Geroosterde paprikasoep met aubergine

Geroosterde paprikasoep met aubergine
Geroosterde paprikasoep met aubergine recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel gerommeld. Er gaan dan ook miljarden in om. Of de consument er qua gezondheid beter van wordt? Daar zijn de grote bedrijven helemaal niet mee bezig.

Fastfood, de grote M

Fastfood is geliefd, want het is makkelijk. Niet alleen thuis in de keuken, maar vooral buiten de deur: de restaurants met de grote M en hun concullega’s varen er wel bij.

In 1940 openden Richard en Maurice McDonald in San Bernardino in Californië hun eerste restaurant. In 1971 werd de eerste Mac in Europa geopend, en die stond in … Amsterdam. De eerste Mac in Duitsland kwam in datzelfde jaar (München), in 1999 telde Duitsland al 1000 grote M-men. En toevallig woonde ik in Berlijn letterlijk om de hoek van één van de eerste Mac’s in Berlijn. Niet verbazingwekkend dat deze midden in de voormalig Amerikaanse sector staat.

Designerfood

Ook in onze keukens is het gemak van fastfood binnen geslopen. Een pizza van scratch af aan maken? Nee, een pizza uit de diepvries is toch veel makkelijker. Hup de oven in, even wachten, en klaar. Maar: wat eet je dan eigenlijk?

Nou, dan eet je in vaktermen “designer food”.

Geroosterde paprikasoep met aubergine recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Designer food is een sjieke term voor allerlei kant-en-klaar ingrediënten die niks meer met het origineel te maken hebben. Nepvlees (vaak in plaats van ham) of nepkaas, aangevuld met hulp- en smaakstoffen om het op ‘the real thing’ te laten lijken. Vooral diepvries kant-en-klaar gerechten zitten er vol mee, maar ook in pastasaus uit een potje zit het soms verstopt. Fabrikanten doen dat vooral om duurdere ingrediënten te vervangen door goedkope neppers.
Feta kaas mag gelukkig alleen feta heten, als ze ook echt uit Griekenland komt. Anders wordt het meestal witte kaas genoemd, of gewoon kaasblokjes.

Surimi is ook een mooi voorbeeld van nep. Surimi is geen krab maar een eiwitmassa met veel kleur, geur en smaakstoffen om het krab te laten lijken. Kunst-kaas bestaat uit goedkope plantaardige (foute) vetten die met aroma, verdikkingsmiddel en kleurstof tot een kaas-achtige imitatie wordt. Vaak smelt ze beter dan echte kaas. Op de ingrediëntenlijst van een product met deze zogenaamde analoogkaas zal je het woord ‘kaas’ niet tegenkomen. De truc? Fabrikanten mengen een beetje echte kaas door de pseudokaas, zodat het woord kaas gewoon tussen de ingrediënten staat. Probleem opgelost. Voor hen dan natuurlijk.

Pharma food, nieuwe trend?

De industrie is inmiddels al lang weer met hele andere dingen bezig. Aan veel producten worden al jaren vitaminen en mineralen toegevoegd, sapjes bijvoorbeeld. Dat zou je gezondheid ten goede moeten komen. Maar het kan nog een stapje verder met “pharma food”: kant en klaar producten waaraan al medicatie tegen obesitas, hart- en vaatziekten of diabetes zijn toegevoegd. Geen pilletje meer slikken, maar gewoon je lunch naar binnen werken. Hoe zou dat smaken, een broodje burger met statine?

Mij lijkt het toch veel gezonder om je broodje burger of je diepvriespizza te laten voor wat het is, en te vervangen door een bord vol met verse groente. Maar dan moet je wel gaan nadenken over wat je wel en niet eet, en hoe je dat klaar moet maken, en dat doen veel mensen liever niet.

Geroosterde paprikasoep met aubergine recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Paprikasoep

Om het diegenen makkelijker te maken om te bedenken wat er nu weer op tafel moet komen, ben ik sowieso aan deze blog begonnen. En dus hoop ik je met dit nieuwe recept te kunnen inspireren: een geroosterde paprikasoep met aubergine, van scratch af gemaakt.

Geen potten geroosterde paprika dus, maar in de oven geroosterde verse paprika’s. Duurt wat langer dan het opentrekken van een pot, maar de smaak is zoveel beter! Terwijl de paprika’s in de oven liggen, bak je de aubergineblokjes, en natuurlijk heb je in de supermarkt goed opgelet, en echte Griekse fetakaas gekocht.

En ik meld het vaker op deze blog: het bereiden van een gezonde maaltijd duurt vaak net zo lang als het maken van een diepvriespizza. Is alleen vele malen gezonder, én leuker om te doen!


Geroosterde paprikasoep met aubergine

18 KH

Bereidingstijd: 25 minuten (plus 20 minuten oventijd)

Geroosterde paprikasoep met aubergine recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 rode paprika’s
1 el olijfolie
versgemalen peper en zout
1 rode ui
1 teen knoflook
1 aubergine
500 ml groentebouillon
1 el Italiaanse kruiden (diepvries)
1 klein handje pistache nootjes
kokosolie om te bakken
75 gr feta

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de paprika in grove stukken en meng met olijfolie, zout en peper.
  3. Verdeel de paprika over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de paprika in 20 minuten tot het velletje zwarte randjes begint te vertonen.
  4. Pel ondertussen de ui en knoflook en snipper ze.
  5. Verhit wat kokosolie in een soeppan en roerbak de ui en knoflook een paar minuten. Voeg dan de bouillon en de geroosterde paprika’s toe en pureer de soep met een staafmixer. Laat op een laag vuurtje 10 minuten sudderen.
  6. Hak ondertussen de pistache noten grof. Verbrokkel de feta. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak de aubergine ongeveer 5 minuten, tot ze gaar is.
  7. Meng de Italiaanse kruiden door de paprikasoep. Schenk de soep in twee borden of kommen en garneer met de aubergine en pistache nootjes.

Tips:

  • Voor een vegane versie van deze paprikasoep gewoon de feta weglaten.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 3/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *