Uit de uitslag van en de reacties op de poll van een aantal weken geleden, bleek dat maar liefst 75 procent ook graag recepten op Con-serveert ziet verschijnen met een koolhydraatje meer. Wat vooral belangrijk is, blijkt uit de feedback, is dat een recept gezond en verantwoord is. Dat vind ik ook (ik wil er ook graag “lekker” aan toevoegen), en daarom heb ik besloten om zo af en toe eens een recept te posten dat het anders nooit gehaald had om op de blog te komen. Zoals het recept voor deze hazelnoot dadelballetjes bijvoorbeeld.
Waaaaaaat? Dadels?
Dadels ja.
Een absolute no-go onder de koolhydraatarme bikkels onder ons. En als jij zo’n bikkel bent die zich ver kan houden van een heerlijke gezonde lekkernij zoals een dadelballetje, dan respect. En dan heb ik volgende week weer een koolhydraatarm recept voor je waar jij ook blij van wordt.
Maar voor die 75 % plus ikzelf, die af en toe best wil/mag snoepen, maar dat dan wel een beetje verantwoord wil doen, is het recept van vandaag bedoeld. Want zelf vind ik dat je af en toe de teugels moet kunnen laten vieren. Want elke dag eieren, dat is ook weer zo wat. Hoewel er mensen zijn die dat doen hoor, met het zogenaamde “eggfast” dieet. Hoe lekker ik eieren ook vind, elke dag alleen maar eieren lijkt me niks.
Ik vertrouw er ook op dat mijn lichaam heus een keer wat ‘troep’ kan wegwerken, als je je er maar niet te vaak aan vergrijpt (hallo Pommes mit Mayo). Tenzij je vanwege een ziekte of aandoening je beter niet kunt laten gaan, dan heb je natuurlijk groot gelijk dat je dat niet doet.
Zelf eet ik bijvoorbeeld zo min mogelijk gluten. Niet omdat ik coeliakie heb (gelukkig maar), maar omdat ik zonder gluten minder hoofdpijn heb, en geen last van mijn IBS-klachten. Ik voel me gewoon een stuk beter zonder. Daarom zijn alle recepten op de blog glutenvrij. Maar als ik op stap ben, dan eet ik heus wel eens een lekkere foute taartpunt bij de koffie. Dat doe ik alleen niet elke dag, zelfs niet elke week. Het toverwoord? Balans!
Balletjes zijn hip
Wat meer gezonde koolhydraten dus. Een bijkomend voordeel daarvan voor deze foodblogger is dat er meer ruimte komt om recepten te bedenken. Want koolhydraatarm eten is toch een vorm van restrictie natuurlijk. En dus heb ik deze “raw” dadelballetjes gemaakt want, zo leerde ik op internet, dadelballetjes zijn hip én gezond. En nu de blog al weer een tijdje een nieuwe (ik hoop hippe) look heeft gekregen, moet er natuurlijk ook een hip recept op, toch? Je kunt er je bijvoorbeeld je Valentijn mee verwennen, of gewoon zelf genieten van deze lekkernij.
Ik gebruik voor dit recept het liefst Medjool dadels, omdat het vruchtvlees wat zachter is dan van gewone dadels, en daarom mixt het beter. De balletjes worden op smaak gebracht met kaneel en kardemom. Ik heb verschillende decoaraties gebruikt: op de foto boven, met de klok mee, zie je cacao, naturel, gemalen hazelnoot en kokos. Oeh, ik kan niet kiezen!
Het resultaat is een verantwoorde, koolhydraatbeperkte snack, waarvan het, zo heb ik gemerkt, moeilijk is om het er bij eentje te houden ;-)
(lekker snacken met iets minder koolhydraten kun je met deze amandelspijs balletjes)
Hazelnoot dadel balletjes
Dit heb je nodig
- 75 gr hazelnoten
- 3 Medjool dadels
- 1 el kokosolie gesmolten
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom gemalen
- snufje zout
- gemalen kokos, cacao, restje gemalen hazelnoten voor de decoratie
Zo maak je het
- Ontpit de dadels, snijd ze in stukjes, en laat ze zo’n 10 minuten in warm water weken.
- Maal ondertussen de hazelnoten in je keukenmachine tot een niet te grof maar ook niet te fijn meel.
- Giet de dadels af en voeg ze, samen met de gesmolten kokosolie, kaneel, kardamom en zout toe aan de gemalen hazelnoten. Zet je keukenmachine weer aan en mix het geheel tot een egale massa. Dit duurde bij mij zo’n halve minuut.
- Vorm met natte handen acht balletjes, die je naar wens nog kunt decoreren door ze door gemalen kokos, cacao of een restje gemalen hazelnoten te wentelen.
- Bewaar de hazelnoot dadel balletjes in de koelkast.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi, alle varianten gemaakt. Ziet er gezellig uit zo Had geen kardamom in huis, beetje extra kaneel gebruikt. Goddelijk! Bedankt voor het recept, ga ik zeker nog vaker maken
Wat leuk dat je alle varianten gemaakt hebt, dat is smullen! En dank je wel voor het compliment :)
Hallo Conny daar was ik weer. ipv de hazelnoten zelf fijn te maken, kan je ook gewoon hazelnotenmeel gebruiken? Deze zijn nl te koop bij de edeka en scheelt mij een hoop werk aangezien mijn machine te oud is en geen hazelnoten fijn kan maken. (tja tijd voor een nieuwe maar zolang die het nog doet, doet die het nog ;) )
Schönes wochenende
Grüße Yvonne
Hi Yvonne,
ja hoor, je kunt ook kant en klaar gemalen hazelnoten gebruiken. Scheelt weer werk!
Liebe Grüße, Con ;)
Super dan ga ik ze vanavond gelijk maken want ze zien er heerlijk uit.
Bedankt maar weer :)