Heldere champignonsoep

Heldere champignonsoep

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Champignonsoep mag zich verheugen in grote populariteit. Ik maakte eens een niet gebonden soep maar een heldere champignonsoep, die er niet minder om smaakt.

Is koolhydraatarm wel gezond?

Veel mensen starten met een koolhydraatarm dieet om wat kilo’s kwijt te raken. Diëten zijn big business, en teven de reden dat er zo veel tegenstrijdige informatie over gezond eten circuleert.

Vroeger hadden we niemand nodig om ons te vertellen wat gezond voor ons was en wat niet. Dat was natuurlijk voordat de diepvriespizza’s waren uitgevonden. Tegenwoordig buitelt iedereen over elkaar heen om je te vertellen wat (on)gezond voor je is. Ja, ik dus ook ja. Want ik vertel je dat koolhydraatarm eten wel eens goed voor je zou kunnen zijn.
En toch ga ik me steeds meer aan al die goedbedoelde tips storen. Waarom eigenijk?

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarm of niet?

Voor mij persoonlijk geldt dat ik me het beste voel bij een koolhydraatarme c.q. koolhydraatbeperkte levensstijl, zonder gluten. Ben ik daar ooit mee begonnen om af te vallen (wat prima lukte: 18 kilo in 5 maanden tijd), nu eet ik zo omdat ik me er simpelweg het beste bij voel. En omdat ik met deze manier van eten bergen met nieuwe recepten bedacht, ben ik deze blog begonnen. Om ze voor mezelf, maar ook voor jou vast te leggen.
Maar of koolhydraatarm nou gezond is voor iedereen, dat betwijfel ik. Mij persoonlijk heeft het mijn overgewicht doen laten verdwijnen (lijkt me gezond), en zijn een aantal lichamelijke klachten verdwenen (migraine) of heb ik ze beter onder controle (pollenallergie).

Label

Ondertussen vraag ik me steeds vaker af of ik me nog wel aan een label (in dit geval koolhydraatarm) vast wil houden. Want gaat het eigenlijk niet gewoon om lekker eten en bewust genieten? Soms maak ik een recept dat niet binnen de koolhydraatarme norm past, maar toch super lekker en in mijn ogen nog steeds gezond is.

Hoe was het ook weer, alles kan mits met mate? 80-20 regel, zoiets?
Lezers die mij volgen op de sociale media weten allang dat ik regelmatig ‘zondig’ op de koolhydraatarme regels. Zoals net nog, op vakantie in Denemarken … ik kan zo’n Gammeldags Isvaffel (mega-fout-lekker-ijs) niet weerstaan hoor. Maar het woord ‘zondigen’ heeft wel een heel negatieve lading. Bewust genieten klinkt al veel beter. En wie ben ik om te zeggen dat een ijsje eten op vakantie ongezond is? Als je dat twee maanden lang drie keer per dag zou doen, oké, dan is het misschien een ander verhaal.

Deens ijs: Gammeldags Isvaffel ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Deens ijs: bewust genieten ;))

Wat ook door mijn hoofd gaat, is dat niemand behalve ikzelf en mijn arts kunnen bepalen wat (on)gezond voor mij is. De hele internet society kan nog zoveel roepen over de voordelen van spelt, alleen ikzelf weet of ik buikpijn krijg van het eten van speltbrood of niet. Daarbij komt dat in de dieet business ontzettend veel geld omgaat. Iedereen heeft je iets te verkopen, en iedereen heeft daar zijn eigen verhaal bij. Altijd positief natuurlijk, anders wordt er niks verkocht. Zo komt het ook dat al die informatie over gezond eten vaak tegenstrijdig is: iedereen praat in zijn/haar eigen straatje. En ik moet eerlijk bekennen dat ik dat op mijn blog dus ook doe.

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kan een koolhydraatarm dieet voor mijn gezondheid misschien heel goed zijn, de jouwe zou er wel eens erg onder kunnen gaan lijden. Jij bent misschien super gezond en energiek geworden sinds je vegan eet, ik kreeg vooral veel last van mijn darmen, van gewrichtsklachten en van vermoeidheid. Ieder persoon is (gelukkig) anders, en daarom huldig ik mijn motto nog maar eens:

Eten en laten eten!

De hamvraag

Dus dan nu de hamvraag, en dat van een vegetariër …

Blijft deze site bestaan als foodblog met uitsluitend koolhydraatarme recepten?

Ik kom er niet uit. Het zou mij enorm helpen als jij je mening zou willen geven. Zou je dat willen doen? Dat vind ik echt super! Je kunt hieronder een berichtje achterlaten, of als je het liever persoonlijk houdt, via het contactformulier. Oh, of op de sociale media natuurlijk!

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het recept

In afwachting van jullie inzichten, laat ik jullie achter met dit koolhydraatarme vegane recept voor een heldere champignonsoep. Want recepten voor een gebonden champignonsoep zijn er volgens mij al genoeg.

Het is zoals je gewend bent een makkelijk te maken recept. Mocht je het in de herfst maken, dan kun je er natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken, of een mix. En dan kun je de heldere champignonsoep meteen ‘paddenstoelensoep’ noemen, klinkt een stuk sjieker, toch?

Nogmaals, ik ben erg benieuwd naar je mening. Ik wacht in spanning af!

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme heldere champignonsoep

Con
Een klassieker, champignonsoep. Dit keer eens niet gebonden, maar als een heldere soep, koolhydraatarm en vegan. In de herfst kun je natuurlijk ook een paddenstoelenmix gebruiken.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen
Koolhydraten 14 kh

Dit heb je nodig
  

  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 1 winterwortel
  • 4 bosuitjes
  • 500 ml groentebouillon
  • gemalen gedroogde chilipepertjes naar smaak
  • versgemalen zout en peper

Zo maak je het
 

  • Breng in een soeppan de groentebouillon aan de kook.
  • Snijd ondertussen de champignons en wortel in plakjes. Pel en snipper de rode ui, en snijd de bosuitjes in ringetjes. Houd wat groen achter voor garnering.
  • Voeg als de bouillon kookt de gesneden groente en de gedroogde chilipepertjes toe en draai het vuur halfhoog. Laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng de heldere champignonsoep op smaak met versgemalen zout en peper en garneer met de achtergehouden bosuiringetjes.

Tips

  • Gebruik in het herfstseizoen een mix van verschillende soorten paddenstoelen, die dan volop te krijgen zijn.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 14 stemmen. Gemiddeld: 4,07/5)
Laden...


10 reacties

  1. Annet

    Hoi Conny. Ik heb een tijdlang kha gegeten en ben daardoor ook 12 kg afgevallen. Ik eet nu koolhydraat beperkt en kan jouw opvatting helemaal volgen. Eet wat je lekker vindt en kies voor gezond. Blijf lekker recepten maken en een brede toepassing is alleen maar fijn. Ik zelf pas regelmatig een recept aan als ik denk: dat is lekker maar dat moet ik er niet indoen. Dat kan heel goed als je durft experimenteren. Veel succes verder.

  2. Ellen

    Hoi Con,
    Ik volg je nog niet zo lang maar ik zou het erg jammer vinden als ik er nu al mee zou moeten stoppen. Dus…. Lekker doorgaan is mijn verzoek :-)
    Juist jouw motto Eten en Laten Eten is super! Je predikt niet, je deelt gewoon jouw eigen bevindingen. En als er mensen zijn die hier geen aansluiting bij vinden is dat niet erg. Zij vinden dat wel ergens anders. Maar voor de mensen die wél die aansluiting vinden, én misschien ook voor jezelf: Graag nog even doorgaan :-) Ik geniet in ieder geval van je recepten én van de inleiding daarvan. Leuk om te lezen. Ik voel mezelf al bijna met een mok koffie bij je aan tafel zitten :-D

    Fijne dag en hartelijke groetjes, Ellen.

    1. Hi Ellen,
      Ik heb de hele dag in een hoekje zitten blozen … wat een lieve reactie!
      Soms, als de inspiratie even weg is, denk ik er stiekem wel eens over om te stoppen. Er gaat echt ontzettend veel tijd in deze blog zitten, en ik doe het als hobby dus ik vind dat ik er wel lol aan moet beleven.
      Maar dan komt er zo’n berichtje als dit van jou binnen, en dan weet ik weer waarom het maken van een foodblog zo ontzettend verschrikkelijk enorm leuk is. Ik ga voorlopig nog even door, en hoop dat je me nog lang blijft volgen
      Liefs, Con

  3. chanty

    Hoi Conny,
    Wij moeten het ineens gaan doen met kh arm, glutenvrij en liefst zetmeelvrij, suiker en lactosevrij. Zag door de bomen het bos niet meer! Maar hier toch enkele kunnen aanklikken die voor ons mogelijk gaan werken. Nu maar hopen dat ik het zo lekker klaar kan maken dat de kids het ook lekker genoeg vinden om voort te zetten ;) Merci! Dus ik ben zeer zeker voor! grtz chanty

    1. Hi Chanty,
      dat is best ingewikkeld lijkt me. Vooral zetmeelvrij, kun je dat eigenlijk eenvoudig op ingrediëntenlijsten herkennen? Ik hoop dat je een paar leuke recepten hier zult vinden, en dat het je familie goed zal smaken. Succes met de omstelling!
      Groetjes, Con

  4. Wietske

    Hoi Con!
    Wat ik van jouw recepten zo waardeer, is dat ze gezond zijn en vooral gevarieerd! Zo geef je inspiratie voor allerlei soorten gerechten van ontbijt tot avondeten.
    Ik waardeer vooral glutenvrije of -beperkte, en suikerarme recepten, van mij hoeft het niet geheel koolhydraatvrij te zijn.
    Ik zou gewoon je gevoel volgen. Als je de recepten duidelijk labelt, kan iedereen zien of ze wel/niet in hun straatje zijn.

    groetjes van je volger-van-het-eerste-uur ;)
    Wietske

  5. Rachel

    hey Con, ik kan je wel volgen hierin. Voor de ene werkt het wel en de ander juist niet. Ik vind het juist leuk om recepten te vinden die koolhydraatarm zijn. Ook al volg ik geen dieet hiervoor ofzo. Gewoon omdat het ook lekker en gezond is. Maar ik zou het wel heel leuk vinden moest je zo af en toe ook een recept met koolhydraten erdoor gooien. Groetjes en fijn weekend breakfastlover.rachel ‍♀️

    1. Hoi Rachel!
      Leuk dat je mijn blog gelezen hebt, en dank je wel voor je reactie. Die gaat in het laatje “het mag een koolhydraatje meer zijn”.Ik laat nog weten wat de uitkomst is.
      Jij ook een heel fijn weekend, en groetjes uit vakantie-Denemarken xxx Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *