Heldere champignonsoep

Heldere champignonsoep
Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Veel mensen starten met een koolhydraatarm dieet om wat kilo’s kwijt te raken. Diëten zijn big business, en teven de reden dat er zo veel tegenstrijdige informatie over gezond eten circuleert.

Is koolhydraatarm wel gezond?

Vroeger hadden we niemand nodig om ons te vertellen wat gezond voor ons was en wat niet. Dat was natuurlijk voordat de diepvriespizza’s waren uitgevonden. Tegenwoordig buitelt iedereen over elkaar heen om je te vertellen wat (on)gezond voor je is. Ja, ik dus ook ja. Want ik vertel je dat koolhydraatarm eten wel eens goed voor je zou kunnen zijn.
En toch ga ik me steeds meer aan al die goedbedoelde tips storen. Waarom eigenijk?

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarm of niet?

Voor mij persoonlijk geldt dat ik me het beste voel bij een koolhydraatarme c.q. koolhydraatbeperkte levensstijl, zonder gluten. Ben ik daar ooit mee begonnen om af te vallen (wat prima lukte: 18 kilo in 5 maanden tijd), nu eet ik zo omdat ik me er simpelweg het beste bij voel. En omdat ik met deze manier van eten bergen met nieuwe recepten bedacht, ben ik deze blog begonnen. Om ze voor mezelf, maar ook voor jou vast te leggen.
Maar of koolhydraatarm nou gezond is voor iedereen, dat betwijfel ik. Mij persoonlijk heeft het mijn overgewicht doen laten verdwijnen (lijkt me gezond), en zijn een aantal lichamelijke klachten verdwenen (migraine) of heb ik ze beter onder controle (pollenallergie).

Label

Ondertussen vraag ik me steeds vaker af of ik me nog wel aan een label (in dit geval koolhydraatarm) vast wil houden. Want gaat het eigenlijk niet gewoon om lekker eten en bewust genieten? Soms maak ik een recept dat niet binnen de koolhydraatarme norm past, maar toch super lekker en in mijn ogen nog steeds gezond is.

Hoe was het ook weer, alles kan mits met mate? 80-20 regel, zoiets?
Lezers die mij volgen op de sociale media weten allang dat ik regelmatig ‘zondig’ op de koolhydraatarme regels. Zoals net nog, op vakantie in Denemarken … ik kan zo’n Gammeldags Isvaffel (mega-fout-lekker-ijs) niet weerstaan hoor. Maar het woord ‘zondigen’ heeft wel een heel negatieve lading. Bewust genieten klinkt al veel beter. En wie ben ik om te zeggen dat een ijsje eten op vakantie ongezond is? Als je dat twee maanden lang drie keer per dag zou doen, oké, dan is het misschien een ander verhaal.

Deens ijs: Gammeldags Isvaffel ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Deens ijs: bewust genieten ;))

Wat ook door mijn hoofd gaat, is dat niemand behalve ikzelf en mijn arts kunnen bepalen wat (on)gezond voor mij is. De hele internet society kan nog zoveel roepen over de voordelen van spelt, alleen ikzelf weet of ik buikpijn krijg van het eten van speltbrood of niet. Daarbij komt dat in de dieet business ontzettend veel geld omgaat. Iedereen heeft je iets te verkopen, en iedereen heeft daar zijn eigen verhaal bij. Altijd positief natuurlijk, anders wordt er niks verkocht. Zo komt het ook dat al die informatie over gezond eten vaak tegenstrijdig is: iedereen praat in zijn/haar eigen straatje. En ik moet eerlijk bekennen dat ik dat op mijn blog dus ook doe.

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kan een koolhydraatarm dieet voor mijn gezondheid misschien heel goed zijn, de jouwe zou er wel eens erg onder kunnen gaan lijden. Jij bent misschien super gezond en energiek geworden sinds je vegan eet, ik kreeg vooral veel last van mijn darmen, van gewrichtsklachten en van vermoeidheid. Ieder persoon is (gelukkig) anders, en daarom huldig ik mijn motto nog maar eens:

Eten en laten eten!

De hamvraag

Dus dan nu de hamvraag, en dat van een vegetariër …

Blijft deze site bestaan als foodblog met uitsluitend koolhydraatarme recepten?

Ik kom er niet uit. Het zou mij enorm helpen als jij je mening zou willen geven. Zou je dat willen doen? Dat vind ik echt super! Je kunt hieronder een berichtje achterlaten, of als je het liever persoonlijk houdt, via het contactformulier. Oh, of op de sociale media natuurlijk!

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het recept

In afwachting van jullie inzichten, laat ik jullie achter met dit koolhydraatarme vegane recept voor een heldere champignonsoep. Want recepten voor een gebonden champignonsoep zijn er volgens mij al genoeg.

Het is zoals je gewend bent een makkelijk te maken recept. Mocht je het in de herfst maken, dan kun je er natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken, of een mix. En dan kun je de heldere champignonsoep meteen ‘paddenstoelensoep’ noemen, klinkt een stuk sjieker, toch?

Nogmaals, ik ben erg benieuwd naar je mening. Ik wacht in spanning af!


Heldere champignonsoep

14 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Heldere champignonsoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 4 personen:

250 gr kastanjechampignons
1 rode ui
1 winterwortel
4 bosuitjes
500 ml groentebouillon
gemalen gedroogde chilipepertjes
versgemalen zout en peper

Zo maak je het:

  1. Breng in een soeppan de groentebouillon aan de kook.
  2. Snijd ondertussen de champignons en wortel in plakjes. Pel en snipper de rode ui, en snijd de bosuitjes in ringetjes. Houd wat groen achter voor garnering.
  3. Voeg als de bouillon kookt de gesneden groente en de gedroogde chilipepertjes toe en draai het vuur halfhoog. Laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
  4. Breng de heldere champignonsoep op smaak met versgemalen zout en peper en garneer met de achtergehouden bosuiringetjes.

Tips:

  • Gebruik in het herfstseizoen een mix van verschillende soorten paddenstoelen, die dan volop te krijgen zijn.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, vetarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



4 reacties op “Heldere champignonsoep”

  • Hoi Con!
    Wat ik van jouw recepten zo waardeer, is dat ze gezond zijn en vooral gevarieerd! Zo geef je inspiratie voor allerlei soorten gerechten van ontbijt tot avondeten.
    Ik waardeer vooral glutenvrije of -beperkte, en suikerarme recepten, van mij hoeft het niet geheel koolhydraatvrij te zijn.
    Ik zou gewoon je gevoel volgen. Als je de recepten duidelijk labelt, kan iedereen zien of ze wel/niet in hun straatje zijn.

    groetjes van je volger-van-het-eerste-uur ;)
    Wietske

    • Ha Wietske! Dank je wel voor je leuke reactie, ik ga natuurlijk weer blozen hoor.
      Ook jouw antwoord op mijn vraag gaat in het laatje “koolhydraatje meer”.
      En wat leuk dat je er al die tijd bij bent :))

  • hey Con, ik kan je wel volgen hierin. Voor de ene werkt het wel en de ander juist niet. Ik vind het juist leuk om recepten te vinden die koolhydraatarm zijn. Ook al volg ik geen dieet hiervoor ofzo. Gewoon omdat het ook lekker en gezond is. Maar ik zou het wel heel leuk vinden moest je zo af en toe ook een recept met koolhydraten erdoor gooien. Groetjes en fijn weekend breakfastlover.rachel ‍♀️

    • Hoi Rachel!
      Leuk dat je mijn blog gelezen hebt, en dank je wel voor je reactie. Die gaat in het laatje “het mag een koolhydraatje meer zijn”.Ik laat nog weten wat de uitkomst is.
      Jij ook een heel fijn weekend, en groetjes uit vakantie-Denemarken xxx Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *