koolhydraatarm of keto eet: per boterham bevat dit brood nog geen 3 koolhydraten en ruim 12 gram eiwitten. Calorieën? Geen idee, die worden hier niet geteld.

Amandelmeel of gemalen amandelen

Het prettige van koolhydraatarme baksels is dat ze vrijwel altijd glutenvrij zijn. Ook dit brood bevat geen gluten (net als al mijn recepten overigens). Wel zo fijn als je een glutenallergie of -intolerantie hebt. Voor dit eiwitbrood wordt teruggevallen op een trouwe compagnon in de koolhydraatarme keuken: amandelmeel. Of beter gezegd: gemalen amandelen. Oké, maar wat is precies het verschil?

Keto paleo eiwitbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Amandelmeel wordt van geblancheerde (kort gekookte) amandelen gemaakt. Hierbij wordt het bruine vliesje verwijderd, en krijg je dus een mooi licht meel.
Gemalen amandelen is wat het is: amandelen die fijn gemalen zijn. Meestal met velletje, hoewel er waar ik woon ook gemalen ontvelde amandelen te koop zijn. Gemalen amandelen zijn vaak iets grover gemalen dan amandelmeel. Maar dat is allemaal natuurlijk merk-afhankelijk.

Keto paleo eiwitbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Wanneer gebruik je amandelmeel, wanneer gemalen amandelen?

Het is raadzaam om voor (fijn) amandelmeel te kiezen als je zogeheten fijn gebak maakt. Koekjes, cake, macarons, taart, dat soort dingen. Voor baksels zoals koolhydraatarm brood of hartige taart kun je ook kiezen voor gemalen amandelen. Het voordeel daarvan is dat het een stuk goedkoper is, het nadeel dat het in Nederland niet altijd makkelijk te krijgen is, heb ik begrepen. Wat dat betreft heb ik geluk hier in Duitsland: elke supermarkt verkoopt op de afdeling met bakbenodigdheden gemalen amandelen (en gemalen hazelnoten). Ideaal!
De oplossing voor jou in Nederland? Je kunt natuurlijk ook gewoon hele amandelen kopen en deze zelf fijnmalen …

Keto paleo eiwitbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Voor dit keto eiwitbrood kun je dus voor gemalen amandelen kiezen, maar amandelmeel werkt ook hoor. Ik heb zelf een mix gebruikt van gemalen amandelen en gemalen hazelnoten, zo krijgt het brood een net iets andere smaak. Verder heb ik lupinemeel gebruikt, wat ik een ideaal meel vind om in brood-recepten te gebruiken, het geeft een koolhydraatarm brood een betere broodachtige structuur zonder veel koolhydraten toe te voegen.

Meel vervangen?

Om de juiste meel mix te krijgen heb ik lang geëxperimenteerd. Ik krijg straks vast weer vragen of je dit meel door dat meel kunt vervangen, maar ik weet nu al dat een antwoord moeilijk te geven is. Elke soort meel, vooral de koolhydraatarme soort, heeft z’n eigen eigenschappen en is niet zo maar door een ander meel te vervangen.

Keto paleo eiwitbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Voor extra crunch heb ik hele pompoenpitten en zonnebloempitten aan het brooddeeg toegevoegd, en er nog wat extra overheen gestrooid. Het oog wil ook wat toch? Ik haal 12 sneetjes uit dit eiwitbrood, wat overigens helemaal niet naar ei smaakt zoals veel ketobroden dat wel doen. De vorm die ik gebruik meet ongeveer 14×24 cm. Het levert ongeveer 2,5 koolhydraat per sneetje op (het hele brood telt 32 koolhydraten). En zoals gezegd, met ruim 12 gram proteïne per boterham mag je dit gerust eiwitbrood noemen!

Waar ga jij dit eiwitbrood lekker mee beleggen?


Keto paleo eiwitbrood

2,5 KH per snee

Bereidingstijd: 5 minuten

Keto paleo eiwitbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 12 fat bombs:

60 gr gemalen amandelen of amandelmeel
60 gr gemalen hazelnoten (of gebruik alleen amandelen)
80 gr lupinemeel
40 gr chia zaad
40 gr lijnzaadmeel
30 gr kokosmeel
5 gr baksoda ( 1 zakje)
1/2 tl zout
6 eieren
1 el plantaardige melk (ik nam kokosmelk)
40 ml avocadoolie
1 el dadelsiroop (optioneel)
2 tl appelazijn
50 gr gemengde pitten (ik nam pompoenpitten en zonnebloempitten)

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de droge ingrediënten: gemalen amandelen / hazelnoten, lupinemeel, chia, lijnzaadmeel, okosmeel, baksoda en zout.
  3. Kluts de eieren los in een beslagkom. Roer de avocadoolie, dadensiroop en appelazijn erdoor. Meng nu het meelmengsel erdoor en roer tot een deeg.
  4. Meng ongeveer de helft van de pitten door het deeg.
  5. Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier (mijne meet onfgeveer 14×24 cm) en doe het deeg erin. Strijk de bovenkant glad en strooi de overgebleven pitten erover, druk licht aan.
  6. Bak het paleo eiwitbrood in 30-35 goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen voordat je het brood snijdt.

Tips:

  • Meer brood (en cracker) recepten vind je hier.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *